TZ Zagrebačke županije - predstavljena poučna staza tartufa, gastronomsko blago koje se skriva nadomak metropole

TZ Zagrebačke županije - predstavljena poučna staza tartufa, gastronomsko blago koje se skriva nadomak metropole

 U srcu bujnih šuma Turopoljskog Luga, skriveno blago čeka da bude otkriveno. Ne radi se o bilo kakvom blagu, već o gastronomskom dragulju – crnom tartufu. Turistička zajednica Zagrebačke županije je u ponedjeljak, 6. studenog predstavila prvu Poučnu stazu crnih tartufa, projekt koji otvara novo poglavlje u priči o održivom turizmu i lokalnoj gastronomiji. Također, Turistička zajednica Zagrebačke županije ove godine je domaćin Četvrtih Dana Okusa hrvatske tradicije koji će se održati od 17. studenog do 3. prosinca u više od 100 restorana diljem cijele Hrvatske  na području čak 12 hrvatskih županija. S područja Zagrebačke županije sudjelovati će čak 12 restorana, nositelja standarda Okusi tradicije zagrebačkog kraja.

A kad je riječ o crnom tartufu, press konferencija održana je u čarobnom okruženju Lugarnice Čardak, a projekt je plod suradnje s lokalnim stanovništvom i institucijama koje su prepoznale potencijal selektivnih oblika turizma i podržale ostvarenje ove ideje. Vizija ove poučne staze je kreiranje iskustva koje će posjetitelje upoznati sa osnovnim informacijama o ovom gastronomskom blagu i metodama njegova branja, istovremeno potičući aktivni turizam i kretanje na otvorenom. Projekt je zamišljen kao interaktivna priča koja vodi posjetitelje kroz različite faze rasta i berbe crnih tartufa, a moguća je organizacija uz pratnju iskusnih vodiča i domaćih pasa tragača.

"Projekt Poučne staze crnih tartufa u Turopolju nije samo nova turistička atrakcija, već je odraz našeg dubokog strateškog usmjerenja ka održivom turizmu. Posvećeni smo stvaranju turističke ponude koja poštuje i promiče naše prirodne i kulturne resurse, potiče aktivni turizam i uključuje lokalno stanovništvo. Ovaj projekt je plod tog pristupa, gdje svaki korak u lovu na tartufe postaje prilika za učenje o lokalitetu, povijesti i tradiciji Turopolja. Zajedno gradimo turističku destinaciju koja ne samo da privlači posjetitelje, već ih i educira te ih čini dijelom naše priče o održivosti”, poručila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije te dodala da je Projekt prve Poučne staze crnih tartufa u Turopolju sjajan primjer uspješne sinergije između mnogobrojnih partnera.  Grad Velika Gorica, Hrvatske šume te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi Europske unije, zajedno su osigurali da se ovaj projekt odvija u skladu s  vizijom očuvanja prirode i kulturne baštine. Njihova podrška, bilo financijska ili kroz stručno usmjeravanje, bila je temelj na kojem se ta inicijativa izgradila, pritom pokazujući snagu i potencijal kolektivnog djelovanja u promicanju selektivnih i održivih oblika turizma.

“Turopolje je zeleno srce našeg grada, naše Velike Gorice. Izrazito mi je zadovoljstvo što grad, u suradnji s ostalim dionicima projekta , ima priliku sudjelovati i poduprijeti projekt poput ovog koji pozicionira Veliku Goricu kao destinaciju aktivnog odmora uz inovativne turističke proizvode”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

IZVOR: TZ Zagrebačke županije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.