Pozdravite najduži dan i prvu zraku sunca nad Velebitom na 16. festivalu svjetlosti u Ninu

Pozdravite najduži dan i prvu zraku sunca nad Velebitom na 16. festivalu svjetlosti u Ninu

Proslavimo zajedno prvi dan ljeta, uz bogati program 16. Festivala Sunca i svjetlosti. Pridružite nam se na ranojutarnjem koncertu "Nezaboravno svitanje u Ninu". Nježni glas Nele Šarić u 5:30 sati pružit će vam doživljaj za pamćenje, a zajedno pozdravimo prvu ljetnu zraku sunca koja će se pojaviti nad Velebitom u 5:39:35 sati. Od 9 sati učenici Osnovne škole "Petar Zoranić" Nin i djeca Dječjeg vrtića "Morska vila" Nin imati će kratki nastup ispred i u crkvi - poručuju iz Turističke zajednice kraljevskog grada Nina.

Ovogodišnji prvi dan ljeta službeno počinje u  četvrtak, 20. lipnja i završava u  nedjelju, 22. rujna pa je i program Festivala svjetlosti prilagođen datumuU okviru Festivala posjetitelji mogu promatrati Igru Sunčevih zraka unutar crkve sv. Križa uz stručnu interpretaciju od 10:00 do 12:00 sati, a tijekom jutra najmlađi sudionici festivala mogu sudjelovati na likovnoj radionici u Muzeju ninskih starina. U popodnevnom programu Petar Zoranić Ninjanin i vila Hrvatica okupljene će povesti u razgled Nina.  

Na Višeslavovom trgu od 20 sati poslušajte predavanje prof. dr. sc. Ante Uglešić, Krsni zdenac s imenom kneza Višeslava, najpoznatiji nacionalni i vjerski simbol Hrvata. Crkva Sv. Križa svojevrsni je simbol regije budući da se nalazi u zastavi i grbu Zadarske županije. Glavna vodilja festivala je poticanje edukacije, znanosti i raznih umjetnosti, mladih glazbenika i pokretanje svijesti stanovništva o važnosti crkvice i Nina kao hrvatskog Stonehengea.  

Ovogodišnji festival pod pokroviteljstvom je Ministarstva turizma i sporta i Zadarske županije, a partneri na projektu su: Arheološki muzej Zadar – Muzej ninskih starina, Osnovna škola "Petar Zoranić" Nin, Dječji vrtić "Morska Vila" Nin.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.