Sinoć je otpočeo jubilarni 25. varaždinski Špancirfest

Sinoć je otpočeo jubilarni 25. varaždinski Špancirfest

Sinoć je otpočeo jubilarni 25. varaždinski Špancirfest. Na Kapucinskom trgu gradonačelnik Neven Bosilj i direktorica Turističke zajednice grada Jelena Toth festival su predstavili medijima.  U brojkama -10 dana, 16 zona, 500 različitih programa, 200 glazbenih programa, 70 umjetničkih uličnih programa, 15-ak umjetničkih skupina s više od 75 umjetnika, 20-ak heroja ulica, više od 200 izlagača 150 dječjih programa (Park kreative), 500 različitih vina u Vinskom gradu, 30-ak vrsta burgera u Špancir Burger Festivalu.

Svi putevi, već tradicionalno, u drugom dijelu kolovoza vode u Varaždin, gdje upravo počinje najveći ulični festival, Špancirfest. Ovogodišnje, jubilarno 25. izdanje festivala na najljepšoj pozornici na otvorenom, u povijesnoj jezgri grada, donosi putovanje kroz glazbu, umjetnost i zabavu. Više od 500 različitih programa za bezbroj nezaboravnih doživljaja najbolja su pozivnica za doći na Špancirfest, koji počinje 18. kolovoza i traje sve do 27. kolovoza.
Glazbene zvijezde svjetskog kalibra; od Franza Ferdinanda do Perpetuum Jazzile-a i to besplatno? Da, dobro ste pročitali, škotski rokeri stižu na Špancirfest, a da biste uživali u njihovoj glazbi ne trebate kupiti ulaznicu, jer koncert je, baš kao i svi ostali na glavnoj festivalskoj PAN pozornici Stari grad - za posjetitelje besplatan. Uz njih, tu su i mlada slovenska rock atrakcija, Jocker Out, TBF, Silente, Neno Belan & Fiumens & Brass Experience, The Croatian Pink Floyd Show, Buč Kesidi i Parni valjak feat.

žIgor Drvenkar. Svjetska glazbena atrakcija, vokalna skupina Perpetuum Jazzile nastupit će prvog dana Špancirfesta na prekrasnoj pozornici Vile Bedeković powered by Kaufland i to je jedino mjesto s naplatom ulaznica, gdje se nudi pomno osmišljeni glazbeni i kazališni program. Osim s glavnih pozornica, glazba će se tijekom 10 dana Špancirfesta čuti gotovo u svakom kutku povijesne jezgre, na manjim i pop - up pozornicama, ali i ulicama i trgovima. U deset dana festivala očekuje vas više od 200 glazbenih programa različitih glazbenih stilova. Ulična umjetnost koja ostavlja bez daha - Orkestar sirena, svjetleći roboti, štulaši, čudnovata vozila…
Za posebnu energiju, koju ćete osjetiti u Varaždinu, bez obzira koji dan posjetili festival, zaduženi su ulični performeri, svojevrsni zaštitni znak Špancirfesta. Stižu iz desetak zemalja svijeta, pripremaju više od 70 atraktivnih, energičnih i iznimno šarenih nastupa, što znači i da su instagramične fotografije zajamčene Francuski Orkestar sirena prvi put,stiže u Hrvatsku s neobičnim, velikim i atraktivnim glazbenim lokomotivama, njihov sunarodnjak Nicolas Bras oduševit će sviranjem na čak 18 različitih instrumenata koje je izradio recikliranjem raznih materijala, a talijanska obitelj La Famiglia Mirabella ostavit će vas bez daha svojim nastupima u zraku. Svjetleći roboti na štulama, vodena bića iz morskih dubina, štulaši na pneumatskim štulama, čudnovata vozila koja stvaraju svemirske bljeskove, samo su neki od likova ove ulične bajke koju vrijedi doživjeti.

