Forum zagrebačkih ugostitelja

Forum zagrebačkih ugostitelja

U zagrebačkom hotelu Esplanade održan je  13. Forum zagrebačkih ugostitelja u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb i Nezavisne udruge ugostitelja.

Prvi panel pod nazivom Naši ljudi su naša snaga postavio je pitanje, kako se nositi s  problemom nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu. Procjenjuje se da  nedostaje 35  do 40.000 zaposlenika u ugostiteljstvu. Ugostiteljstvo s povezanim djelatnostima ostvaruje 380.000 radnih mjesta, što je  jedna četvrtina ukupno zaposlenog stanovništva Hrvatske. Prema  riječima Žakline Troskot, predsjednice Nezavisne udruge ugostitelja  porezno opterećenje, kojim su pritisnuti naši ugostitelji, predstavlja najveću opasnost za opstanak malih caffe barova, jer svojom ponudom ne mogu konkurirati na tržištu rada i teško mogu prilagoditi poslovanje u pandemijskim uvjetima pa im prijeti nelikvidnost i nedostatak radnika. Stalno se govori o održivom, zelenom i digitalnom poslovanju, a ugostitelji često nemaju sredstava niti za troškove hladnoga pogona.

Kod radne snage, osim dugog čekanja na radne dozvole  problem je porezno opterećenje od ukupno 28% (25% PDV+3% porez na potrošnju) zbog čega ugostitelji nemaju sredstava za plaćanje kvalitetnih radnika. Dok se porezne stope na ugostiteljske usluge ne izjednače na 13% bit će problema s  radnom snagom. Švicarska početkom 2022. otvara svoje tržište rada djelatnicima iz Hrvatske što  plaši naše poduzetnike. Nakon 20 mjeseci pandemije i rada u ograničenim uvjetima, problema s likvidnošću, pravo pitanje koje valja postaviti jest je li moguće uopće malom hrvatskom ugostitelju konkurirati na tržištu radne snage. Važno je raditi na smanjivanju stupnja sezonalnosti hrvatskog ugostiteljstva, osiguravanju izvjesnije budućnosti i povećanju primanja.

Drugi panel pod nazivom "Zagrebačko ugostiteljstvo - digitalno, zeleno i održivo", otvorio je teme kao što su prilagodba poslovanja zagrebačkih ugostitelja u pandemiji, pri čemu je nezaobilazna tema posluživanje na terasama. S velikom su nadom ugostitelji očekivali Advent, jer se u to doba ostvari jedna petina prometa ukupnog zagrebačkog ugostiteljstva. Mogu li zagrebački ugostitelji opstati bez dobro odrađenog Adventa i prepoznaju li državne strukture uopće njegovu važnost?

“Gastronomija je oduvijek bila dio turizma pa je Turistička zajednica grada Zagreba ove  godine podržala i online platformu Zagreb Mingles, koja povezuje zagrebačke ugostiteljske objekte, njihovu ponudu i goste, a suradnja se nastavlja i kroz Advent Zagreb gdje se zajednički stvara daljnja kvalitetna i konkurentna pozicija na gastronomskom tržištu Europe i svijeta. “ napomenula je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

Na kraju Foruma definirani su zaključci koje će se poslati Gradu Zagrebu i nadležnim državnim institucijama na razmatranje.

Ugostitelji što tiće grada  Zagreba predlažu rješavanje problema rada na otvorenim prostorima za posluživanje ili ugostiteljskim terasama, snižavanje koeficijenta komunalne naknade za ugostitelje sa 10 na 7 i jačanje međusobne suradnje i uključivanje predstavnika ugostitelja u savjetodavnoj ulozi u radne skupine i povjerenstva Grada vezana za ugostiteljstvo.

Državnim institucijama predlažu ponovno uvođenje mjera ekonomske pomoći za zadržavanje radnih mjesta i nadoknadu dijela ili svih fiksnih troškova, znatno ubrzavanja postupka izdavanja radnih dozvola za zapošljavanje državljana trećih zemalja i porezno rasterećenje i sniženje stopa PDV-a na pripremu i posluživanje kave, piva, vina i bezalkoholnih pića kako bi se osigurala veća primanja zaposlenika u ugostiteljstvu.

Na forumu su sudjelovali predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Grada Zagreba, Ministarstva rada, socijalne skrbi i mirovinskog sustava, Ministarstva unutarnjih poslova, Nacionalne udruge ugostitelja, Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore Zagreb te Turističke zajednice grada Zagreba. Događanje se održalo pod pokroviteljstvom Državnog inspektorata Republike Hrvatske, a podijeljene su i nagrade zaslužnim ugostiteljima Marinu Medaku, Mariju Mihelju, Ani Lisak, udruzi Chef kuha doma, Obrtničkoj komori Zagreb te Cateringu Exclusive, koji su nesebično pomagali ugroženim obiteljima na područjima pogođenima potresom pripremajući  tople obroke.

Foto: Studio “RAF”, Marko Čolić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.