Deset stvari koje vjerojatno niste znali o zrakoplovnim prijevoznicima

Deset stvari koje vjerojatno niste znali o zrakoplovnim prijevoznicima

Gotovo svatko tko je letio avionom vjerojatno je barem jednom pomislio: zašto kabinsko osoblje gasi svjetla prilikom slijetanja, ili zašto je hrana u avionu tako lošeg okusa, ili čemu služi ona mala rupica na prozoru? Znate li odgovore? U ovom blogu  GoOpti otkriva deset činjenica, mitova i tajni o zrakoplovnim prijevoznicima.

 What Airlines don

1What Airlines don't tell you

 

1. Pilot i kopilot ne smiju jesti istu hranu prije leta

 Pilots ready for take off

2Pilots ready for take off

 

Sigurnost putnika u zrakoplovnom prijevozu gotovo je u potpunosti u rukama osoblja, stoga je važno da se i sami zaštite od bilo kakvih opasnosti. Tako piloti i posada na komercijalnim letovima najčešće ne jedu istu hranu prije leta. Iako ova praksa nije pripisana zakonom, mnoge avionske kompanije koriste se ovim pravilom kako bi što bolje zaštitile svoje putnike. Na primjer, ako nešto pođe po zlu s obrokom jednog pilota i on se otruje hranom, drugi pilot moći će preuzeti upravljanje zrakoplovom.

2. Zašto je hrana iz aviona tako lošeg okusa?

 Cabin crew serving meals

3Cabin crew serving meals

 

Ako ste ikada kupili svoju omiljenu grickalicu ili piće u zrakoplovu i ustanovili da nema dobar okus kao inače, niste jedini. Letenje uvelike utječe na okus i miris hrane i pića. Cirkulacija suhog zraka i niska razina vlage u avionu također izazivaju sušenje sluznice usta, grla i nosa što utječe na neke okuse i mirise. Zbog toga je slatka hrana manje slatka, dok ćemo slanu hranu poželjeti dodatno posoliti. Zanimljivo je da je sok od rajčice drugo najtraženije piće među putnicima u zrakoplovu, nakon vode. Možda vam na čvrstom tlu ovaj napitak nema posebno dobar okus, no zbog stabilnije percepcija kiseline, on na 10 tisuća metara visine postaje vrlo sladak i aromatičan

3. Zrakoplovne tvrtke često namjerno prebukiraju letove

 Passengers

4Passengers

 Glavni razlog tome je osigurati što veću popunjenost leta i time povećati svoju zaradu. Prebukiranjem leta prijevoznici mogu nadoknaditi troškove otkazivanja letova i nepojavljivanja putnika te osigurati da je svako sjedalo u zrakoplovu isplativo. S druge strane, overbooking omogućuje putnicima koji kupuju karte u zadnji čas da iskoriste niže cijene za mjesta koja bi inače bila prazna.

4. Kabinsko osoblje plaćeno je samo po satu letenja

 Flight attendant ready for closing the gate

5Flight attendant ready for closing the gate

 Bez obzira na to što ponekad moraju biti u zračnoj luci i do četiri sata prije leta, kabinsko osoblje plaćeno je samo po satu letenja, odnosno od trenutka kada se zatvore vrata aviona za polijetanje. Vrijeme koje moraju provoditi u zračnoj luci nije im uopće plaćeno.

5. Maske s kisikom pomoć pružaju svega 15 minuta

 Safety first

6Safety first

 

Ako se prilikom leta spuste maske s kisikom, one će vam osigurati disanje samo 15 minuta. Iako to zvuči jako malo, zapravo je sasvim dovoljno vremena. Naime, maske s kisikom spuštaju se tek kada padne tlak u kabini aviona, a kada se to dogodi, pilot spušta zrakoplov na visinu ispod 3000 metara, gdje možete normalno disati bez upotrebe maski. Ovo brzo spuštanje obično traje puno manje od 15 minuta tako da maske imaju dovoljno kisika da vas zaštite.

6. Udari munje česta su i uobičajena stvar u zračnom prometu

 Lightning spotted from the aircraft

7Lightning spotted from the aircraft

 Upravo tako. Munje svako malo pogađaju zrakoplove u letu, ali ne brinite, u avionu ste sigurni. Naime, avioni su zapravo dizajnirani da izdrže udare munje jer su izgrađeni tako da funkcionira kao Faradayev kavez pa se električni naboj munje rasipa i “teče” po njegovoj površini, a da pritom ne ugrožava putnike ili elektroniku zrakoplova.

7. Ona malena rupica na prozoru aviona mogla bi vam spasiti život

 From the airplane window

8From the airplane window

 

Ako ste se ikada pitali zašto prozori aviona imaju rupice, odgovor je jednostavan: reguliraju tlak u kabini. Zrakoplovni prozori se obično izrađuju od tri sloja stakla ili akrilnih ploča. Vanjski sloj ima funkciju primarnog strukturnog stakla, unutarnji sloj se nalazi odmah do putnika, a na srednjem sloju postoji rupica za regulaciju razlike tlaka u kabini i tlaka izvan aviona. U slučaju da dođe do oštećenja ili pucanja vanjskog sloja, ova rupica osigurava da srednji i unutarnji sloj ostanu netaknuti i trebali bi izdržati do slijetanja u najbližu zračnu luku.

8. Avionski WC može se otključati s vanjske strane

 Lavatory free to use

9Lavatory free to use

 Nemojte misliti da možete ostati zaključani u toaletu aviona. Ako se dogodi hitan slučaj, postoji skriveni gumb kojim kabinsko osoblje može odmah otvoriti vrata izvana.

9. Svjetla su prilikom slijetanja noću prigušena kako bi bili spremni za evakuaciju

 

Ready for landing

10Ready for landing

 Kabinsko osoblje prigušuje svjetla tijekom noćnog slijetanja kako bi se vaše oči mogle prilagoditi mraku u slučaju da nešto pođe po zlu i morate pronaći izlaz. Također, sjenila na prozorima moraju biti podignuta kako bi posada mogla vidjeti da je izvan zrakoplova sve u redu, a vatrogasci mogli vidjeti unutra u slučaju nesreće.

10. Zašto još uvijek postoje pepeljare u avionima?

 Smoking is not allowed

11Smoking is not allowed

 Iako je pušenje u zrakoplovima zabranjeno prije mnogo godina, možda ste primijetili da u toaletima zrakoplova još uvijek postoje pepeljare. Razlog tome je što su avioprijevoznici i dizajneri zrakoplova procijenili da ako netko odluči prekršiti zakon unatoč zabranama i visokim kaznama, vjerojatno će to učiniti u toaletu. Pepeljara je tu kako bi se cigareta ugasila na siguran način jer bi u suprotnom mogla izazvati požar.

Sljedeći put kada budete putovali avionom nećete se morati pitati što znače sve ove neobične stvari, a znat ćete i neke male tajne koje avioprijevoznici ne žele da znate.

Nemojte zaboraviti rezervirati siguran prijevoz do zračne luke! GoOpti. S vaše adrese. Kada vi to želite. Izravno do zračne luke.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.