Inovacija i inspiracija; bogata ponuda dvjestotinjak izlagača

Šarene ulice Varaždina tijekom Špancirfesta postaju još šarenije zahvaljujući razigranim bojama izlagačkih kućica i štandova, na kojima se nude najraznolikiji proizvodi, od tradicionalnih do modernih, ali i fini autentični zalogaji. U najšarmantnijoj ulici koja postaje Kreativnica, svoje će kreativne i inovativne proizvode predstaviti čak 50 kreativaca, svaki sa svojom inspirativnom pričom. Ženska kravata, Dnevnik (iz) snova, nesvakidašnji plakati, umjetnine od drva, unikatna pisala, nakit, dizajnerski odjevni komadi… samo su neki od proizvoda koje ćete moći pronaći na Špancirfestu.

Gastro raskoš – nikad bogatija ponuda jela i pića
Gastro ponuda Špancirfesta nikad nije bila bogatija i ponudit će pravu čaroliju za nepce, koja će vas osvojiti na prvu. Špancir burger festival donosi izbor od nekoliko desetaka najboljih burgera, Vinski grad ponudit će 500 vrsta vina, a uz to, dva poznata Chefa Melkior Bašić i Damir Tomljanović pripremat će u Vinskom gradu i Špancir burger festivalu jela iznenađenja. Kod Staroga grada čak su dvije eno&gastro zone - Vinski grad i Carlsberg Food & Party zona, ponosne na gurmanske zalogaje. Ferdinand knedle, koje se mogu probati na Franjevačkom trgu već su pravi hit u nekim hrvatskim gradovima, a šetajući ulicama i trgovima nećete moći odoljeti domaćim kolačima i tradicionalnim klipičima.

Otkrijte što se krije u više od 200 glazbenih programa Špancirfesta - Pregled svih glazbenih sadržaja po lokacijama 

Više od 200 glazbenih programa bit će sjajna zvučna kulisa ovogodišnjeg varaždinskog 25. Špancirfesta. Dvije veće i nekoliko manjih pozornica uljepšat će povijesnu jezgru grada pa će se glazba čuti s trgova i ulica. Od 18. do 27. kolovoza Varaždinom će odjekivati svirka, ritmovi i beatovi iz raznih dijelova svijeta, što je i jedna od posebnosti ovoga Festivala, koji uvijek rado ističe multikulturalnost samoga projekta. Špancirfest živi s glazbom na svakom koraku i u svakom trenutku.
Po prvi put na Špancirfest i u Hrvatsku stiže i glazbeno scenska atrakcija Orkestar sirena, dizajnerska kreacija i inovacija francuske kompanije Mécanique Vivante. Glazbena sirena instrument je s rasponom i bojom zvuka, koji može parirati violini. Naizgled obične sirene za zračnu uzbunu dovele su do stvaranja sedmeročlanog Orkestra sirena kojeg čine mala flauta, dva soprana, dva alta, tenor i bas. Orkestrom 'dirigira' robotika: 71 kontrolni sustav, kojim upravlja 105 procesora, što omogućuje sirenama da interpretiraju glazbenu partituru.

PAN POZORNICA STARI GRAD 

Glavna PAN pozornica Stari grad ugostit će čak 12 koncerata u deset dana, od rock do pop bendova. Veliku pažnju posjetitelja već je privukao bend Franz Ferdinand iz Škotske, a za zagrijavanje prije njihove svirke zadužen je mladi, no vrlo popularan, slovenski indie rock bend Joker Out. O sjajnoj splitskoj ekipi TBF-a mnogo se toga već zna, no sigurni smo da će uživati dijeleći glazbene emocije s mnoštvom posjetitelja. Mlada dubrovačka ekipa Silente obećaje odlično druženje, a Buč Kesidi iz Pančeva svoju će „Euforiju“ rado podijeliti s obožavateljima. Neno Belan & Fiumens & Brass Experience svoj će morski entuzijazam zamijeniti kontinentalnim, a svi ljubitelji grupe Parni valjak feat. Igor Drvenkar uživat će u mnogobrojnim hitovima ovog kultnog benda. Kako pjesme Pink Floyda zvuče u izvedbi skupine The Croatian Pink Floyd Show posjetitelji će moći čuti na ovoj pozornici, a bez sumnje i zapjevati neke od njih. BluVinil će možda otkriti „Tajnu srca“, a Fran Vasilić s otoka Krka glazbenik je nove generacije, ponosan na gotovo deset milijuna streamova na Spotifyu, na TikToku je uspio prikupiti gotovo četiri i pol milijuna pratitelja. Cold Snap, koji ove godine slavi 20-i rođendan brani boje domaćina kao i bend Crna kronika.

