Moskva za pamćenje (1) - Grad ogromnih mogućnosti i nepresušno vrelo turističkih priča

moskva novinari

Kao gosti Odjela za turizam i sport grada Moskve, te FIJET-a Rusija s 30-tak turističkih novinara iz Ruske Federacije i 11 novinara, članova Svjetskog udruženja novinara i pisaca o turizmu FIJET,  od 23. do 25. kolovoza, uživali smo u upoznavanju najvećih turističkih atrakcija ruske metropole. Hrvatski FIJET zastupale smo nas tri - Tina Čubrilo, Karin Mimica i Marić Barić, a osim upoznavanja grada sa sjajnom turističkom vodičkinjom Yuliom Yurievom, primio nas je i Nikolai Gulyaev šef Ureda za sport i turizam grada Moskve s koji smo imali službeni briefing u njegovu uredu.U reprezentativnom hotelu President gdje smo bili smješteni u ime Ureda dočekala nas je Olga Timofeeva, dok nam se u drugome dijelu sjajno kreiranog programa pridružila i kolegica Natalia Tarasenko predsjednica FIJET-a Rusija.

Turistički obilazak Moskve koji su nam priredili domaćini obuhvatio je posjet generalnoj probi XI. Međunarodnog vojno-glazbenog festivala u https://spasstower.ru/en/festival/; obilazak stadiona „Luzhniki”u Moskvi, gdje su nedavno igrane polufinalne i finalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva - FIFA World Cup 2018, krstarenje brodom „Raddison Royal” po rijeci Moskvi, razgled grada, posjet Muzeju hladnog rata „Bunker-42”, šetnju kroz novouređeni park „Zaryadye” u blizini Kremlja, uživanje u sladoledu s pogledom s najviše točke panorama tornja Panorama 360, koja se nalazi na 89-om katu Tornja „Federacije Istok” u okviru kompleksa nebodera „Moskovski grad” te ručak,tj. kušanje konceptualne ruske kuhinje u restoranu Ruski na 84 katu nebodera kompleksa Moskva City.Velika nam je čast i privilegija bila biti dijelom takve prezentacije turističkih potencijala grada Moskve.

Moskva  je metropola ubrzanog razvoja koja je zbog mnogobrojnih atrakcija, jedinstvenih kulturno-povijesnih znamenitosti te sve raznovrsnije ponude turističkih sadržaja i događanja danas sve atraktivnija turistička destinacija. Grad je to koji raste na očigled u širinu i visinu pa tako u predjelu zvanom Moskva City već desetak godina niču novi i novi stakleni tornjevi. Ogromni neboderi s luksuznim poslovnim, trgovačkim, turističko-ugostiteljskim, zabavnim i stambenim sadržajima,  iz kojih je pogled veličanstven, a dizajn unutrašnjeg uređenja u skladu s najsuvremenijim arhitektonskim  i umjetničkim zahtjevima.

Moskva je grad širokih avenija i prekrasnih palača koje oduševljavaju svojom ljepotom i pompoznošću, a rezidencijalni dijelovi  i svojim luksuzom. Tako je primjerice, kao i u drugim svjetskim metropolama u dijelu grada gdje živi moskovska suvremena elita i sve elitno. Kvart ima  vlastito ograđeno dvorište, infrastrukturne objekte, vlastitu crkvu i školu, dječji vrtić pa čak i mali zoološki vrt. Moskva je grad koji raste i u demografskom smislu, jer politika Vlade je pronatalitetna i obiteljima koje se odluče za treće dijete vlada pokriva školske uniforme i neke druge troškove školovanja jednog djeteta, a otac ili majka imaju, uz druge beneficije, pravo i na cjelogodišnji besplatan prijevoz do radnog mjesta i natrag ili besplatan parking.

Moskva je, naravno, bajkovita u svako doba godine ali osobito ljeti kada grad vrvi od turista koji obilaze mnoge svjetski znane znamenitosti, događanja i posebnosti kakvih nema nijedan grad na svijetu. Turistička priča, uvjerili smo se, ovdje se može ispričati na bezbroj načina počevši od bogate ruske povijesti, ostavštine carske Rusije, revolucionarnog i komunističkog razdoblja pa sve do modernog doba jer svako od tih lica Moskve i Rusije turistima je iznimno zanimljivo. Mogli bismo tako godinama posjećivati nove i nove sadržaje i turističke priče vezane uz moskovsku i rusku kulturu, ali  uvijek s nekim novim naglaskom primjerice na narodnu baštinu, književnost, glazbu, arhitekturu, likovnu umjetnost .. pa sve do sporta.

 Kremlj - Priča o ostavštini carske Rusije

U Moskvi posebno oduševljenje pobuđuju Crveni trg, Kremlj i ulica Arbat koji će vam oduzeti dah šećete li gradom u bilo koje doba dana ili noći jer ono što po danu oduševljava pompoznošću u noći je naglašeno igrom svjetla. Kremlj je naravno posebna priča, jer uđete li u zatvorene dijelove kompleksa vidjet ćete veličanstvenu rezidenciju predsjednika Putina i mnogobrojne  znamenitosti carske Rusije - crkve s kupolama prekrivenim zlatom i nebrojenim mnoštvom ikona i fresaka u unutrašnjosti, te sarkofazima ruskih careva i patrijarha ruske pravoslavne crkve, a zanimljivo je i kako prepoznati sveca kojemu je posvećena crkva. Uvijek je s jedne strane Isus, a s druge strane Marija, a do Marijine ikone s desne strane gledajući prema zidu nalazi se ikona sveca kojoj je crkva posvećena objasnila nam je kolegica Maria iz Madrida. I broj zlatnih kupola na tornjevima ima svoju simboliku, pa tako može biti crkva s tri kupole, posvećena Svetom trojstvu,  pa sve do 13 zlatnih kupola koje simboliziraju Isusa i njegovih 12 apostola.

