Međimurska i Šibensko-kninska županija prepliću tradiciju - Urbanovo i Sajam agroturizma u Skradinu osnaženi sporazumom o suradnji

Međimurska i Šibensko-kninska županija prepliću tradiciju -  Urbanovo i Sajam agroturizma u Skradinu osnaženi sporazumom o suradnji

Župan Međimurske županije Matija Posavec i župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić potpisali su sporazum o partnerstvu i suradnji kojom prepliću tradiciju juga i sjevera Hrvatske i jačaju dvije značajne manifestacije: naše Urbanovo i Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije.

U Šibeniku su danas, župan Međimurske županije Matija Posavec i župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić potpisali sporazum o partnerstvu i suradnji kojim jačaju dvije značajne manifestacije svojih područja: sporazumom je u smislu uzajamnog predstavljanja povezano Urbanovo te Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije koji će se održati od 30. travnja do 1. svibnja u Skradinu.

Međimurska županija će se na 12. Sajmu agroturizma u Skradinu predstaviti bogatom paletom tradicijskih delicija naših poljoprivrednih gospodarstava, od meda i drugih pčelinjih proizvoda te mesa 'z tiblice, bučinog ulja , sireva, do naših vrhunskih vina. Bit će ovo sjajna prilika da jugu Hrvatske predstavimo i dio svoje bogate kulturne baštine, poput etnoblaga, ali i svoj turistički potencijal koji je Međimursku županiju učinio prvom regijom u Hrvatskoj nositeljicom oznake Green Destination za održivi turistički koncept.

Koloplet tradicijskih vrijednosti plave i zelene Hrvatske ukrasit će i ovogodišnje Urbanovo. Novo izdanje Urbanova – festivala pušipela, koje počinje polovicom svibnja, bit će obogaćeno i ponudom gostiju iz Šibensko-kninske županije koji će okusima i mirisima Mediterana prožeti naše slavlje vina u jednoj od najvećih manifestacija sjeverozapadne Hrvatske. Urbanovo je odavno preraslo granice Međimurja te se etabliralo kao željno očekivana manifestacija u ovom dijelu Europe.

Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae Međimurske županije svake godine, uz podršku Županije, organizira festival u čast naših glasovitih vina, osnažuje novim programskim elementima što je Urbanovo od popularne lokalne priredbe odavno učinilo manifestacijom kozmopolitskog karaktera.

U delegaciji Međimurske županije u posjetu Šibensko-kninskoj županiji bio je voditelj Odsjeka za turizam Marko Puškadija te Robert Horvat predsjednik Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“, udruge koja okuplja vinogradare i vinare Međimurja koji su samo tijekom prošle godine osvojili čak 25 Decantera - najpoznatije svjetske nagrade za vina.

„Šibensko-kninska i naša županija imaju mnogo dodirnih točaka, a time i šansu za uspješno povezivanje zelene i plave Hrvatske. Milijuni putnika koji prođu našom turističkom zemljom trebaju proizvode, naši poljoprivredni proizvođači im mogu ponuditi te proizvode i na tom je cilju usmjeren i ovaj naš sporazum jer nam otvara put promocije i zaštite naših autohtonih proizvoda te nam je prilika da pokažemo bogatstvo naše baštine, gastronomije i enologije na velikom Sajmu agroturizma u Skradinu. Stoga, u ime naših obiteljskih poljoprivredih gospodarstava zahvaljujem na pozivu za sudjelovanje na Sajmu u Skradinu, a i vi ćete nama uvijek biti dragi gosti u Međimurju. Šibensko-kninska županija također je domovina dobrih vina, pa nam je drago što će nam biti partneri na našem skorom Urbanovu“, istaknuo je župan Matija Posavec.

Župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić naglasio je da je ovo prvi korak k široj suradnji „Razgovarali smo o suradnji na našem Sajmu agroturizma u Skradinu te je župan Posavec predložio da uzvratimo našim gostovanjem na Urbanovu. Želim naglasiti da je ovo početak koji nam omogućava suradnju i na raznim drugim poljima jer dijelimo mnoge interese. Razgovarali smo i o zdravstvu, razvoju industrije te turizmu s proizvodima visoke dodane vrijednosti“, rekao je župan Jelić, dodavši da će se u Skradinu predstaviti i 15-ak međimurskih izlagača te da će se jedno pored drugog naći dva najbolja ulja Hrvatske: maslinovo iz šibensko-kninske regije te međimursko bučino!

Sporazumom o suradnji povezuju se i dvije vinske regije Hrvatske, dva tradicijska okvira, dva dijalekta, te pokazuju koliko je jedna mala zemlja uistinu raznolika.

Sastanku su nazočili zamjenik župana Ognjen Vukmirović, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika Agnesa Filipović Grčić, zamjenica pročelnice upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Višnja Marasović te direktor Turističke zajednice Šibensko – kninske županije Krešimir Šakić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.