Vremenska kapsula "Na kakvom Mosoru želim živjeti 2050. godine?" uz Dane otvorenih vrata Centra za posjetitelje Dugopolje

Vremenska kapsula "Na kakvom Mosoru želim živjeti 2050. godine?" uz Dane otvorenih vrata Centra za posjetitelje Dugopolje

Izradom i polaganjem vremenske ‘kapsule’ s porukom “Na kakvom Mosoru želim živjeti 2050 godine?”, danas su u Centru za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju nastavljeni Dani otvorenih vrata. 

 Vremensku kapsulu je položio u zemlju zamjenik župana Splitsko dalmatinske županije Stipe Čogelja u društvu ravnatelja Javne ustanove More i krš Domagoja Lažete te pročelnice za turizam i pomorstvo Splitsko dalmatinske županije Matee Dorčić i voditelja centra Marka Antonija Bitange.  U prigodnoj riječi dožupan Stipe Čogelja je naglasio kako će za 27 godina ‘neki novi klinci’ vidjeti koliko smo i kako sačuvali Mosor i Dalmaciju. Istaknuo je kako s projektom sa suradnicima živi od 2014. godine te da je ponosan što vidi vrhunske rezultate rada i svjedoči kako se djeca uče zaštiti prirodu.

 Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo i turizam je čestitala voditelju Centra i ravnatelju Javne ustanove More i krš, Domagoju Lažeti, na predanom poslu, te izrazila zadovoljstvo što je Centar za posjetitelje Skrivena Damacija prepoznat kako od sugrađana, tako i inozemnih gostiju, a otkrila je kako je u vremensku kapsulu ubacila natpis '2023. godina kada je turizam zasjenio pomorstvo'.

 Domagoj Lažeta je rekao kako se nada da će 27 godina posvjedočiti još boljem radu Centra te da ćemo se i dalje “dičiti tisućljetnom maslinom i netaknutim zaštićenim Mosorom”.

 Marko Antonije Bitanga, voditelj Centra se zahvalio svima sudionicima na projektu te i djelatnicima zbog polučenih vrhunskih rezultata od početka rada.

 Zakapanjem vremenske kapsule obilježena je ujedno i prva godina djelovanja Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju u kojem se inovativno, multimedijalno i edukativano prezentira prirodna baštinu područja Splitsko-dalmatinske županije.

 Dani otvorenih vrata su prigoda da se s ponudom i sadržajem Centra za posjetitelje upoznate besplatno i tijekom vikenda, još danas i sutra, a za sve posjetitelje su pripremljene prezentacije i radionice, čitaonice i igre, te orgnizirano stručno vođenje kroz centar.

 Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana za najmlađe su pripremljene edukativne i zabavne radionice i čitaonice kao što je radionica 'Mosorski zmajevi’, radionice 'Podzemni svijet krša' gdje će polaznici moći isprobati dio speleološke opreme. O bogatom svijetu ptica posjetitelji će se upoznati na radionici 'Leteći prijatelji’, a znatiželji mogu sudjelovati na čitaonicama te zaigrati kviz 'Potjera po Mosoru! Prezentirat će se stari zanati, održati folklorni nastupi i nastup malih pjevača. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.