Fotomonografijom "Putovima Frankopana" najavljena istoimena kulturno-turistička ruta

Fotomonografijom "Putovima Frankopana" najavljena istoimena kulturno-turistička ruta

Kulturno-turistička ponuda Primorsko-goranske županije do 2021.bit će značajno obogaćena zahvaljujući projektu "Putovima Frankopana", koji obuhvaća revitalizaciju 20 objekata koji su bili u vlasništvu ili povezani s obitelji Frankopan, objedinjenih istoimenom fotomonografijom predstavljenom u utorak, 11. veljače 2020. godine.

Projekt "Putovima Frankopana" je 2005. godine pokrenula Primorsko-goranska županija radi obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, a obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara. Provodi se u tri faze, a njegova ukupna vrijednost iznosi 61 milijun kuna, od čega je 47,3 milijuna kuna odobreno bespovratnih sredstva iz strukturnih fondova Europske unije kroz poziv „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“ objavljenog u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.".

Najavljujući posljednju godinu njegove provedbe, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina istaknuo je kako je riječ o najvećem kulturnom projektu te županije kojemu je cilj kroz revitalizaciju frankopanskih kaštela i njihovu turističku valorizaciju, ojačati turistički i kulturni brend Kvarnera, te kroz kreativne programe oživjeti važne povijesne prostore i otvoriti ih lokalnoj, hrvatskoj i svjetskoj javnosti. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić naglasila je kako je riječ o iznimno značajnom projektu.

Kako bi se građane potaknulo na obilazak Putova Frankopana, izrađena je posebna aplikacija te izdan vodič "Prijatelj po putu". Tiskana je i fotomonografija koja čitateljima daje temeljit uvid u život Frankopana – od ondašnjih običaja i mode preko kulture i arhitekture do prava, a njome je predstavljeno svih 20 objekata obuhvaćenih rutom.

Pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Matea Radić naglasila je kako je riječ o najznačajnijem projektu koje SAFU provodi s Primorsko-goranskom županijom u financijskom smislu ali i u smislu njegove složenosti. Voditelj Službe za razvoj i koordinaciju programa i projekata EU.
Mladen Špehar iz Ministarstva kulture pohvalio je projektni tim koji je ovako složeni koncept koji se sastoji od više registriranih kulturnih dobara uspješno objedinio u jedinstvenu projektnu ideju.

Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana" obuhvatit će sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca (kašteli Gradec, Krk, Grobnik, Trsat, Drivenik, Grižane i Bakar, kula u Bribiru, kaštel s kulom Kvadrac Novi Vinodolski, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Stari grad Ledenice, Stari grad Hreljin, dvorci Nova Kraljevica, Severin i Stara Sušica te dvorac Zrinskih u Čabru) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan s crkvom Navještenja Marijina na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje). Neke građevine već su obnovljene za primanje posjetitelja, a u ovoj godini osam njih bit će dopunjeno posebno uređenim interpretacijskim centrima. (MK/Hina)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.