Krčka jedra: Regata tradicionalnih drvenih barki Krčka jedra održava se ovog vikenda

Krčka jedra: Regata tradicionalnih drvenih barki Krčka jedra održava se ovog vikenda

Od 1998., svake godine 15. kolovoza, u gradu Krku održava se manifestacija Krčka jedra – regata tradicionalnih drvenih barki. Ova jedriličarska regata organizirana je s ciljem očuvanja i predstavljanja bogate pomorske baštine otoka Krka.

Program tradicionalno započinje u podne, kada brodice isplovljavaju s iz krčke luke. Krčka jedra, kao prva i najstarija regata tradicijskih plovila na ovom dijelu Jadrana, ideja su i zasluga članova Jedriličarskog kluba „Plav“ iz Krka, najstarijeg takvog udruženja na Jadranu osnovanog 1876. godine.

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika Katedrale, iz Krčke će se luke na 23. po redu Krčka jedra otisnuti mnoga tradicijska plovila: slikovite pasare, gucevi, batane i gajete…Uz poznatu regatu, u krčkoj Galeriji Decumanus, između 14. i 27. kolovoza, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, bit će postavljena izložba “Terce jadranskih brodica”, autora Velimira Salamona, koju čini 60-ak tehničkih crteža općih planova tradicijskih, ali i danas nestalih hrvatskih, tj. jadranskih brodica na jedra i vesla.

Računalni crteži bracera, gajeta, falkuši, batana, guceva, peliga i ostalih tradicijskih plovila (zbog komunikacije, nacrtanim na tzv. vodnoj liniji), napravljeni su u skladu s načelima nacrtne geometrije i tehničkog crtanja, a uvedena boja daje im dodatnu dimenziju.

Na prostoru Gradske rive, 14. i 15. kolovoza, bit će postavljana atraktivna izložba fotografija maritimnih motiva, dok će se 14. kolovoza, edukativni dio programa koji podrazumijeva predstavljanje otočne pomorske tradicije, odvijati u Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka, smještenom u srcu krčke starogradske jezgre.

Centar čine maketarnica (radionica) i izložbeni prostor, kojim upravlja nagrađivani krčki brodomaketar i kolekcionar Željko Skomeršić, a u kojem su izloženi panoi s povijesnim prikazom razvoja pomorstva otoka Krka, uz bogatu građu i vrijedne makete iz Zbirke Skomeršić. Ove crteže možemo smatrati najsustavnijim i najtemeljitijim prikazima morfologije naše tradicijske barke, do kojih je autor dolazio ne samo kabinetskim radom već i pomnim terenskim istraživanjem, sve od Rovinja do Dubrovnika te diljem Sredozemlja, od Lisabona i Barcelone do Bresta…

Turistička zajednica Grada Krka sustavo radi na očuvanju i revalorizaciji pomorske baštine te je ova manifestacija upravo jedna od značajnih točaka u promociji. Naime, uz Interpretacijski centar maritimne baštine otoka Krka, u kojem je gospodin Skomeršić duša i srce centra te interpretator kakvog svaki gost može samo poželjeti pri ulasku u nepoznati prostor svjedočenja vremena i života zu more, pri TZG Krka djeluje i Centar promocije EU projekta Arca Adriatica.

U suradnji s TZ Kvarnera, partnerom na ovom međunarodnom projektu, centar za cilj ima informirati i educirati posjetitelje o pomorskoj baštini otoka Krka te ga uputiti na značajne lokacije, ali i na manifestaciju Krčka jedra.

Godina 2020. je okarakterizirana posebnim okolnostima, ali Krčka jedra plove, uvažavajući epidemiloške preporuke.

PROGRAM:

 

  1. kolovoza, Interpretacijski centar maritimne baštine otoka Krka

19.00 - 22.00 Predstavljanje bogate otočne pomorske tradicije

 

  1. i 15. kolovoza, Gradska riva

08.00 - 23.00 Izložba fotografija maritimnih motiva

 

  1. - 27. kolovoza, Galerija Decumanus

Izložba tehničkih crteža Terce jadranskih brodica, autora Velimira Salamona

Radno vrijeme: svakim danom (izuzev nedjelje), 10.00 - 12.00; 19.00 - 22.00

 

  1. kolovoza, Gradska riva (luka; akvatorij)

10.00 - 12.00 Izložba tradicijskih barki

12.00 - 17.00 23. Krčka jedra, regata tradicijskih barki

 

Foto: Fiuman.hr

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.