Rijekom Strug počinju ploviti čamci na solarni pogon: Diskretno otkrivanje očuvane prirode Lonjskog polja

Rijekom Strug počinju ploviti čamci na solarni pogon: Diskretno otkrivanje očuvane prirode Lonjskog polja

Gotovo nečujna plovila na solarni pogon turistima će omogućiti otkrivanje ljepote prirode i veličanstvenog životinjskog svijeta u rijeci Strug i oko nje. Vodeći se sloganom „Otkrij neotkriveno“ Park prirode Lonjsko polje nastavlja razvijati svoju turističku ponudu. Rijekom Strug iz pristaništa u selu Plesmo od ovog će vikenda ploviti dva čamca na solarni pogon. Riječ je o gotovo nečujnim plovilima koji će turistima omogućiti otkrivanje ljepote do sada samozatajnog pritoka rijeke Save. Tijekom vožnje čamcima pružat će im se diskretan pogled na prirodu kakva se u rijeci i oko nje razvija već tisućama godina – bez utjecaja čovjeka ili u minimalnom doticaju s njim.

 „Novi turistički sadržaj doprinosi razvoju gospodarstva Novske, Plesma i okolnih mjesta, ali i poučava nas odgovornosti prema prirodi. Kako bismo rijeku Strug i njezine obale koje imaju važno mjesto u Parku prirode Lonjsko polje, očuvali u njihovu izvornom obliku, rijeci trebamo prilaziti s poštovanjem i u njezinoj se prirodi ponašati kao dobri gosti. Stanovnike ovoga kraja pozivam da među prvima dođu na vožnje čamcima na solarni pogon te otkriju kakvi se veličanstveni prizori skrivaju u njihovoj neposrednoj blizini“, kazao je gradonačelnik Novske Marin Piletić.

 Park prirode Lonjsko polje drugi je po veličini park prirode u Hrvatskoj. Kako bi posjetitelji iz njega otišli sa što više lijepih uspomena, velika se pozornost pridaje razvoju posjetiteljske infrastrukture i sadržaja.

 „Otkrij neotkriveno – slogan je kojim potičemo goste na dolazak u Park prirode Lonjsko polje, ali i koji nas usmjerava u razvoju posjetiteljske infrastrukture i sadržaja. Naime, upravo mi koji u Lonjskom polju radimo, kao i oni koji ovdje žive, znamo koliko je za doživljaj ljepote ovdašnje prirode važna perspektiva. Zbog toga posjetiteljima želimo pružiti jedinstven pogled na Lonjsko polje – kako onaj s vidikovaca, tako i onaj s rijeka. Vožnje čamcima na solarni pogon Strugom turistima omogućuju da nečujno uplove u predivnu prirodu. Prolazit će kraj nastambi dabrova, vidjeti stoku na ispaši, doživjeti nadlijetanje ptica po kojima je Lonjsko polje poznato među ornitolozima diljem svijeta…“, rekao je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Park na ovom projektu surađuje s Gradom Novskom, Hrvatskim vodama te tvrtkama Novokom i Tanac. Uz čamce na solarni pogon posjetitelje u pristaništu u Plesmu očekuju i kanui.

Sve će moći koristiti vikendima te praznicima uz prethodnu rezervaciju putem broja telefona 044 672 080, a preko tjedna po najavi. Od Posjetiteljskog centra Krapje do pristaništa u Plesmu posjetitelje će voziti oldtimer traktor s prikolicom. Kretat će svakih sat vremena od 10.30 do 15:30.

Izuzetno je važno da tijekom turističkog korištenja rijeka Strug i njezina okolina ostanu čiste te da posjetitelji, nakon boravka u Lonjskom polju, svoje smeće ponesu sa sobom ili ga odlože u spremnike za smeće koji su postavljeni u pristaništu za čamce te na obali na koju dolaze ribiči.

Organizirana je i akcija čišćenja u kojoj su uz članove Sportskog ribolovnog društva „Karas“ Novska i Športskog ribolovnog društva „Jez“ Jasenovac sudjelovali djelatnici Grada Novske, komunalnih tvrtki, Turističke zajednice grada Novske i Parka prirode Lonjsko polje te članovi Mjesnog odbora i stanovnici sela Plesmo.

Foto: Tomislav Koran

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.