Varaždinska županija ostvarila čak 25 posto više noćenja, čestitke uputila i ministrica Nikolina Brnjac

Varaždinska županija ostvarila čak 25 posto više noćenja, čestitke uputila i ministrica Nikolina Brnjac

Varaždinska županija ostvarila je nove rekorde u turizmu: u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je čak 25 posto više noćenja u odnosu isto razdoblje lani, a nastavi li se takav trend, do kraja godine će prvi put u povijesti biti premašena brojka od 250.000 noćenja.  Tome će zasigurno pomoći i rekordne potpore od ukupno 520.000 eura za 29 projekata turističkih zajednica s područja županije, a koje je putem natječaja odobrila Hrvatska turistička zajednica.

 Na odličnim rezultatima je županu Anđelku Stričaku, direktoru TZ-a Varaždinske županije Goranu Mališu te direktoricama TZ-ova s područja županije čestitala ministrica turizma i sporta dr. sc. Nikolina Brnjac koja je danas boravila u posjetu Varaždinskoj županiji. 

U Županijskoj palači održala je radni sastanak sa županom i njegovim suradnicima te predstavnicima turističkih zajednica s područja županije, a potom prisustvovala potpisivanju ugovora između TZ-a Varaždinske županije i TZ-ova Varaždina, Ivanca, Varaždinskih Toplica i Ludbrega te TZP-a Sjever Zagorja o sufinanciranju projekata sukladno provedenim javnim natječajima za dodjelu sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice te Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent. 

 - Danas smo potpisali ugovore u vrijednosti pola milijuna eura za razvoj novih turističkih sadržaja i novu turističku ponudu upravo na području Varaždinske županije. To pokazuju i rezultati koje ostvaruje Varaždinska županija, a koji, kad govorimo o cijeloj godini, za više od 20 % premašuju rezultate iz prošle godine te za 30 % rezultate iz 2019. godine. Upravo je cilj Vlade RH razvijati turizam na kontinentu, dakle cjelogodišnji i ravnomjerno regionalno razvijen turizam, koji se neće zasnivati samo na nekoliko ljetnih mjeseci. Sada u nekoliko ljetnih mjeseci ostvarujemo 84 posto turističkog prometa, a cilj je da se to disperzira s odličnom predsezonom, kakva je bila ove godine, a što potvrđuju i ove brojke s kontinenta, iz Varaždinske županije – rekla je ministrica dr. sc. Nikolina Brnjac. 

 Prema podacima sustava eVisitor, u prvih šest mjeseci ove godine na području Varaždinske županije ostvareno je 97.893 noćenja, dok je u istom razdoblju lani ostvareno 78.180 noćenja.  

 - U prvoj polovici godine ostvarili smo 25 posto noćenja više u odnosu na isto razdoblje lani, tako da vjerujemo da ćemo po turističkim brojkama nadmašiti trenutno rekordnu 2022. godinu. Varaždinska županija je ove godine putem javnog poziva dodijelila također rekordnih 540.000 eura potpora za ulaganja u turizmu, za 83 projekta, a sada je na natječajima Hrvatske turističke zajednice za ukupno 29 projekata naših lokalnih TZ-ova također odobren rekordan iznos, 100 posto viši nego lani. Među 50 važnih investicija u Planu razvoja Varaždinske županije, koji je usvojen u veljači ove godine, je i sedam prezentacijskih centara kojima ćemo očuvati našu kulturnu baštinu, prezentirati turistima i napraviti dodatni iskorak u razvoju našeg turizma. Projektiramo Prezentacijski centar Gaveznica u suradnji s Gradom Lepoglavom, u suradnji s Gradom Ludbregom Paleontološki centar, a nedavno smo održali sastanak u Općini Donja Voća vezan uz jedan takav centar uz špilju Vindija. Nedavno smo otvorili ponude za projektiranje idejnog rješenja lokaliteta Gomila, Grad Varaždinske Toplice već je prijavio svoj projekt Aqua Iasae – grad na vodi, a paralelno s tim Grad Lepoglava Centar pavlina. Sedmi centar bi se odnosio na srednjovjekovnu povijest, na sve naše utvrde koje su danas u većem dijelu u arheološkom sloju, ali kad pogledamo na ostatak Hrvatske, upravo je tu kod nas najviše dvoraca i kurija. Sve bih to sveo na nazivnik: „Ponosni na svoju prošlost, gradimo budućnost“ – rekao je župan Anđelko Stričak.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.