Bespovratne potpore Međimurske županije vjetar su u leđa poduzetnim Međimurcima te generator novih turističkih proizvoda

Bespovratne potpore Međimurske županije vjetar su u leđa poduzetnim Međimurcima te generator novih turističkih proizvoda

Na prigodnoj svečanosti u Riznici Međimurja danas su uručenii ugovori iz novog ciklusa bespovratnih potpora u turizmu Međimurske županije kojima se daje vjetar u leđa kreativnim međimurskim poduzetnicima koji u domeni turizma stvaraju nove vrijednosti i obogaćuju turističku ponudu. U 2023. Međimurska županija je za 21 odabrani projekt dodijelila ukupno 51.500 eura.

Župan Matija Posavec ističe da je riječ o sinergiji koja donosi novu razinu kvalitete: „Dio ste naše vizije turizma i naša je dužnost, ali i zadovoljstvo dati vam podršku. Cilj nam je iskoristiti potencijale, te obogatiti našu turističku ponudu, a vi nam u tome pomažete. Naša je sinergija put u još snažniji turizam Međimurja“, naglasio je župan Posavec, dodavši da Međimurska županija neće propustiti niti jednu šansu kada je riječ o privlačenju europskih sredstava te da nam je jedan od sljedećih ciljeva stvoriti sadržaje koji će zadržati dio putnika koji u Hrvatsku, obično u tranzitu prema moru, ulaze upravo u Međimurju. Na godišnjoj razini radi se o velikoj brojci – od gotovo osam i pol milijuna putnika.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović govorio je o uvjetima natječaja na kojem je 21 korisnik dobio potporu „Cilj je bio sufinanciranje turističkih projekata u cilju proširenja ponude i korištenja potencijala. To je nešto što Međimurje - kao vrhunska destinacija zelenog, održivog i inovativnog turizma - treba. Pojedinačno, potpore iznose od 500 do 5000 eura. Ugovorena sredstva Međimurska županija isplatit će po završetku projekta, odnosno najkasnije za 30 dana po dostavi završnog izvješća. Na natječaj su pristigle 24 prijave, od kojih je izabran 21 projekt, sukladno procjeni i prijedlogu nadležnog Povjerenstva“, pojasnio je pročelnik Radanović.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula također je čestitao korisnicima na izvrsnim projektima: „Turizam u Međimurju se ne događa, već se njime upravlja, a dokaz su i vaši kvalitetni projekti koji će nam osigurati nove sadržaje u raznolikosti kojoj težimo. Turizam je dio gospodarstva, sa širim značenjem, jer ima utjecaj na ukupnu kvalitetu života“, istaknuo je Rudi Grula, dok je u ime korisnika potpora zahvalio Vanja Tarandek „Zahvaljujemo Županiji na potpori i prepoznavanju našega rada. S takvom podrškom lakše je odolijevati poslovnim izazovima i vjerujem da ćemo kvalitetnim projektima opravdati povjerenje.“Posjetimo, Međimurska županije projekt potpora u turizmu započela je 2011. godine, te je dosad dodijeljeno više od 480.725 eura. Taj novac svoju stvarnu vrijednost dobiva kao novi turistički proizvod, a takvih je projekata od 2011. realizirano 174.  

Brojke rastu, a s njima i izazovi

Turističke brojke u Međimurju rastu što je izazov na koji naši turistički potencijali moraju odgovoriti: u odnosu na 2021. godinu, u protekloj je zabilježeno 58.000 noćenja više te je riječ o jednom od većih porasta uspoređujući županije kontinentalne Hrvatske. U prvih šest mjeseci 2023. godine bilježimo 14 posto više dolazaka te 11 posto povećanja broja noćenja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.