Dodijeljeni certifikati „Rural Experience“

Dodijeljeni certifikati „Rural Experience“

U Etnolandu Dalmati u Pakovom selu dodijeljeni certifikati 'Rural experience' najistaknutijim objektima ruralnog turizma u Šibensko – kninskoj županiji. Naime, Turistička zajednica Šibensko kninske županije je 2017. godine u suradnji sa Šibensko kninskom županijom pokrenula projekt Labellinga  – standardizacije i certifikacije nerazvijenih područja u županiji u ruralnom turizmu i jučer dodijelila certifikate u osam različitih kategorija: agroturizam, kušaonica, agroturizam i kušaonica, ruralni kamp, kuća za odmor, gastro baštine, kulturne baštine sela i održivog turizma za čak 40 vinarija, agroturizama, uljara, kampova i drugih objekata s područja županije.

Projekt Labellinga – standardizacije i certifikacije u ruralnom turizmu Šibensko – kninske županije meni osobno je jedan od najdražih i sretna sam što smo došli do trenutka kada možemo uručiti certifikat svim objektima i subjektima koji doprinose razvoju ruralnog turizma naše županije. Projekt  je vodila udruga Klub selo koja je svojevrsni sinonim za razvoj ruralnog turizma pod mentorstvom Dijane Katice, te smo ga tada, prije četiri godine započeli radionicama o razvoju ruralnih krajeva. Potom smo stvarali bazu podataka agroturizama, OPG-ova, vinara, pršutara, sirara, uljara i ostalih nakon čega smo i obišli sve registrirane objekte, njih 53. Proveli smo i anketu među njima prema kojoj su se izradili kriteriji za labelling i standardizaciju objekata, te je konačno ažurirana baza podataka svih registriranih objekata u županiji“, prisjetila se Željana Šikić, direktorica TZ-a Šibensko – kninske županije, kako su pokrenuli projekt standardizacije objekata u ruralnim područjima. Svima uključenima osigurane su i edukacije o zakonskim propisima i aktima te o značaju razvoja ruralnog turizma u županiji. Nakon edukacije i stvaranja baze podataka uslijedila je druga faza projekta donošenjem 'Brending strategije razvoja ruralnog turizma Šibensko - kninske županije'

Jučerašnjoj dodjeli certifikata prisustvovao je i župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić koji je tom prilikom istaknuo kako se Šibensko-kninska županija ima čime ponositi i da kao najljepša županija u Hrvatskoj svoje prednosti može itekako iskoristiti. Osim certifikata, koje je dobitnicima uručio župan, certificirani objekti će dobiti i ploče kao dio brenda Dalmacija Šibenik Quality na kojima piše „Rural experience“, a koje će nositelji certifikata postaviti na svoje objekte.

To što vi radite, to je ono iskonsko. I može donositi održivi razvitak ruralnog turizma koji će štititi okoliš, naše genetsko naslijeđe koje imamo tisuće godina, a ljudi će sve to štititi samo ako od toga imaju koristi. Što se tiče ovog certifikata i oznaka, jako je važno da turist zna što je to, zašto tu oznaku vaš objekt ima i, u konačnici, da to možete naplatiti“, rekao je župan.

Sad u sklopu projekta slijedi kreiranje tematskih cesta: vina, sira, maslina, pršuta, meda i drugog.

Cilj organiziranja tematskih i kulturnih ruta Šibensko kninske županije je tematski povezati ponudu tradicijskih proizvoda na razini županije kao prepoznatljivog regionalnog turističkog proizvoda u smislu stvaranja turističkih atrakcija“, objašnjava direktorica TZ-a i dodaje: „Važno je konstantno raditi na razvoju turizma i turističke ponude. Zato mi u županiji razmišljamo i djelujemo u smjeru produljenja turističke sezone, a certifikacija agroturizama je upravo još jedan korak u tom smjeru. Izuzetno smo ponosni na sve naše aktivnosti i rezultate“, zaključila je.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.