MMČ - Novo nematerijalno dobro zaštićeno na području Međimurja

MMČ - Novo nematerijalno dobro zaštićeno na području Međimurja

Nakon dugotrajnog postupka zaštite kulturnih dobara, s veseljem javljamo da je Međimurje dobilo novo zaštićeno nematerijalno dobro: „Umijeće izrade črnih pisanica i običaj sestrenja i bratimljenja u Donjoj Dubravi u Međimurju“, stoji u pozivnici  Muzeja Međimurja Čakovec.

 Radi se o izradi uskrsnih pisanica tipične crne boje s cvjetnim motivima izrađeni batik tehnikom, odnosno nanošenjem voska. Črne pisanice bile su izuzetno cijenjene, a najsvečaniji čin u kojem su se koristile je bilo sestrenje i bratimljenje. Danas je taj običaj gotovo u potpunosti nestao u svakodnevnom životu, no i dalje ga se izvodi na sceni.

Predstavljanje novog zaštićenog nematerijalnog dobra održat će se u utorak, 17. listopada u 12 sati u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja. Nazočni će biti i nositelji vještina koji će prezentirati postupak izrade i običaj sestrenja i bratimljenja. Svečano predstavljanje održat će se točno na 20. godišnjicu usvajanja UNESCO-ve Konvencije o nematerijalnoj baštini čovječanstva.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.