VILA BEDEKOVIĆ - GLAZBENA RASKOŠ POD VEDRIM NEBOM – naplata ulaznica

Vila Bedeković powered by Kaufland, uvijek atraktivna pozornica pod zvijezdama, ove će godine biti domaćin trima koncertima. Već prvoga dana stiže slovenska vokalna skupina Perpetuum Jazzile, jedna od najvećih na svijetu. Oponašaju razne instrumente i zvukove iz prirode, a oni koji su ih čuli zauvijek će ih pamtiti. Kako zvuči mediteranska inačica pop repertoara predstavit će Grupa Cambi, poznata po hitu „Zaljubljen“. Treći koncert pod nazivom „Nothing Else Matters“ na ovoj pozornici održat će učenici i profesori Glazbene škole u Varaždinu u suradnji s udrugom nuSynergetic. Interpretirat će neke od najpoznatijih svjetskih hitova na klasičan način što zvuči vrlo atraktivno. Obradit će neke od najpoznatijih skladbi grupa Metallica, Red Hot Chilli Peppers, Pearl Jama, Guns's'Rosesa te ih interpretirati na klasičan način. Podržite mlade glazbene nade, a ulaznice za spomenuta događanja potražite na www.eventim.hr

CARLSBERG FOOD & PARTY ZONA – KOD STAROG GRADA
U ovoj zoni bit će vrlo živahno, jer zavladat će retro i world music. Najveće hitove kralja rock&rolla, Elvisa Presleya, u retro stilu će oživjeti DJ Mario Kovač i DElvis real tribute band te podsjetiti na njegove najveće hitove. Ivana Banfić (I Bee) dance kraljica 90'ih, svojom će nepresušnom energijom sve rasplesati, a vrlo atraktivan band One Dread prisutne će odvesti u svoj reggae svijet. Gypsy Jaz atrakcija iz Mađarske Besh o droM, izvodi najpoznatije pjesme romske glazbe s nevjerojatnim žarom već više od 20 godina i jedan su od najutjecajnijih Gypsy Jazz bendova na svijetu. Kvartet Rumbaristas, koji osvaja europske i svjetske pozornice, predstavljen je kao vrlo zanimljiv world music bend s korijenima i utjecajima iz južne i srednjoeuropske glazbe. Profiliraju se kao višejezični kvartet, a sudjelovali su na značajnim svjetskim glazbenim festivalima te su se odlično pozicionirali unutar europske world music scene.
Balkanske elemente u novim, modernim aranžmanima priprema sastav Balkan Zoo, kombinirajući elemente romske glazbe sa živopisnim flamencom.
HEROJI ULICA – oni su trenutno manje poznati, no talentirani glazbenici. Dovoljno veliki da bi svojim kvalitetnim nastupima, koji uključuju oko 100 svirki, oduševili publiku i s vremenom postali poznati. Sretat ćete ih na ulicama i trgovima povijesne jezgre, ohrabrite ih i zaplješćite im, jer njihov je život glazba.

LOOP Glazbena klinika donosi 40-ak glazbenih programa, a izdvajamo nastupe Ivane Galić & SoulBeata, umjetnika na gitari, Yogija Lonicha i Gadjo Manouche - skupine koja maestralno svira gypsy jazz.
KAMPERICA – glazbena vozilica na četiri kotača smjestit će se na Korzu i sigurno vas privući kao magnet, kad čujete ugodnu glazbu u izvedbi mladih umjetnika.
KREATIVNICA – USKA ULICA Nastupi brojnih DJ'eva.

