Nin se hodočašćem, procesijama i misnim slavljima prisjeća Spomendana prikazanja Gospe na otoku Zečevo

Nin se hodočašćem, procesijama i misnim slavljima prisjeća Spomendana prikazanja Gospe na otoku Zečevo
Nin - na Spomendan Prikazanja Gospe na otoku Zečevo kreću put tog posvećenoga mjesta brojni hodočasnici.Svake se godine početkom svibnja u Ninu okuplja veliki broj hodočasnika obilježavajući tako godišnjicu ukazanja Gospe. Ona se, prema pisanim tragovima i službenom priznanju ondašnje Ninske biskupije, 5. svibnja 1516. godine na otočiću Zečevu ukazala pastirici, udovici Jeleni Grubišić. Nin je tako postao značajno marijansko svetište u kojem se svake godine u svibnju okuplja velik broj vjernika. Blagdan Gospe od Zečeva se slavi prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća. Poslije misnog slavlja započinje svečani ophod vjernika ulicama grada Nina koje su blagdanski uređene. Vjernici pritom nose kip čudotvorne Gospe od Zečeva te pjevaju himnu Dobra Majko sa Zečeva te druge pjesme posvećene Djevici Mariji. Čudotvorno Ukazanje Gospe od Zečeva obilježava se tri put tijekom godine: 5.svibnja, na utemeljeni blagdan i 5. kolovoza.
Ujutro u 6 sati je u crkvi sv. Anselma održava se blagoslov hodočasnika pješaka koji kreću do crkve na Zečevu. Pješaćenje traje tri i pol sata laganog hoda uz tri stajališta za kratki odmor. Druga grupa hodočasnika prati Gospin kip koji se u 9 sati iznosi iz nekadašnje katedrale, a današnje ninske župne crkve do Gospinog mula u Ninu gdje se ukrcava u brod koju prate ostale brodice. Maritimna procesija traje malo manje od jednog sata..
Na otok se može doći preko mjesta Vrsi i preko pontonskog mosta automobilima specijalno napravljenog za ovogodišnje hodočašće. U 11 h je sv. Misa, ophod oko crkve i blagoslov mora i mornara. Sredinom dana se Gospin kip vraća u svetište u Nin. U 18 sati je otvorenje Blagdana Gospe od Zečeva uz sv.Misu i procesiju s kipom kroz blagdanski ukrašene ulice grada Nina. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.