U nedjelju, 16. srpnja, održava se završna večer najpoznatije gastronomske manifestacije Zadarske županije - Ninske šokolijade

U nedjelju, 16. srpnja, održava se završna večer najpoznatije gastronomske manifestacije Zadarske županije - Ninske šokolijade

Završna večer najpoznatije gastronomske manifestacije Zadarske županije Ninske šokolijade ove će se godine održati u nedjelju 16. srpnja. Fešta od šokola jedinstvena je manifestacija u Hrvatskoj, a njezina najveća vrijednost je očuvanje nematerijalnog kulturnog dobra, vještine izrade jedinstvenog autohtonog  gastronomskog proizvoda Ninskog šokola. Pokrenuta u 2003. s ciljem spašavanja i očuvanja tradicije, razvila se u jednu od najjačih gastro-etno-sajamskih manifestacija Zadarske regije, a uvrštena je među 100 najznačajnijih manifestacija Hrvatske. Organizator manifestacije je Turistička zajednica grada Nina. Ninska šokolijada je jedinstvena manifestacija koja ima više aktivnosti. Započinje podjelom mesa natjecateljima – čuvarima baštine, u siječnju, a završava u srpnju kada se odabiru najbolji šokolari i priređuje gastronomska i sajamska priredba s eko i etno obilježjima te degustacijska priredba. Na fešti će sudjelovati i brojni izlagači iz regije, kontinenta i inozemstva. Tako će osim što će imati priliku degustirati šokol, posjetitelji moći potražiti razne eko proizvode mnogih izlagača već od 19 sati na Višeslavovom trgu u Ninu.

Ni zabavnog programa neće nedostajati jer će večer biti ispunjena nastupima KUD-ova iz Zadarske županije, te folklornog društva iz Slovenije FD Rožmarin Dolena. U 21 sat na ljetnoj pozornici započet će dugo očekivani trenutak proglašenja najboljeg natjecatelja za šokolara 2023. Završni glazbeni užitak organiziran je od 22:30 na Višeslavovom trgu. Ovogodišnja Međunarodna manifestacija Šokolijada održat će se pod visokim pokroviteljstvom uvaženog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića,  te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Zadarske županije i Grada Nina.

O šokolu

Šokol se po tajnom receptu priprema gotovo u svakoj kući i ugostiteljskom objektu ovog kraja, a od 2003. godine održava se ovo jedinstveno natjecanje koje u srpnju okuplja velik broj majstora u izradi šokola, ali i mnogo drugih mještana i gostiju koji uživaju u događanjima, mirisima i, dakako, okusima. No, cijela priča započinje već na samo početku godine kada se meso za pripremu ove delicije dijeli prijavljenim natjecateljima, a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari.

Inače, šokol – za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, ali i ovdašnja biljem „aromatizirana“ ninska bura - suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom, bez pisanih tragova. Stoga je pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar prestiža, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i itekako ukusno. Dobar tek!

Dobrodošli u Nin! Dobrodošli na Ninsku šokolijadu!

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.