BURGER ŠPANCIR FESTIVAL
Na Kapucinskom trgu ritmovima i beatovima vladat će nekoliko sjajnih DJ'eva - dirigentsku palicu preuzima legendarni Ozren Kanceljak sa svojim glazbenim vremeplovom, Uvijek atraktivnu glazbu puštat će Robert Mareković (ex Fantomi), a svoj će glazbeni odabir podijeliti i Stanko Bondža i Jazzozo.
Link na fotografije: https://drive.google.com/drive/folders/1vpNOK6vLo1NLCTSpec_uDr_8Y26HV2rQ?usp=sharing

KREATIVNICA – ZABAVA I KREATIVNOST RUKU POD RUKU NA 25. ŠPANCIRFESTU

U najkreativnijoj zoni Špancirfesta, popularnoj Kreativnici, ove će godine sudjelovati rekordan broj izlagača, njih čak 50. Nikad više izlagača nije se predstavljalo u Kreativnici u Uskoj ulici, koja je postala „preuska“ pa je ove godine dodatno proširena na dio Kukuljevićeve ulice i Prolaz Marijana Zubera. Iako je teško nekoga izdvojiti, jer svi su redom odlični dizajneri s atraktivnim, zanimljivim i kreativnim proizvodima, za ljubitelje kreative i dizajna, izdvojili smo pet zanimljivih priča koje se kriju iza ovogodišnjih kreativaca.
1. Nesvakidašnji plakati – upoznajte analogno-digitalne zagonetke suvremenog života
Boris Pleša priprema kreativne plakate inspirirane POP kulturom pa ako volite uokvirene atraktivne plakate svakako tijekom Špancirfesta posjetite njegov izlagački prostor, možda bi se neki baš odlično uklopio u vašu sobu. Dodatni je plus što su svi plakati tiskani na recikliranom papiru.
2. Setovi za aromaterapiju – osjetite nježan dodir mediteranskih vjetrova
Ljubav pokreće svijet, a kad se radi o Danielu i Larisi ona je pokrenula njihovu kreativnost. Uz prstohvat hedonizma i ljubavi prema aromaterapiji zajedno su osmislili Earth, wind, desire - kolekciju vrlo praktičnih setova za aromaterapiju.
3. Umjetnine od različitih vrsta drveta – cool unikatne daske
Varaždinac Lovro Vujnovac kreativac je u duši. Svirao je na Špancirfestu kao Heroj ulice, a trudom i zalaganjem dogurao je do glavne festivalske pozornice gdje je nastupio prošle godine s bendom Dodger Artfool & The Vipers u kojem svira. Izrađuje daske za rezanje od različitih vrsta drveta, a uz to, Lovro je ručno izradio i izlagačke štandove koji će i ove godine krasiti Šenoinu ulicu tijekom Špancirfesta.
4. Dnevnik (iz) snova
Zamislite da možete negdje zapisati svoje snove, želje, maštanja? Kristinka Lazar je uspjela zadržati dijete u sebi, a zahvaljujući njezinoj pozitivnoj energiji i kreativnosti, osmislila je i prvi hrvatski Dnevnik (iz) snova.
5. Ženske kravate – nezaobilazni modni dodatak
Muškarci odavno nose kravate, no nisu li žene i muškarci ravnopravni? Ana Knežević je prepoznala mogućnost modnih kombinacija te patentirala i uklopila kravatu u dio ženskog outfita kroz svoj brand Ak Design i možemo vam reći da to sjajno izgleda.
Kreativnica je dodatno ukrašena cvjetnim instalacijama brenda Inivalu Dreams, koje upotpunjuju atmosferu zone pa stoga podsjeća na dnevnu sobu, u kojoj se možete opustiti uz glazbu DJ ekipe i potražiti neki od izloženih predmeta i ponijeti ga kao uspomenu. Neka od umjetničkih duša bit će vam zahvalna, a vi ćete se rado sjećati Špancirfesta, zar ne?
GASTRO AVANTURA NA 25. ŠPANCIRFESTU - OVO SVAKAKO VRIJEDI PROBATI
Da se kraj ljeta već tradicionalno obilježava u Varaždinu, na najboljem uličnom festivalu Špancirfestu, to već sigurno dobro znate, a želite li na jednom mjestu uživati u različitim okusima, više ili manje poznatim, od tradicionalnih delicija do inovativnih okusa, gastro ponuda ovogodišnjeg jubilarnog Špancirfesta prava je avantura koju ne smijete propustiti. Čak su tri velike festivalske gastro zone s bogatom ponudom; Carlsberg Food & Party zona, Vinski grad i Špancir Burger Festival. Tu je još desetak manjih street food kutaka, a treba spomenuti i odlične varaždinske restorane u povijesnoj jezgri, od restorana s Michelinovom preporukom do onog s vrhunskom ponudom tradicionalnih jela.
