Izgradnja sustava aglomeracije u turističkoj regiji Nin-Vrsi-Privlaka

Nin

Tijekom današnjeg boravka u Zadarskoj županiji predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je i grad Nin gdje je obišao i mrijestilište tvrtke Cromaris te sudjelovao na obilježavanju početka radova na izgradnji sustava Vodovoda i odvodnje aglomeracije Nin–Vrsi–Privlaka–Vir u Ninu. 

U izjavi medijima, predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo napretkom obnove mosta koji je stradao u velikoj poplavi, nakon što je s ministrima obišao gradilišta Donjeg mosta u Ninu.

"Drago mi je da radovi koji se provode u aktivnosti Hrvatskih cesta dobro napreduju i da će biti gotovi do studenoga ove godine te da će ponovno Nin, kraljevski grad, biti onako atraktivan kao što je i bio prije tih velikih poplava - i za turiste, ali i ovdje za domaće ljude", rekao je predsjednik Vlade nakon što je, u društvu župana i gradonačelnika, obišao gradilište.
 
Dodao je kako dodatno ohrabruje početak još jednog velikog projekta koji se financira sredstvima iz europskog proračuna, vodno komunalne aglomeracije – sustava odvodnje i izgradnje više od sto kilometara kanalizacijskih cijevi aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi. 
 
"Ukupna vrijednost projekta iznosi skoro 400 milijuna kuna. Od toga je 70% sredstava nepovratnih iz europskog proračuna, a ostali dio financiraju zajednički Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode, a samo 8% sredstava financira lokalna zajednica", kazao je Plenković, dodavši da će se na taj način povećati kvaliteta života svih ljudi u ovom dijelu Zadarske županije. 
 
"Ono što je najvažnije, omogućit će se bolja i kvalitetnija usluga ovoga turističkoga kraja koji je prošle godine imao milijun i 380 tisuća noćenja", dodao je. 
 
Posjet Cromarisu
 
Nakon obilaska mrijestilišta Cromarisa, predsjednik Vlade istaknuo je da je ta tvrtka sedma u pogledu proizvodnje mediteranske ribe u konkurenciji s najvećim španjolskim, grčkim i turskim kompanijama na ovom području.

Zahvaljujući izrazito kvalitetnoj organizaciji – 500 zaposlenih na sedam lokacija, uspijeva kvalitetnu svježu ribu, proizvedenu u mrijestilištima ili uzgajalištima, brzo dostaviti kupcima.
 
Bolje razumijevanje razvojnih priča Zadarske županije
 
"Cijeli ovaj današnji posjet mogu kazati da je prigoda jednom boljem razumijevanju niza investicijskih, razvojnih priča Zadarske županije koja napreduje u gospodarskom te u smislu prometne infrastrukture", nastavio je Plenković, nabrojivši projekte koji će Zadarsku županiju učiniti još konkurentniju, poput dogradnje zračne luke i luke Gaženica, trajektne te ribarske luke.
 
"Mi ćemo ih kao Vlada koja razumije prioritete svih hrvatskih županija, gradova i općina kontinuirano podržavati što kroz nacionalna sredstva, što kroz učinkovitije apsorbiranje sredstava iz europskih fondova", rekao je predsjednik Vlade te, dodavši da se veseli nastavku suradnje sa županom i gradonačelnikom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.