Slunj među 54 najljepših turističkih sela na svijetu

Slunj među 54 najljepših turističkih sela na svijetu

Danas je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila  popis najboljih turističkih sela  u 2023 godini. Sela su imenovana tijekom Generalne skupštine UNWTO-a, koja se održava ovaj tjedan u Samarkandu, Uzbekistan

Na ovaj način UNWTO   odaje priznanje selima koja su vodeća u njegovanju ruralnih područja i očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti, lokalnih vrijednosti i kulinarskih tradicija i koja su iskoristila turizam kao katalizator za lokalni razvoj i dobrobit zajednice. Inicijativa UNWTO-a za najbolja turistička sela pokrenuta je 2021 godine kao dio UNWTO-ovog programa „Turizam za ruralni razvoj“. U 2023.godini prijavljeno je 260 sela, odabrana su 54 sela iz svih regija svijeta.  Dodatnih 20 sela  odabrano  je u Programu nadogradnje UNWTO.

Ocjenjivanje se provodi prema ključnim područjima: Kulturni i prirodni resursi, Promicanje i očuvanje kulturnih resursa, Ekonomska održivost, Društvena održivost, Održivost okoliša, Razvoj turizma i integracija lanca vrijednosti, Upravljanje i prioritizacija turizma, Infrastruktura i povezanost, Zdravlje, sigurnost .

"Mreža najboljih turističkih sela čini zapravo prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi te učenje, kao i za doprinose stručnjaka te partnera iz javnog i privatnog sektora koji se bave promicanjem turizma kao pokretača ruralnog razvoja", ističu iz UNWTO-a.

S novih 74 sela ta je mreža povećana na 190, a osim Slunja među 54 najbolja za 2023. su još primjerice Al Sela iz Jordana, Barrancas u Čileu, Cantavieja u Španjolskoj, Dongbaek u Republici Koreji, Ericeira u Portugalu, Jalpa de Canovas u Meksiku, Lerici u Italiji, Morcote u Švicarskoj, Schladming u Austriji, Şirince u Turskoj, Tokaj u Mađarskoj, Zhagana u Kini i druga.

Novi poziv za prijave UNWTO će, najavljuju, objaviti u prvim mjesecima 2024.

Grad Slunj: Priznanje za izvrsnost i nagrada svim stanovnicima

O tom velikom priznanju Slunju, iz Grada Slunja su naglasili da je to "velika vijest" te da je to i puno više od nagrade za turizam, ljepotu i raskoš grada te kulturna i prirodna bogatstva.

"To je i priznanje za izvrsnost u području održivog i društveno odgovornog poslovanja u svim aspektima, a koji se u konačnici ponajviše očituju u sektoru turizma grada Slunja. Dijelimo ovu nagradu na 4.224 dijela jer imamo toliko stanovnika, koji su u posljednja tri desetljeća zajedno radili i ponovno gradili naš prekrasni grad nakon devastacije u Domovinskom ratu", poručila je gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić.

Svaki dan truda, rada, upornosti i želje da stvorimo grad kakav imamo danas, očituje se u ovom priznanju, dodala je, naglasivši i kako je Slunj prepoznat kao malo turističko naselje koje kontinuirano radi na razvoju i ulaže u sve segmente društva, kako bi bili primjer izvrsnosti održivog i društveno odgovornog poslovanja.

"Ponosna jer smo zajedničkim snagama dobili priznanje svjetske razine da smo na dobrom putu", zaključila je Puškarić.

Sela abecednim redom:

Al Sela, Jordan

Barrancas, Chile

Biei, Japan

Caleta Tortel, Chile

Cantavieja, Spain

Chacas, Peru

Chavín de Huantar, Peru

Dahshour, Egypt

Dhordo, India

Dongbaek, Republic of Korea

Douma, Lebanon

Ericeira, Portugal

Filandia, Colombia

Hakuba, Japan

Higueras, Mexico

Huangling, China

Jalpa de Cánovas, Mexico

Kandovan, Iran

La Carolina, Argentina

Lephis Village, Ethiopia

Lerici, Italy

Manteigas, Portugal

Morcote, Switzerland

Mosan, Republic of Korea

Oku-Matsushima, Japan

Omitlán de Juárez, Mexico

Oñati, Spain

Ordino, Andorra

Oyacachi, Ecuador

Paucartambo, Peru

Penglipuran, Indonesia

Pisco Elqui, Chile

Pozuzo, Peru

Saint-Ursanne, Switzerland

Saty, Kazakhstan

Schladming, Austria

Sehwa, Republic of Korea

Sentob, Uzbekistan

Shirakawa, Japan

Sigüenza, Spain

Şirince, Türkiye

Siwa, Egypt

Slunj, Croatia

Sortelha, Portugal

St. Anton am Arlberg, Austria

Tân Hoá, Viet Nam

Taquile, Peru

Tokaj, Hungary

Văleni, Moldova

Vila da Madalena, Portugal

Xiajiang, China

Zapatoca, Colombia

Zhagana, China

Zhujiawan, China

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.