GRAND GOURMET 2023: Od majstorskih radionica pripreme craft ginova, kuhanja sa žesticama te koktela s mesom i morskim plodovima

GRAND GOURMET 2023: Od majstorskih radionica pripreme craft ginova, kuhanja sa žesticama te koktela s mesom i morskim plodovima

Unaprjeđenje ugostiteljske struke, kao i predstavljanje novih domaćih i svjetskih trendova, tema su Grand Gourmeta, 9. po redu međunarodnog festivala i natjecanja konobara, barmena, barista i restorana, koje će se održati 15.- 17. studenog 2023. u Le Meridien Lav hotelu. Riječ je o manifestaciji koja nudi brojne popratne programe za promociju ugostiteljskih zanimanja, destinacije i sustavno unaprjeđenje turističke ponude, a sva događanja otvorena su za javnost. Festival organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Ministarstva turizma i sporta, turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita te drugih partnera, a svečano će se otvoriti 14. studenog u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu uz predstavljanje pet linija u svijetu nagrađivanih craft ginova Poetica, kao i koktela posebno osmišljenih za festival, poetski storytelling te nastup pjevačice Albine Grčić.

„Grand Gourmet najavljuje trendove za naredno razdoblje, donosi nova znanja i tehnike koje će nam predstaviti vrhunski i educirani profesionalci ugostiteljskih zanimanja. Kroz manifestaciju stvara se baza kvalitetnih novih djelatnika što je godinama izazov svima koji pružaju ugostiteljske i turističke usluge. Stoga ih pozivamo da posjete festival i unaprijede poslovne aspekte te krenu u pripremu za iduću sezonu. Smatram da pravodobna, pravilno odabrana i kvalitetna priprema osigurava adekvatno pružanja usluga u sljedećoj sezoni uopće, a kako bi bila željene razine kvalitete, sigurnosti i pouzdanosti tu smo da ih inspiriramo novim idejama i rješenjima – najavila je Alma Harašić Bremec, organizatorica Grand Gourmeta.
Grand Gourmet 2023, osim natjecanja profesionalaca i polaznika ugostiteljskih škola i visokih učilišta, donosi stručne edukacije i degustacije. Primjerice, doznat ćete puno toga o whiskeyima na master classu Udruženja barmena Crne Gore.

Kako se pripremaju kokteli u kombinaciji s biftekom, slanom ribom, morskim plodovima, peršinom ili, pak, kroasanima, vidjet ćete na majstorskoj radionici Josipa Mikulića, jedinog Hrvata koji se bavi gastro-miksologijom, kompleksnom vještinom kojom se spajaju kulinarske tehnike i priprema koktela. „The perfect cocktail - Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa“, naziv je master classa Darija Grabarića, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate. Grabarić je edukator za žestoka pića s licencom edukatora Wine and Spirit Education Trust (WSET), jedne od krovnih svjetskih obrazovnih institucija za vina i žestoka pića

 Iskusni nizozemski „private chef“ John Wulff, koji je godinama vodio uspješan restorana na jugu Francuske, pokazat će kako se kuhaju jela s craft ginom. No, što je potrebno za proizvodnju takvih žestica doznat ćemo na majstorskoj radionici vrgorske obitelji Nosić koja stoji iza Destilerije Poetica. Tu je i poseban specijal o zlatnim maslinovim uljima Dalmacije, a nagrađivani pršutar Mate Lukin, izdanak obitelj koja se od 1919. godine kontinuirano bavi distribucijom i preradom mesnih proizvoda, održat će dvije edukacije. Jednu s legendarnim Stevom Karapandžom o posluživanju i rezanju pršuta u objektima, a drugu s Damirom Zrnom, renomiranim vinskim edukatorom iz Osijeka, o sljubljivanju certificiranog Dalmatinskog pršuta i vina.
Šibenski barmen i barist Tomislav Stančić, stiže nam se edukacijom o uparivanju domaćih žestica i kava, a Tomislav Biluš iz udruge barmena Beli uputit će okupljene kako koristiti sezonske autohtone namirnice u koktelima te učiniti ih originalnim i atraktivnim.
„Uključivanje lokalnog stanovništva u ugostiteljstvo i brendiranja turističke destinacije kao gourmet destinacije“ naziv je think tanka koji vodi Ivan Cvitanić, bivši direktor TZ Supetar i predsjednik Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG) Brač, a danas vlasnik obrta za poslovno savjetovanje i odnose s javnošću. Taj panel okupit će stručnjake iz turističko-ugostiteljskog sektora kako bi donijeli prijedloge o načinima uključivanja restoratera, hotelijera, branding specijalista, turističkih zajednica, udruga koje se bave gastronomijom, srednjih škola i ostalih dionika u ugostiteljsku ponudu i brendiranje turističke destinacije autentičnom gastronomskim ponudom.  Natjecanja, majstorske radionice, edukacije i think tank IX. Grand Gourmeta otvoreni su za javnost, uz napomenu da su edukacije  besplatne, no potrebna je prijava jer je broj mjesta ograničen.

