U ŠKMER Akademiji kreću prve kulinarsko-nutricionističke radionice prehrane djece od 1 do 3 godine

U ŠKMER Akademiji kreću prve kulinarsko-nutricionističke radionice prehrane djece od 1 do 3 godine

U nastavku suradnji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) s nutricionistima, nastalih iz potrebe da se gastronomija spaja i odgovorno prenosi sa znanstvenim spoznajama o prehrani, u ŠKMER Akademiji u Splitu 18. i 20. rujna održat će se dvije radionice zdrave prehrane za djecu od 1 do 3 godine. Namijenjene su članovima obitelji i osobama koje su profesionalno uključene u odgoj djece.

Ta međunarodna udruga sa sjedištem u Splitu u posljednje dvije godine kroz opsežni EU projekt Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137) provela je niz edukacija na temu prehrane za djecu sportaše s Draganom Olujić, službenom nutricionistkinjom HNK Hajduk. U rujnu po  prvi put organizira radionice prehrane mališana uz stručno vođenje nutricionistkinje Vesne Bosanac, koja vodi svoje savjetovalište o prehrani te surađuje s klubovima, sportskim savezima i pojedincima.

Dodajmo, Bosanac je doktorica znanosti s polja prehrambene tehnologije, a završila je i stručni poslijediplomski studij o prehrani u sportu pri Međunarodnim olimpijskim odborom u Lausannei.

„Radionice „Dječja prehrana“ namijenjene su roditeljima, djedovima, bakama i drugoj rodbini koja žele znati što bi djeci u dobi od jedne do tri godine trebalo davati jesti kako bi ona bila vesela, razigrana i  zdrava, a njihov rast i razvoj normalan. Edukacija je također namijenjena odgajateljima, dadiljama te kuharima koji rade u vrtićima i domovima za nezbrinutu djecu. Jednom riječju, radionica „Dječja prehrana“ namijenjena je svima kojima je stalo do prehrane djece, njihovih navika i zdravlja“ - istaknula je dr.sc. Bosanac.

Uz teoretski dio polaznici će dobiti individualne savjete za svoje mališane, a uz masterchefa Željka Nevena Bremeca, glavnog edukatora ŠKMER-a, pripremat će se jela za doručak, ručak, večeru i užine koja će se i degustirati.

„Polaznici radionica „Dječja prehrana“ dobit će teorijsko i praktično znanje odmah primjenjivo u praksi. Edukacija se zasniva na namirnicama našeg podneblja i smjernicama koje su se pokazale uspješnima u današnjem, modernom vremenu. Kroz brojne praktične primjere, uputit ćemo prisutne kako djecu potaknuti na konzumiranje zdravih namirnica i jela. Polaznici će  shvatiti principe kvalitetne i raznolike prehrane djece te naučeno lako primijeniti u životu; bilo da se radi o obiteljskom okruženju ili instituciji. Naravno, mi voditelji radionice smo otvoreni za sva praktična pitanja polaznika i cilj nam je da dobiju odgovore na sve svoje nedoumice“ - istaknula je Bosanac.

Između ostalog, na radionicama roditelji će doznati jesu li im djeca pothranjena, govorit će se o skupinama namirnica i njihovoj ulozi u normalnom rastu i razvoju, te kako pomoći djetetu koje ima loš apetit i imunitet ili, pak, problema s pretilošću.

„Širenje tima nutricionista s kojima pripremamo i razvijamo projekte prirodni je slijed naših dosadašnjih praćenja potreba i predviđanja trendova u gastronomiji. Vodimo se ciljem osiguranja najviše kvalitete u svim aktivnostima, a prioritet su znanja o važnosti odabira najboljih namirnica, njihove uravnoteženosti u jelima i optimalnih procesa priprema koji će pružiti sigurnost hrane, a istovremeno nam donijeti atraktivnost jela i nutricionističku izvrsnost. Drago nam je da se naš tim stručnjaka iz područja nutricionizma širi, te vjerujemo da će i nova suradnja s dr. Vesnom Bosanac donijeti nova znanja, vještine i prilike da budemo bolji“ – kazala je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije.

Ističe kako je među najvažnijim aspektima edukacija iz područja nutricionizma u ŠKMER-u kroz projekt Kuhinja znanja usvajanje novih znanja i podizanja kompetencija djelatnika udruge, koji dalje u suradnji i uz mentorstvo nutricionista pripremaju i provode programe profesionalnih edukacija.

Termini radionice su za prvu grupu polaznika su 18.9.2023.od 9 do 12 sati, te 20.9.2023. od 17 do 20 sati za drugu skupinu.

Informacije i prijave na 099 319 89 61, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili preko obrasca na www.skmer.hr.

Projekt Kuhinja znanja su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

Foto: ŠKMER

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.