Povrćari podnijeli zahtjev za oznaku "Dokazana kvaliteta"

Povrćari podnijeli zahtjev za oznaku "Dokazana kvaliteta"

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je treći zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta“, koji se odnosi na sektor proizvodnje povrća, a podnijela ga je Zajednica udruga hrvatskih povrćara.

Oznaka ""Dokazana kvaliteta" zasad je priznata za sektor voća, a u postupku je priznavanja oznaka "Dokazana kvaliteta" za konzumna jaja, navode u srijedu iz tog ministarstva.

Ističu i kako su i drugi sektori iskazali interes za ulazak u nacionalni sustav kao što su proizvođači svježeg svinjskog mesa, mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mlijeka te njihovih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - Dokazana kvaliteta - radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća, povrća, jaja putem jedne, jedinstvene prepoznatljive oznake.

Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, taj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi, navode iz resornog ministarstva.

Kupnjom voća koje će biti označeno znakom "Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ potrošač će moći biti siguran da kupuje voće domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, a već na jesen prvi označeni proizvodi moći će se pronaći na tržištu.

Voćne vrste na kojima će se moći pronaći ovaj prepoznatljivi znak su jabuka, kruška, trešnja, breskva, nektarina, šljiva, smokva, marelica, jagoda, američka borovnica, malina, stolno grožđe, mandarina, aronija, višnja, višnja maraska te orah, lješnjak i badem.

Iz Ministarstva napominju kako svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i sjedište ili prebivalište u Hrvatskoj može u roku od 30 dana od dana objave podnijeti prigovor na podneseni zahtjev. Specifikacija proizvoda za sektor povrća objavljena je na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Hina

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.