Kremlj je okružen zidinama, a unutar i izvan zidina su parkovi s predivnim lijehama cvijeća i fontanama, a čim se odmaknete od njegovih toplih oker i crvenih fasada i krenete put rijeke Moskve kao da ulazite u svijet budućnosti. Tu na obali oduševit će vas lebdeći most s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Kremlj. Most se u visini od 70 metara i duljini od 13 metara nadvija nad rijekom Moskvom, a kažu da na njega istodobno stane 8000 ljudi. Tu je i Zaryadye Park – veličanstveni park prirodnih krajolika koji se prostire na 10,2 hektara površine. Posebno oduševljava i uređenost zgrada u Moskvi, urednost moskovskih fasada i ulica što je i ogledalo gradskih vlasti, kao i briga za stanovništvo koje se iz trošnih socijalističkih građevina seli u novoizgrađene primjerenije prostore u blizini dosadašnjih zgrada i mjesta stanovanja i na tome im treba čestitati.

Svjetsko nogometno prvenstvo - novi zamašnjak razvoja turizma u Rusiji

Moskva zasigurno može računati na porast turističkih posjeta nakon velike promidžbe koju je Rusija dobila domaćinstvom Svjetskom nogometnom prvenstvu, jer samo polufinalne i finalne utakmice koje su se održavale u Moskvi posjetilo je više od 400.000 turista.Kulturno-povijesnim spomenicima bez presedana sada su dodani novi sadržaji u vidu niza kulturno-zabavnih sadržaja i događanja i sportskih natjecanja koji jednako zanimaju i ruske i strane posjetitelje. Stadion Lužniki u tom će smislu itekako opravdati svaku uloženu rublju, jer osim sportskih natjecanja arena se može pretvoriti u veličanstvenu koncertnu pozornicu, a stranim turistima u ljetnoj sezoni bilo bi zasigurno iznimno zanimljivo pogledati i neku operu ili balet Boljšoj teatra na takvoj otvorenoj pozornici i uz pristupačniju cijenu koja se može uklopiti u aranžman. Naravno, Odjel turizma i sporta neprestano potiče svoje turističke djelatnike i organizatore događanja da ponude nove i nove sadržaje.Turizam se zasniva na događajima i pričama, kojih ima tijekom čitave godine, a ruske turističke priče jedinstvene su u cijelome svijetu.

 Spaskaja Tower -  reprezentativan festival vojnih ceremonijalnih glazbi iz cijelog svijeta

Iako nismo bili u Moskvi u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva i nas je dočekalo jedno od najreprezentativnijih događanja u Moskvi. Bilo je to vrijeme jedanaestog međunarodnog vojno-glazbenog festivala Spaskaya Tower, koji se održava na Crvenom trgu, a riječ je o festivalu vojnih ceremonijalnih glazbi iz cijeloga svijeta.To je velika "borba" vojnih orkestara različitih zemalja za naklonost publike. Kombinacija je to vojne, klasične, narodne i pop glazbe, demonstracije s oružjima, laserskim i pirotehničkim efektima, plesnim točkama sve to zajedno čini taj festival jednim od najsjajnih i najreprezentativnijim festivalom koji radikalno mijenja ideju vojne glazbe.

Bunker 42 - priča o hladnom ratu

I patnja naroda u  ratovima, kao i napetost u vrijeme hladnoga rata, dio je zanimljive povijesti, a kada se otkriva neka tajna, eto još jedne zanimljive moskovske turističke priče koja se nudi suvremenim turistima. Vidjeti kako je izgledao  hladnoratovski  bunker 42, s prostorijom za velikog vođu Staljina, koji bi sa svojom obitelji i najbližim suradnicima preživio nuklearni rat da je kojim slučajem američki predsjednik pritisnuo crveno dugme istodobno je uzbudljivo i potresno. Teorija igre viđena uživo, uistinu je nevjerojatno iskustvo, a da je atomska bomba bačena na Moskvu razorila bi sve u krugu od stotinu tisuća kilometara, no Staljin, koji srećom nikad nije boravio u bunkeru,sa svojim probranim društvom jedini bi preživjeli atomski udar u tom čeličnom bunkeru na dubini od 65 metara ispod zemlje. O tome koliko je svijet bio blizu nuklearnog rata i samouništenja svjedoči i model prve atomske bombe izložen u bunkeru. Pouka slijedi u vidu iznenađenja na kraju razgleda koje ne smijemo otkriti.

 

Gastronomija - priča sa stotinu lica

Gastronomiji se u Moskvi također pridaje sve veća pozornost. Gastronomija također ima tisuće lica, ovisno o izboru restorana, pa na primjer na riječnom cruiseru Radisson Royal možete očekivati internacionalnu kuhinju, a u tradicionalnom restoranu Taras Buljba okuse ruske i ukrajinske domaće kuhinje. Uživati možete i u ledenom baru s tronom Katarine velike na 85 katu nebodera Moskva City.U sklopu najvišeg baru u Europi poslužit će vam šampanjac ili votku s ledom, a kad sjednete u najviši restoran na svijetu i posluže vam boršč i haringu ili losos, odnosno neke druge nacionalne specijalitete pogled na Moskvu iz ptičje perspektive činit će vam se još veličanstvenijim, jer naravno, ljubav u turizmu ide i kroz želudac.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.