Nin, romantičan gradić koji je mjesto našao među zvijezdama na nebu - idealan za odmor u dvoje

nin

Nin, jedan od šest najljepših malih gradova u Hrvatskoj idealan je za ljetnu destinaciju obiteljskog odmora, ali i za odmor u dvoje, a nalazi se na svega 14 kilometara od Zadra. Grad je to duge tradicije i slavne prošlosti, a njegove su mu prirodne znamenitosti osigurale posebno mjesto u hrvatskom i u europskom turizmu.Poznat je i po prekrasnim plažama i ljekovitom blatu, a u njega se dolazi i radi bavljenja specifičnim rekreativnim aktivnostima te najromatičnijih događanja na Jadranu, festivala sunca, radi prirodnih ljepota, kulturno-povijesnih spomenika poput najmanje katedrale na svijetu i Grgura.

Ali Nin nije samo turistička, već i prava, svemirska zvijezda. Naime, zahvaljujući dvojici astronoma zvjezdarnice Višnjan u Istri, Damiru Matkoviću, čija je majka iz Nina, i njegovu prijatelju Koradu Korleviću, asteroid koji su otkrili 14. veljače 1996. godine s rednim brojem 10.175, na njihovu inicijativu sada nosi svemirsko ime «Aenona», ime najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina.



Nikako ne slučajno, Aenona je asteroid kojem su određeni svi parametri tako da je njegovo postojanje potvrđeno od svjetskog planetarnog centra Minor Planet sa sjedištem u SAD-u. Doista, Nin je dvostruka zvijezda – turistička i svemirska! 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.