Ranč Curek, jedna od turističkih atrakcija Međimurja bio je mjesto predstavljanja županijskih potpora turizmu

Ranč Curek, jedna od turističkih atrakcija Međimurja bio je mjesto predstavljanja županijskih potpora turizmu

Ranč Curek u Pleškovcu bio je danas odredište predstavljanja daljnjeg poticanja razvoja turizma u Međimurskoj županiji. Naime Međimurska županije će u novom ciklusu bespovratnih potpora za turizam dodijeliti ukupno 55.000 eura, što je najviše dosad, a rok za predaju projektnih prijedloga je 5. lipnja, a poticaji se  dodjeljuju i turističkim agencijama i organizatorima putovanja. Jedna od smjernica za prijavitelje na natječaj za koju se Županija također zalaže je i održivost imajući u vidu da je riječ o najrazvijenijoj ekološki osvješenoj destinaciji u Hrvatskoj, koja je s pravom i četvrta regija u svijetu s certifikatom Green Destination. 

Na imanju obitelji Polak – ranču Curek – u Pleškovcu održana je ovom prigodom konferencija za medije na kojoj su predstavljeni detalji javnog poziva Međimurske županije za novi ciklus potpora u turizmu te bespovratnih potpora za sufinanciranje rada turističkih agencija, odnosno organizatora putovanja u 2023. godini. Domaćini konferencije i sami su ranije koristili županijsku potporu te zahvaljujući tome podigli kvalitetu ponude svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

U novom ciklusu potpora župan Međimurske županije Matija Posavec ovom je prigodom rekao:

Nalazimo se na još jednoj lokaciji s dodanom vrijednošću – prekrasnom ranču Curek – koji uz bazičnu turističku ponudu promovira naše prirodne ljepote i baštinu, našu kulturu. Obitelj Polak je jedan od primjera koji i nama pokazuje koliko ove potpore imaju smisla,“ rekao je župan te istaknuo kako županija ima koncept širenja turističke ponude u svaki segment naših potencijala – od kulture, prirode do enogastronomske ponude u svakom kutku Međimurja. „Veliku pozornost pridajemo razvoju interpretacijskih centara diljem cijelog Međimurja, jer svako mjesto u našem kraju pokazuje određeni potencijal.“

Pri završetku je obnova palače Zrinskih u Starom gradu u Čakovcu nakon čega slijedi uređenje okoliša i parkirališta čime će se zaokružiti veliki ulagački ciklus u kulturu Međimurja. Također će se revitalizirati dvorac Feštetić u Pribislavcu, a natječaj NPO-a prijavljeno je niz interpretacijskih centara od Štrigove do Kotoribe.

Od 2011. do 2022. godine Međimurska županija kroz poticaje uložila ukupno 3.234.000 kuna, odnosno 430.000 eura 

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović pojasnio je osnovne uvjete novog javnog poziva kojemu je cilj poduprijeti projekte koji pridonose razvoju turizma kao dohodovnoj grani i stvaranju novih turističkih proizvoda. Od 2011. do 2022. godine Međimurska županija kroz poticaje uložila je ukupno 3.234.000 kuna, odnosno 430.000 eura u razvoj turističkih potencijala. Rezultat je impresivan: dobili smo 153 nova turistička projekta ili proizvoda na našem području. „U programu bespovratnih potpora u turizmu Međimurske županije u 2023. godini prihvatljivima se smatraju troškovi nastali aktivnostima koje pridonose unaprjeđenju kvalitete smještajne ponude, uvođenju inovativnih sadržaja te jačanju enogastronomskog dijela ponude uz očuvanje tradicijskih vrijednosti te orijentiranost zelenoj i digitalnog tranziciji“, pojasnio je pročelnik Radanović te dodao da korisnici potpora u turizmu mogu biti fizičke i pravne osobe registrirane za obavljanje određene turističke djelatnosti koje kandidirani projekt provode na području naše Županije. Detalji se nalaze u tekstu javnog poziva objavljenom na internetskim stranicama Međimurske županije, a rok za dostavu projektnih prijedloga je 5. lipnja 2023. godine „Tu je i drugi natječaj kojim osiguravamo poticaje turističkim agencijama odnosno organizatorima putovanja kako bismo potaknuli porast turističkog prometa i potrošnje, s pet eura po noćenju“, dodao je pročelnik Radanović.

Potporu za događanja ostvarilo svih 42 organizatora

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula osvrnuo se na netom završen javni poziv Turističke zajednice za sufinanciranje manifestacija i turističkih događaja: „Prijavljena su 42 događanja diljem Međimurja i svi su ostvarili potporu u rasponu od 500 do 4000 eura. Obuhvaćena su mnoga područja od kulture, festivalskih priredbi do sporta i rekreacije i promocije naše gastronomije, a pohvalno je što svi prijavitelji poštuju naš smjer održivosti u turizmu.“

Domaćin Mihael Polak zahvalio je Međimurskoj županiji na potpori te dodao da je zahvaljujući poticaju i marljivosti ranč Curek od obiteljskog hobija postao atraktivna turistička lokacija. „Prije 8 godina započeli smo s našom pričom, koju iz godine u godinu nadopunjujemo s dodatnim sadržajimanaš ranč  je zbog udaljenosti od glavne ceste, šuma i zelenila koje ga okružuju, savršeno mjesto za bijeg od naporne svakodnevice, a miris šume, pjev ptica čine savršen prizor na koji je teško ostati ravnodušan." kazao je Mihael Polak.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.