Da ne biste gubili vrijeme tražeći parkirna mjesta, Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina osigurali su za posjetitelje Špancirfesta besplatno parkiranje na parkiralištu Auto Kluba Varteks u Biškupečkoj ulici, svakog dana tijekom Festivala od 17 sati. Od parkirališta do Trga slobode u centru Varaždina besplatno će goste do ponoći prevoziti “buseki” javnog gradskog prijevoza.
Kako bismo vam barem malo olakšali istraživanje na ovogodišnjem, inače jubilarnom 25. Špancirfestu, ali vas i potaknuli na dolazak, iz bogate ponude izdvojili smo 8 gastro poslastica, koje vas očekuju na festivalu.
1. Tridesetak vrsta slasnih burgera na Špancir Burger Festivalu - a tko bi im odolio? Ovo carstvo slasti jednostavno zove na još, a ponuda će stvarno biti bogata. Više od 30 vrsta smash, klasičnih i ostalih delicija čeka svoje obožavatelje. Ako vam se ne jede meso tu je Beg’s Plant Based koji će vas sigurno iznenaditi burgerima, meso nisu vidjeli ni u tragovima, ali okusi, e okusi su svjetski. Po prvi put u Varaždinu se predstavlja Mate Janković s Institutom za burgere, Ivan Pažanin s Chefs burgers kao i Škartoc ljubavi, a ostale nove, no i već viđene burger majstore posjetite na Kapucinskom trgu.
2. Chufte powered by Tako Yaki - okruglice po svačijem guštu. Nije teško pogoditi da Chef Martino Zanelli Kovačić priprema prefine okruglice, jer ih i sam obožava. Strast je pretvorio u posao pa je već “izumio” puno inovativnih okusa. Moći ćete probati neke mesne, riblje ili npr. voćne i desertne okruglice. Vjerujemo, kad ih probate, da ćete željeti još, jer ljubav prema okruglicama traje od djetinjstva do zauvijek. Pronađite ih u Carlsberg Food & Party zoni u prekrasnom ambijentu Starog grada, gdje vas čekaju i brojna druga gastro iznenađenja kao što je ekipa Rollin Flocka s wokovima i wrapovima i restorani Zvonimir i Kajkuš s roštiljem.
3. Ferdinand knedle – ma tko ih ne bi volio? Tko ih jednom proba ne zaboravlja ih tako lako, jer to nisu obične već THE knedle. Ime su dobile po caru Ferdinandu koji ih je obožavao, a na izbor knedli na Španciru rekao bi samo „Ovo je za moje carstvo“. Osjećajte se i vi kao car/ica i potražite njihov atraktivan foodtruck na Špancirfestu. Sigurno ćete ga primijetiti, no za svaki slučaj evo i male pomoći: smjestit će se na Franjevačkom trgu ispred palače Herzer.
4. Gastro delicije by Masterchefove zvijezde Zvijezde Masterchefa, Melkior Bašić i Damir Tomljanović spremaju gastro delicije u Vinskom gradu, a Melkior i u svom kutku na Špancir Burger Festivalu pa budite spremni na iznenađenja za prste polizat'. Kad oni uzmu kuhače u ruke, šire se najfiniji mirisi, kojima je nemoguće odoljeti.
5. American style hot dogovi i sendviči Pronaći ćete ih na INA Fresh cornerima, u Gajevoj ulici i Food & Party zoni, a u ponudi će imati sočne hot dogove i sendviče za velike i male špancirere, koji vole jesti i šetati se, pripremljene od prvoklasnog mesa.
6. Vina i sirevi - kombinacije iz snova U Vinskom gradu, smještenom ispred prekrasnog dvorca Stari grad u ponudi će biti više od 500 vrsta vina najpoznatijih vinara i sigurno će biti teško odabrati. A kad aromatične i zlaćane kapi sljubite s Vindijinim delikatesnim sirevima, bit će to prava gurmanska fantazija.
7. Voćni kornetići - zagrljaj svježine za ljetne vrućine. Rashlađeni komadići voća u praktičnom kornetu savršena su kombinacija za klince i sve ljubitelje voća. Možete ih ponijeti sa sobom i špancirati, a ako stignete, svratite po još jedan na Kaufland Fresh Point u Šenoinoj ulici, gdje vas čeka besplatna doza svježine. Da, dobro ste pročitali, voćni kornetići bit će besplatni.
8. Domaće je domaće – za svakoga ponešto Sve što ste dosad pročitali samo je dio raskošne gastro ponude ovogodišnjeg Špancirfesta, jer na svakom koraku očekuje vas puno neodoljivih mirisa popularnih varaždinskih klipiča, gibanica, langoša, domaćih kolača, sladoleda, palačinki i još puno toga. Bilo da ste ljubitelj tradicionalnih okusa ili avanturistički gurman, sigurni smo da ćete na Špancirfestu pronaći nešto po svom gastro guštu.

