Najbolje zelje za sarmu nudi OPG Marije Cafuk - čuvarice sjemena varaždinskog zelja u Domitrovcu kraj Varaždina

Najbolje zelje za sarmu nudi OPG Marije Cafuk - čuvarice sjemena varaždinskog zelja u Domitrovcu kraj Varaždina

Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja i suvlasnica OPG-a Cafuk iz Domitrovca kraj Varaždina, u okviru kojega se godišnje proizvede i do 3,5 tisuća tona zelja i krumpira, ujedno je i velika humanitarka i donatorica pa tako nema aktivnosti ili događanja u njezinom kraju u kojima nije na neki način sudjelovala i pomogla. U ovoj godini sudjelovala je u desetak i više događanja i akcija, počevši od popularne Zeljarijade i megasarme do humanitarne sarme za Zakladu Vita, a redovito sudjeluje u aktivnostima na varaždinskoj i drugim tržnicama te promocijama i sajmovima izvan Varaždinske županije.
Zasluga je ove vrijedne i uspješne poljoprivrednice i njezine obitelji - kao i nečaka Jurice da su čuvari stare sorte zelja /kupusa/ udomaćene i otporne na bolesti, a koje je zbog svoje kvalitete sjajno prihvaćeno u Hrvatskoj i šire.

Marija je radišna diplomirana ekonomistica koja na svom OPG-u godinama već promiče očuvanje autohtone sorte varaždinskog zelja, zbog čega je proglašena čuvaricom sjemena varaždinskog zelja koje je kao od davnina sačuvana sorta uvršteno na Nacionalnu, ali i na Europsku sortnu listu. A da bi se znanje o tome prenijelo na nove generacije Marija je suautorica dviju knjiga "Tradicionalni recepti vidovečke kuhinje" i "Zelje na veselje". OPG Cafuk također već dvadesetak godina organizira i radionice za djecu vrtićke i školske dobi na kojima mališani uče o toj iznimno zdravoj namirnici o tome kako zasijati sjeme i uzgojiti presadnice pa sve do sadnje i rezanja zelja. Tako od najranije dobi počinju shvaćati ne samo da kupus raste u polju, a ne na policama supermarketa, već i to da je varaždinsko zelje dio tradicije i identiteta njihovog kraja.

A kakve je kvalitete bilo da je svježe ubrano ili kiselo najbolje znaju kupci koji mu se uvijek rado vraćaju, a uvijek iznova u njemu uživaju i na manifestacijama poput Zeljarijade u Vidovcu, raznim akcijama poput ove Vitine, kada se nudi sarma - varaždinskim zeljem umotano mljeveno meso. Zimska delicija ovoga kraja naročito se traži na blagdanskim stolovima uz doček Nove godine.
Marija Cafuk ističe da ova godina zbog suše nije pogodovala poljoprivrednim kulturama pa tako ni zelju, no raditi se mora. Za humanitarnu zakladu Vita pripremila je i darovala meso i zelje za 600 sarmica, a slična akcija je u petak 23. prosinca u Donjoj Voći i 30. prosinca, na predzadnji dan stare godine, na Varaždinskoj tržnici za koju će također pripremiti 600 sarmi. I tako se ostvaruje i ona Marijina "Bez zelja nema veselja".

U vidovečkom kraju ono je hranilo mnoge generacije, školovalo djecu i održavalo poljoprivredna gospodarstva i onda kad drugima nije bilo lako. Pa iako se u poljoprivredi radi od zore do mraka i što je to rad bez godišnjih odmora, no kad se ujutro dignete iz kreveta i pogledate tu ljepotu prirode i svoje polje, a srce vam zapjeva od miline, znate da ste upravo na onom mjestu gdje i trebate biti - Kaže Marija dodajući - Zato sam sretna što sam rad u kancelariji zamijenila s ovim i što mogu pridonijeti očuvanju sjemena naše varaždinske sorte zelja, a time i zdravlju svakoga tko za našim zeljem posegne i unese ga u svoju prehranu.

Za one koji sarmu žele raditi sami, a žele kupiti kiselo zelje OPG-a Cafuk poručuje da se ono može kupiti na kućnom pragu - u OPG-u Cafuk. Zelje pakiraju u posude počevši od pet, 10, 20 kilograma tako da ambalaža nije potrebna..

Telefon: 098 268 555 Adresa: Glavna 27, Domitrovec, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

 

 
 
 
 
 
 
 
v
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.