  Prijave: +385 99 319 89 61 ili mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..  

 PROGRAM GRAND GOURMET 2023

UTORAK, 14.11.2023.

16:00 - 19:00 Sudački seminar za ocjenjivače na kuharskim natjecanjima

20:30 Službeno otvaranje 9. Grand Gourmeta, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Split

SRIJEDA, 15.11.2023.

9:00 - 13:00 Sudački seminar za ocjenjivače na kuharskim natjecanjima

11:00 - 18:00 Natjecanje konobara

11:00 - 18:00 Natjecanje Chef’s table

13:00 - 18:00 Natjecanje sinkronizirano posluživanje - timsko natjecanje konobara

13:00 Master Class: Razvoj gastronomskih brendova, Karin Mimica

15:00 Master Class: Akademija rezanja dalmatinskog pršuta, Stevo Karapandža i Mate Lukin

17:00 Master Class: Sljubljivanje dalmatinskog pršuta i vina, Mate Lukin i Damir Zrno

18:00 Master Class: The perfect cocktail - Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa, Dario Grabarić

19:00 Proglašenje pobjednika

ČETVRTAK, 16.11.2023.

10:00 Master Class: Sljubljivanje zlatnih maslinovih ulja, Pjero Zekan

11:00 - 18:00 Natjecanje Chef’s table

11:00 - 18:00 Natjecanje barmena u kategoriji short drink i sinkronizirani koktel

11:30 Think Tank: Uključivanje lokalnog stanovništva u ugostiteljstvo i brendiranja turističke destinacije kao sezonske ili cjelogodišnje gastro destinacije, Ivan Cvitanić

13:00 Natjecanje konobara

13:00 Master Class: Vinsko putovanje i sljubljivanje s najpoznatijim načinima pripreme ribe, Damir Zrno i John Wulff

15:00 Radionica: Kave i trave, Tomislav Stančić

16:00 - 19:00 Sudački seminar za ocjenjivače na natjecanjima barista

17:00 Radionica: Izrada craft gina inspiriranog autohtonom Dalmacijom, Jelena Majić Nosić

19:00 Proglašenje pobjednika

PETAK, 17.11.2023.

10:00 - 13:00 Sudački seminar za ocjenjivače na natjecanjima barista

10:00 Edukacija: Exceptional dining experience: Gospodin Konobar, Mario Pavić

11:00 - 18:00 Natjecanje Chef’s table

13:00 - 18:00 Natjecanje barista

13:00 Edukacija: Sljubljivanje vina s desertima, Ivana Bradarić i Damir Zrno

14:30 Radionica: Njegovo veličanstvo Whiskey, Nikola Merdović i Rajko Mijač

16:00 Master Class: Potencijal sezonskih namirnica u izradi koktela, Tomislav Biluš

17:00 Master Class: Dekonstrukcija koktela sa sastojcima iz kuhinje, Josip Mikulić

19:00 Proglašenje pobjednika

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.