Svečano otvoren Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

Svečano otvoren Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok – Srednja škola Zabok svečanim otvorenjem najavio je rad u novom suvremeno opremljenom prostoru, koji je spoj inovativnih rješenja za potrebe obrazovanja na svjetskoj razini. Radi se o projektu vrijednosti više od 9,2 milijuna eura, i trenutačno je najveći projekt u provedbi na području Krapinsko-zagorske županije.

 Značaj ovog projekta na nacionalnoj razini potvrđuje činjenica da je na svečanosti otvorenja bio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, koji je zajedno sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom, otvorio novoizgrađene prostore Regionalnog centra kompetentnosti Srednja škola Zabok. Premijer je ovom prilikom istaknuo privrženost Vlade za unaprjeđenje obrazovanja i strukovnog obrazovanja; koje je vezano uz onu granu hrvatskog gospodarstva koja nam je iznimno važna, a to su turizam, ugostiteljstvo i sa njima povezane djelatnosti. Predsjednik Vlade RH nadodao je kako su posebno zahtjevni oni dijelovi turističkog sektora koji nisu na obali, stoga ih se treba poticati, njegovati i podržavati. „Posebna vrijednost ovih regionalnih centara kompetentnosti je da u ovom ciklusu naši mladi stječu posebna znanja i da na tržište rada izađu što spremniji“, zaključio je premijer Plenković, te nadodao kako Vlada planira u ovom desetljeću investirati 2 milijarde i 600 milijuna eura u obrazovnu strukturu kako bi se Hrvatska učinila konkurentnijom i naprednijom.

 Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije najavio je kako je ovo otvorenje od velikog značaja za cijelu gospodarsku sliku Hrvatske, jer turizam u Hrvatskoj rapidno napreduje. „Ono što ćemo mi ponuditi u partnerstvu zajedno sa našom gospodarskom elitom u kontinentalnom turizmu jest stvaranje kompetentnih mladih generacija koja će dobiti znanja koja će im omogućiti siguran i konkretan ulazak na tržište rada – ovim projektom imat ćemo jedan konkretni centar znanja koji će pokrivati cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku“ zaključuje župan Kolar.

Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, naglašava da je suradnja županije i Srednje škole Zabok te ostalih dionika uključenih u projekt, kao što su Ministarstvo obrazovanja te Ministarstvo turizma i sporta, uspješan projekt koji predstavlja centar za razvoj mladih kroz modernizirane prostorije i suvremeno opremljene učionice te praktikume te centar za prijekopotrebno i izrazito važno cjeloživotno obrazovanje. Ponosno je istaknula činjenicu da je, prema vrednovanju Ministarstva znanosti i obrazovanja od ukupno 350 srednjih škola, visoko treće mjesto zauzela upravo Srednja škola Zabok. Jurec podsjeća da je veliku ulogu u projektu imala Krapinsko – zagorska županija koja je predložila ministarstvu da Srednju školu Zabok imenuje regionalnim centrom.

 Svečano otvorenje svojim dolaskom podržali su i ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs, zamjenica župana Krapinsko- zagorske županije Jasna Petek,  gradonačelnih grada Zaboka Ivan Hanžek,  i Veronika Kolman, ravnateljica Regionalnog centra za ugostiteljstvo i turizam Zabok.

 Postignut je cilj da se srednjoškolcima i odraslima omogući učenje i edukacija u najmodernijim uvjetima, koji su temelj za nadogradnju vještina, znanja, rada i prakse, koji u Srednjoj školi Zabok već postoje. U najsuvremenijim uvjetima provodit će se programi obrazovanja koji su inovativni, suvremeni i pripremljeni u suradnji s gospodarskim sektorom s područja turizma i ugostiteljstva. Interes za srednjoškolskim i cjeloživotnim obrazovanjem u najsuvremenije opremljenom centru je izniman, a soft aktivnosti, koje se intenzivno provode posljednje dvije godine u sklopu projekta, rezultirale su pojačanim interesom za zanimanja kuhar, konobar, hotelijersko – turistički tehničar i komercijalist te eksperimentalnim programima jedinstvenima u Hrvatskoj.

 U sklopu centra u završnoj je fazi mini hotel Akademis, smještajni objekt koji će nuditi usluge smještaja i usluge restorana. Akademis će imati ukupan kapacitet za 40 osoba, a učenici će imati prilike učiti i raditi u uvjetima za 3, 4 i 5 zvjezdica. Ovo će podignuti ljestvicu obrazovnog standarda ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, već i u Hrvatskoj.

Regionalni centar Zabok, ReCeZa, jedan je od šest centara kompetentnosti u Hrvatskoj, a projekt Srednje škole Zabok nastao je kao snažna suradnja nastavnog kadra, srednjoškolaca  i roditelja te Krapinsko-zagorske županije u turističke struke.  Županija iznova iskazuje podršku koja je omogućila da se postignu kvalitetni uvjeti za obrazovanje i stjecanje potrebnih vještina i znanja.

 Otvorenje Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok održava se u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti financirana je sredstvima projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 8.851.720,47 EUR. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Srednje škole Zabok.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.