U Toplicama Sveti Martin održava se regionalni skup o održivom turizmu, prvi takve vrste u svijetu!

U Toplicama Sveti Martin održava se regionalni skup o održivom turizmu, prvi takve vrste u svijetu!

S obzirom na činjenicu da je Međimurje nedavno proglašeno prvom hrvatskom zelenom destinacijom te uspjelo izboriti srebrni certifikat Green Destinations, a na tome i ne planira stati, u Toplicama Sveti Martin od ponedjeljka se održava ekskluzivni trodnevni trening, skup, prvi takve vrste u Hrvatskoj i svijetu. Riječ je o regionalnom treningu udruge Green Destination kojim je Međimurje postalo centralno mjesto edukacije o održivome turizmu, gdje će tijekom tri dana, do 25. listopada, domaći i inozemni turistički stručnjaci i istaknuti dionici razmjenjivati iskustava te diskutirati o najboljim praksama i idejama o održivosti u nizu rasprava, predavanja te interaktivnih radionica. Ovakav oblik regionalnog treninga po prvi puta se održava u svijetu, i to upravo u Međimurju – jedinoj Green Destination regiji Hrvatske i četvrtoj u svijetu.

Skup organizira neprofitna organizacija Green Destination, odnosno tvrtka Tourism Lab koja ih zastupa u Hrvatskoj, te Turistička zajednica Međimurske županije, a važnost ove jedinstvene regionalne edukacije prepoznala je Hrvatska turistička zajednica, koja je pokrovitelj događanja, kao i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj. 

Župan Matija Posavec pozdravio je danas na otvorenju sudionike skupa, među kojima su bili brojni direktori i djelatnici turističkih zajednica Hrvatske, ali i Nizozemske, poželjevši im dobrodošlicu u najsjeverniju hrvatsku županiju, regiju velikih potencijala i ostvarenja. Župan je potom sudjelovao u panel raspravi u kojoj je predstavio Međimursku županiju kao regionalnog lidera te govorio o nizu izazova s kojima smo se susretali na putu održivog turizma i njegove implementacije u zajednicu.

Sveobuhvatan je to i zahtjevan put kojim Međimurje uspješno kroči privlačenjem sredstava europskih fondova za projekte koji osiguravaju održivost poput onih iz područja energetike, upravljanja otpadnim vodama, gospodarenju otpadom, prometom: „Kada je Međimurje dobilo certifikat Green Destination regije, naglasio sam da je nama to priznanje sredstvo, a ne cilj. Idemo korak dalje, što i ovaj skup pokazuje te dijelimo naša  iskustva i primjere dobre prakse jer imamo što reći o održivosti. Do rezultata smo došli objedinjujući sve segmente - od gospodarstva, kulture i povijesti, prirodnih blaga, poljoprivrede do samog turizma – te promišljenim formiranjem strategiji. Pokazat ćemo zašto smo prva Green Destination regija u Hrvatskoj i među samo četiri na svijetu“, istaknuo je župan Posavec te u nastavku rasprave nizom primjera pokazao da je Međimurska županija, kao regionalna uprava, kontinuirano provodila kvalitetne i transparentne politike prostornog planiranja i ukupnog razvoja, za što nas je Financial Times čak četiri puta svrstao među najpoticajnije sredine za ulaganja.

Veliku ulogu u razvoju odigrale su i naše razvojne agencije REDEA i MENEA te smo uspjeli pronaći ravnotežu između stručnog očuvanja baštine uz maksimalno uključivanje lokalne zajednice, kao i balans između povećanja broja posjeta gostiju i očuvanja okoliša te kvalitete života domaćeg stanovništva. Na našem je području provedeno i nekoliko uspješnih javno-privatnih partnerstva, poput suradnje Turističke zajednice Međimurske županije s Termama sv. Martin,  te prijevozničkom tvrtkom kojima su uvedeni hop on hop off  turistički autobus te kratki lanac opskrbe lokalnim proizvodima. „Međimurje ide dalje s novim inicijativama poput osnivanja Bio districta  odnosno ekoregije,  čiji je cilj jačanje proizvodnje i plasmana ekološki i biodinamički uzgojene hrane u lokalnoj turističkoj ponudi te kao dio jelovnika u našim zdravstvenim i obrazovnim ustanova“, naglasio je također župan Matija Posavec u raspravi, u kojoj su sudjelovali i Jelena Šobat, načelnica sektora za posebne oblike turizma, analitiku i održivi razvoj Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Jure Galić, voditelj odjela za podršku i koordinaciju iz Hrvatske turističke zajednice, Igor Kreitmeyer, načelnik uprave za zaštitu okoliša, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, i Katarina Miličević, direktorica Tourism Laba.

Tijekom ovog ekskluzivnog skupa u nizu panel rasprava iznesen je još čitav niz dobrih praksi o kojima su o međimurskoj perspektivi i dosezima svjedočili Nuša Korotaj , direktorica Termi sv. Martin, Zvonko Lajtman, vlasnik prve kuće za odmor s europskim certifikatom Ecolabel, te Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, koji je istaknuo: „Dobivanjem oznake Green Destination obvezali smo se i na senzibilizaciju javnosti i edukaciju i ovaj je skup lijep primjer ispunjavanja te obveze. Regionalni trening je mjesto gdje se od vrhunskih svjetskih stručnjaka može čuti koji su alati i metodologije dostupni u dosezanju ciljeva održivog razvoja, mjesto gdje se razmjenjuju iskustva i primjeri dobre prakse poput naših“, naglasio je Rudi Grula.

Međimurska županija je kao domaćin ovom jedinstvenom regionalnom treningu dokazala svoje lidersko mjesto u svijetu održivih destinacija.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.