Odobrena sredstva za turizam u Sisačko-moslavačkoj županiji

Odobrena sredstva za turizam u Sisačko-moslavačkoj županiji

Za razvoj turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji 780.000 kuna odobreno je Turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije na natječaju Hrvatske turističke zajednice za dodjelu sredstava iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent.

Na natječaj su prijavljena 4 projekta koja su i odobrena:

Razvoj cikloturističke destinacije Sisačko-moslavačke županije,

Promjena percepcije Sisačko-moslavačke županije u poželjnu i zanimljivu destinaciju,

Razvoj konjičkih turističkih staza Sisačko-moslavačke županije,

„Camino Banovina“ – tematska turistička staza.

Vinorodni krajevi, naplavne ravni, gorja, rijeke, pitki izvori i ljekovita voda Termi Topusko najvažnija su turistička odredišta županije.

Četiri odobrena programa potaknut će razvoj novih oblika turizma, privlačenje domaćih i stranih turista,te promicanje brige za zdravlje.

Nakon potresa treba pregledati i obnoviti biciklističke staze i obnoviti signalizaciju. Drugi dio tih programa usmjeren je prema dugogodišnjoj tradiciji uzgoja autohtone pasmine Posavca u županiji te za razvoj i unapređenje konjičkih staza, što je i pogodnost za sve uzgajivače konja.

Razvoj tematske turističke staze ''Camino Banovina'' omogućit će cjelogodišnju turističku ponudu. Riječ je o integralnom dijelu hrvatske i europske mreže puteva sv. Jakova – Camino de Santiago, mreže hodočasničkih puteva koji vode prema svetištu Sv. Jakova u Santiagu de Composteli pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe.

Područje Banovine i Pokuplja privlače posjetitelje i baštinom. Umjetnost graditeljstva, posebice drvenih kapela zanimaju vjernike i turiste. Sisačko-moslavačka županija ima i bogatu gastro ponudu lokalnih OPG-a. Tematska turistička staza Camino de Santiago korak je prema smještanju Banovine na turističku kartu Europe.

''Neizostavan je i Park prirode Lonjsko polje sa svojim statusom jednog od najvećih i najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi, koji je okosnica privlačenja turista koji su voljni i željni istražiti više. Blizina Moslavine, trsnog gorja te dobra cestovna povezanost stvorili su jednu cjelinu koja u turističkom smislu pridonosi razvoju gospodarstva tih krajeva. Cilj nam je trend posjećivanja kontinentalnih krajeva proširiti i na ostale dijelove naše županije koja itekako ima što za pokazati.'' istaknuo je župan Ivan Celjak prilikom potpisivanja ugovora.

Sisačko-moslavačka županija ima znatna ulaganja u području turizma kroz energetsku obnovu Lječilišta Topusko a razvija se i novi zdravstveno-rekreacijski centar Lječilišta. Priprema se i projektna dokumentacija dogradnje Lječilišta Jodno u koje se nije značajno ulagalo od Domovinskog rata, a za koje će se proširiti sadržaj zdravstvenih usluga.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.