Petar Zoranić i Vila Hrvatica šetaju Ninom – kako, kada, gdje i zašto

Petar Zoranić i Vila Hrvatica šetaju Ninom – kako, kada, gdje i zašto

Jedan od najljepših trenutaka svakog putovanja je doživljaj mjesta koje posjećujemo. Trenutak kada osjetimo ljude, prostor, povijest i sadašnjost i u sebi osjetimo stvaranje novog doživljaja, nove spoznaje i živimo trenutak stvaranja vlastitih uspomena. To je i trenutak obostranog upoznavanja mjesta i posjetitelja, uzajamna izmjena doživljaja i osjećaja. Svaki posjetitelj ostavlja i svoj trag u mjestu koje posjećuje, svojim osmjehom, ponašanjem, komunikacijom s domaćinima… sve je stvaranje jednog lijepog, novog života s obje strane.

A kakav je doživljaj kada vas turistički domaćin dočeka na ulazu u grad pozivajući u obilazak, upoznavanje i doživljaj mjesta uprizorenjem lika jednog od svojih najznačajnijih stanovnika, ali i jednog od najvećih zaljubljenika u grad? Turistička zajednica grada Nina za svoje je goste pripremila upravo takav doživljaj. Hrvatskim kraljevskim gradom i jednim od najljepših malih gradova Hrvatske – Ninom, posjetitelje vodi sam Petar Zoranić Ninjanin. Kolika i kakva je bila ljubav pjesnika i grada, pa se njegovo ime bilježi i pamti s nadimkom – Ninjanin, zašto je Nin kraljevski i koja kraljevska blaga čuva, što su Ninjani stvarali i sačuvali u svom gradu, ali i cijeloj Hrvatskoj i kako žive sadašnjost, u kostimiranom, scenskom turističkom vođenju posjetitelje upoznaje turistički vodič Ivica Škriljevečki. Odabir pjesnika Petra Zoranića za „vodiča“ Ninom ima svoje povijesne i književne razloge. Pomalo zanemareni pisac, rođeni Ninjanin Petar Zoranić, autor je prvog hrvatskog romana „Planine“. Vrijednost ovog iznimnog književnog djela ima i svoju turističku, ali i domoljubnu dimenziju. Djelo se smatra prvim turističkim vodičem u Hrvatskoj, a ljubav prema domovini očituje u pozivu da se glasnije i snažnije ističu sve vrijednosti kojima zemlja obiluje. Petru Zoraniću u živopisnom turističkom vođenju pridružuje se i Vila Hrvatica čiji lik dočarava kostimirana turistička vodička.

Turistička zajednica grada Nina kontinuirano razvija kulturno – turistički proizvod temeljen na autentičnim sadržajima i materijalnoj i nematerijalnoj baštini grada. Kostimirano vođenje s elementima scenskog prikaza i glume u suradnji s iznimnim turističkim vodičima predstavlja atraktivan kulturni sadržaj koji stvara sigurno sjećanje na destinaciju. Iako su za dolazak u ljetnim mjeseci motivirani suncem i morem, posjetitelje se na ovakav način inspirira i motivira za dodatni dolazak, istraživanje destinacije i kreira sadržaje za produljenje turističke sezone. Kostimirano vođenje dar je Turističke zajednice grada Nina, odnosno besplatno, a odvija se na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Atraktivna kostimirana, pjesnička, povijesna i turistička ninska šetnja održana je u srpnju, te će biti 11. i 25. kolovoza. Kako bismo gradili sigurnu i održivu turističku budućnost educirajući najmlađe, povodom Svjetskog dana turizma 27. rujna, vođenje će biti upriličeno za učenike 8. razreda Osnovne Škole Petar Zoranić iz Nina.

„Slijedite 'naše' stope…“ - razvijamo održivi turizam vrednujući izvornu baštinu na suvremen način. Naši gosti nisu prolaznici, oni su na nekoliko dana, a možda i trajno, naši „Ninjani“ i gradu i ljudima vraćaju se uvijek iznova otkrivajući i čuvajući ninsku baštinu za budućnost.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.