"Ne isplati se": Šibenski obrtnici odustaju od štandova

"Ne isplati se": Šibenski obrtnici odustaju od štandova

Malobrojni šibenski obrtnici koji u sezoni prodaju svoje proizvode na štandovima u staroj gradskoj jezgri  - u kolovozu kane odustati.

Dok turističke službe zbrajaju turiste, mali proizvođači šibenskih suvenira - zbrajaju troškove. Kažu, 2 tisuće kuna mjesečno - prevelik im je najam za 2 kvadrata prostora. Turista nema ni upola kao lani, a cijena je ostala ista.

- Negdje oko 10 tisuća kuna ja moram zaraditi za najam štanda i za popratne troškove poreza i tako dalje, a to je ove godine što se moje proizvodnje tiče - nemoguće, govori Dubravka Đurđević koja vodi obrt za rukotvorine "Domaća radinost Šibenik". Psihički je naporno, dodaje Josipa Aužina, obrt za izradu suvenira "Sunce" - iščekivanje hoće li ili neće biti posla.

Nakit, likeri, vez ili sapuni - Šibenik su promovirali diljem svijeta. A ove godine počeli su raditi tek potkraj lipnja te odmah morali platiti punu cijenu. Zvonko Madunić (obrt za proizvodnju likera "Madit") kaže kako su svoja financijska izvješća dostavili Gradu, a on je u odnosu prošlogodišnji lipanj zaradio 20 posto, što mu nije dostatno za pokrivanje troškova štanda.

Grad Šibenik mnogima je oprostio najamnine i davanja. No prema njima se, kažu - ponaša kao da nema krize.

- Točno je definirano odlukom Gradskog vijeća tko i pod kojim uvjetima ima pravo na nula kuna, odnosno na oprost od zakupa prostora. Do kraja sezone ostaje 2000 kuna, dok god Gradsko vijeće ne odluči drugačije, odgovara dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta.

Očito ovi obrtnici ne pripadaju toj skupini - iako žive od turizma. Pa razmišljaju da će - odustati. Dubravka Đurđević naglašava kako su Murter i Jezera štandove dali besplatno, a Skradin snizio najam.

Ako Gradsko vijeće na idućoj sjednici ne promijeni odluku - ovi rijetki proizvođači domaćih suvenira - bit će nove žrtve pandemije.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/638045/odustaju-sibenski-obrtnici

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.