TZ Vrsar želi vam dobrodošlicu na uzbudljive programe „Jeseni u Kontiji“ koji traju od 23. rujna do 10. listopada

TZ Vrsar želi vam dobrodošlicu na uzbudljive programe „Jeseni u Kontiji“ koji traju od 23. rujna do 10. listopada

U Vrsaru će u jesenskom ambijentu šume Kontija kraj rujna i početak listopada obilježiti cijelim nizom događanja koji će žitelje i posjetitelje Vrsara upoznati sa šumom Kontijom i njenim blagodatima za ovo područje. Program „Jesen u Kontiji“ obuhvaća arheološku šetnju nalazištem, predstave i radionice za djecu, piknik na otvorenom, sportsku utrku, istraživačku ekspediciju brodom i manifestaciju Dan gljiva. 

Uz zanimljivosti o novim otkrićima na arheološkom nalazištu Monte Ricco, u rujnu će se obilježiti i Svjetski dan turizma uz predstavu za djecu Udruge Birikina, zajednički piknik na otvorenom i predstavljanje slikovnice „Puž koji je promijenio svoju kućicu“ autorice Petre Matulić Žeravica. Listopad donosi sportsku utrku Lim Bay Challenge, istraživanje Limskog zaljeva brodom uz Naturu Histricu i naposljetku proslavu Dana gljiva. 

 

Manifestacija „Jesen u Kontiji“ započinje prvi dan jeseni, u subotu 23.09. arheološkom šetnjom na Monte Riccu na kojem se trenutno održava arheološka kampanja iskopavanja. Ljubitelji povijesti i arheologije će s arheolozima pulskog sveučilišta posjetiti nalazište i saznati koje su novosti nedavno otkrivene. Posjet arheološkom nalazištu počinje u 16 sati na samom nalazištu Monte Ricco. Nije potrebna prijava.

Šetnja parkom skulptura Dušana Džamonje

Umjetnička šetnja parkom skulptura Dušana Džamonje je upoznavanje kreativnim stvaralaštvom jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara 20. stoljeća.  Šetajući, govorit će se o kreativnom procesu, detaljima iz umjetnikovog života, mjestu kojeg njegovo stvaralaštvo zauzima unutar hrvatske umjetnosti, te o samom parku skulptura Dušana Džamonje.  Osim navedenog, interpretacija skulptura bit će dobrodošla i podržana! Pozivamo vas stoga na zajedničkom otkrivanju čuvanih i još uvijek skrivenih, posebnosti Vrsara.  Okupljanje je u parku skulptura Dušana Džamonje, stancija Valkanela, Vrsar u subotu 23. rujna u 10,30 sati.

Napomena: Šetnja je organizirana na hrvatskom jeziku i besplatna je. 

 Za sportaše i rekreativce, subota, 30.rujna i nedjelja, 1.listopada donose programe Lim Bay Challenge utrke i to u kategorijama Ultra i Light avanturističke utrke, Start Challenger utrke, te Nordic Walking Day rekreativnog pješačenja. Za više informacija i prijave posjetite web stranicu https://www.limbaychallenge.com/hr/

 Prva subota listopada, 7.listopada posvećena je istraživanju šume iz druge perspektive, odnosno pogledu na šumu Kontiju iz broda sa stručnjakom iz JU Nature Histrice, Sandrom Dujmovićem. Istražit ćemo Limski zaljev i saznati  kad i kako je nastao, zašto se ribe dolaze mrijestiti baš u Lim, što je to posebno za vegetaciju na obroncima Lima, ali i koje su opasnosti za budućnost.

Plovidba počinje u 16 sati, zbog kapaciteta broda broj sudionika je ograničen i obavezne su rezervacije (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

 Program „Jesen u Kontiji“ završava u subotu 14.10. manifestacijom Dan gljiva u suradnji s Istarsko mikološko-gljivarskim savezom. Iskusni gljivari će povesti one znatiželjne na pokazno branje gljiva, predstaviti veliki broj jestivih i nejestivih gljiva na izložbi, te za sve prisutne skuhati gljivarski kotlić. Za pokazno branje gljiva prijava je obavezna radi ograničenog broja sudionika (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 052441746). Djeca su uvijek dobrodošli posjetitelji šume tako će za njih biti pripremljena potraga za šumskim blagom i predstava „Kontići – čuvari šume“.  Program Dana Gljiva počinje u 8.00 sati i traje do 14.00. Dolazak na lokaciju Znanstveno edukacijskog centra Kontija je moguć pješke, biciklom (duljina staze je 2.2km po makadamu)  ili električnim vlakićem koji će voziti na relaciji Kloštar-ZEC Kontija. Nije dozvoljeno prometovanje automobilima kroz šumu.

Više informacija na www.infovrsar.com

Organizatori programa su Turistička zajednica Općine Vrsar i Općina Vrsar-Orsera.

 Dobrodošli na Jesen u Kontiji!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.