PERFORMERSKA SVJETSKA KREMA NA 25. ŠPANCIRFESTU

Od samih početaka Špancirfesta najposebnija čarolija na festivalu ulični je program, a ulice i ulični performeri duša su ovog festivala. Cjelodnevnom gradskom šušuru posebnu draž daju uvijek pomno odabrani umjetnici, koji svojim inovativnim i kreativnim artističkim nastupima plijene pažnju brojnih posjetitelja. Mnogi od njih svoje su prve nastupe u Hrvatskoj održali baš na Špancirfestu.
Na ovogodišnji, jubilarni Špancirfest, iz raznih europskih zemalja stiže petnaestak umjetničkih skupina s više od 75 umjetnika. Posjetitelje očekuje više od 70 umjetničkih uličnih programa. Zasigurno će posebna atrakcija biti Orkestar sirena, francuske kompanije Mécanique Vivante, koji prvi put nastupaju u Hrvatskoj. Simpatična obitelj performera, La Famiglia Mirabella, dolazi nam iz Italije. Nastupima u zraku, velikim osmijesima, akrobacijama, žongliranjem, a sve uz mnoštvo emocija, zasigurno će privući pažnju posjetitelja. Francuz Nicolas Bras svirat će na čak 17 različitih instrumenata koje je izradio recikliranjem raznih materijala. Jeste li se ikad susreli sa svjetlećim robotima na štulama?
Ekipa Global Drummers-a priprema i pravo bubnjarsko iznenađenje.

Posjetiteljima Špancirfesta već su dobro poznati štulaši iz skupine Stelzen Art koji nam ove godine stižu iz morskih dubina. Iako su vodena bića jednako su šarmantni i na kopnu. Tu su i njihovi prijatelji performeri Special Conquest na pneumatskim štulama, a prati ih neizostavni član ovog zanimljivog trija sa svojim čudnovatim vozilom, koje stvara male svemirske bljeskove.
Posebnost ovogodišnjeg festivala velika je produkcija plesno-kazališnog projekta People Power Partnership. Ovaj četverogodišnji europski projekt okuplja 104 mlada plesača od 18 do 25 godina iz 11 zemalja, a uoči Špancirfesta u Varaždin stiže 32 plesačica i plesača iz Velike Britanije, Portugala, Njemačke i Hrvatske. Mladi plesači će uz kreativni tim stvarati predstavu na licu mjesta koja će prerasti u multimedijalni spektakl, a svojom premijernom izvedbom prvog festivalskog dana na Kapucinskom trgu dodatno će zagrijati festivalsku atmosferu.

DJEČJI PROGRAM NA ŠPANCIRFESTU

Kažu da na mladima svijet ostaje, pa je puno ljubavi i truda uloženo u pripremu bogatog sadržaja za najmlađe šetače na ovogodišnjem 25. Špancirfestu. Od 18. do 27. kolovoza u raskošnom zelenilu parka iza varaždinske katedrale najmlađe očekuje Park kreative, a u Vindilandu razne igre i sportske aktivnosti.
Dječji programi na Špancirfestu omiljeni su zbog svoje raznolikosti, a Park kreative jedna je od najposjećenijih lokacija, kojoj se maleni vesele, jer tu su kreativne i edukativne radionice, glazbeni programi te interaktivne predstave. Male istraživače očekuje čak 110 radionica i više od 30 dodatnih raznolikih programa, koji će potaknuti njihovu maštu - jer dječja mašta doista može svašta. Leonardina bojanka, Reciklopolis, Bojabee i Hokus pokus nazivi su samo nekih od tema iza kojih se kriju brojne atraktivne radionice. Kroz Znanstvenu špajzu polaznici će istraživati svemir, pronalaziti fosile i dinosaure u pijesku, izrađivati svoje tornjeve i vjetrenjače ili izrađivati igračke od recikliranih materijala. Tematske radionice Hokus pokus djeci će ukazati koliko kemija može biti zabavna, a kroz zanimljive pokuse nastajat će vulkani, plinovi, pare i vjetrovi. U Reciklopolisu će djeca postati inženjeri gdje ih čekaju razni izazovi, a iz različitih će vrsta drva nastajati zanimljive igračke. Kreativnost će pokazati u programima inspiriranim prirodom te će izrađivati mandale i vilinske kućice, dizajnirati šašave frizure, krune i tijare.

Iz Slovenije stiže “Kuća eksperimenata”, tamošnji vodeći znanstveni centar, a na Špancirfestu će izložiti više od 50 zanimljivih eksponata s kojima će se najmlađi posjetitelji zabavljati na znanstveni način. U Svijetu slame stvarat će zanimljive skulpture, a mali će šetači postati i mali plesači u dječjem disku. Dnevna doza vitamina mališane očekuje u sklopu Kaufland smoothie radionica gdje će moći saznati kako napraviti vlastiti zdravi napitak.
Čarobni svijet zabave najmlađe očekuje i u dobro poznatom Vindilandu, kod Staroga grada, u kojem je nepresušna zabava zajamčena. Uz besplatne ljetne atrakcije te brojne sportske aktivnosti Vindiland će posjetiti i brojni poznati sportaši, a i ove godine plesni studio Vindi priprema jedinstveni umjetnički spektakl “Milk night” i kojim će posjetitelje uvesti u magični svijet plesnog pokreta. Tu je i nezaobilazni lunapark Veliki ringišpil za hrabriće, neizostavni autići za brziće, Simulator 7d s potpuno novim filmovima za klince lude za filmovima pa sve do atraktivnih Rangera i Twistera za one najhrabrije. Za najmlađe generacije tu su Avioni, do sada najveći Svijet balona te novi vodeni svijet tobogana koji će, vjerujemo, postati jedna od omiljenih “dječjih” zabavnih stanica.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.