Goran Karan, Tedi Spalato i klapa Sveti Juraj HRM pozivaju vas na svevremensko glazbeno putovanje Dalmacijom

Na Splitskom festivalu predstaviti će se i Goran Karan, Tedi Spalato i klapa Sv .Juraj HRM zajedničkom izvedbom nove pjesme "Kuća naše pisme"!

"Kuća naše pisme" je priča o Dalmaciji, pjesma koja stihovima i glazbom slavi neprolaznu ljepotu našeg kraja. To je pjesma koja pjeva o onome najboljem što smo naslijedili od prošlih generacija i onom što nam valja sačuvati i s ljubavlju ostaviti za one koji će doći poslije nas.

"Kuća naše pisme" je sjajna glazbena suradnja legendarnog trubadura Tedija Spalata, izvrsne klape Sveti Juraj HRM i ovogodišnjeg dobitnika nagrade Porin, Gorana Karana, koji je autor glazbe i stihova ove pjesme.

Originalan i bogat aranžman, kao i vrhunska produkcija, djelo su meštraNikše Bratoša, a vokalni aranžman za klapu je osmislio Mario Božić, umjetnički voditelj klape Sveti Juraj HRM.

Redatelj videa Željko Petreš:

- Nakon preslušavanja "Kuće naše pisme", najveći izazov mi je bio u sliku upresti ljepotu Dalmacije i životne priče ljudi koji je žive. Snažna emocija stihova je i od mene zahtijevala otkrivanje novih i starih prostora i priča. Jako sam sretan i zadovoljan učinjenim, jer sam se nakon zaista velikog broja profesionalnih iskustava vezanih uz Dalmaciju, ponovo zaljubio u svoj kraj... ...a šta ćeš, kako pjesma kaže- takva je Dalmacija.

Goran Karan:

- Video je sniman nekoliko dana tijekom lipnja i na nekoliko divnih mjesta. Prvo smo se družili i snimali na Bolu, gdje nam je domaćin i jedan od glavnih likova u videu bio Ivica Jakšić-Čokrić Puko, lokalni stanovnik i svjetski umjetnik. Tako smo Tedi Spalato i ja proveli par večeri u zanimljivom i inspirativnom društvu. Tu smo čuli izvorne domaće legende i istinitu priču o Kući u kući.

Naime, kako kaže povijest Bola, dvije su se obitelji sukobile oko vlasništva zemlje. Marko Sila je imao kuću na tom mjestu, a braća Vukovići su otkupili svo zemljište oko nje. Kako Marko nije htio prodati didovinu, Vukovići su sagradili zidove svoje kuće oko Markove, i na taj način ga pokušavali prisiliti na prodaju. Nakon godina razmirica, prijetnji i nasilja, Marko Sila je bio prisiljen napustiti svoj dom, bježeći od policije koja je stala na stranu braće. Oni su iskoristili taj trenutak i zajedno otputovali u Mletke,  eneciju, kako bi kupili drvenu građu za velike krovne grede kojima su naumili prekriti Markovu kuću. 

U povratku na Bol, lađu na kojoj su bili, je uhvatila velika nevera. U brodolomu su braća nastradala, a Marko Sila je, kada se već sve činilo izgubljenim, povratio svoje imanje.

Ta priča je imala svu težinu, istinitost i tradiciju kojom smo redateljPetreš i ja željeli oslikati video, pa smo Tedi i ja snimali na tom jedinstvenom mjestu.

Sa klapom Sveti Juraj HRM smo zajedno snimali pokraj Unešića, najedinstvenoj farmi smilja, domaće biljke koja svoju ljekovitost duguje borbi za život na kamenu i vjetru ovog podneblja. Smilje je sinonim ovog kraja, a snimali smo kada je bilo u punom cvatu.

Također je klapa Sveti Juraj snimala u šibenskoj Crkvi Svetog Nikole, zavjetnoj crkvi naših pomoraca.

Sve te divne lokacije su nam dale izvrsne slike i pokazale kako se tradicija lako ljubi s današnjim vremenom i kako može izgledati ovaj naš dalmatinski kamen ako se poštuje, pazi i voli.

Nadam se da će "Kuća naše pisme" gledateljima i slušateljima donijet bar dio svevremenske ljubavi koju osjećam za prirodno i glazbeno naslijeđe Dalamacije -ispričao nam je Goran.

Tedi Spalato:

- Goran je napisao još jednu pravu dalmatinsku pjesmu. Od prvog zajedničkog sviranja osjetio sam melodiju koja me odmah dotakla u dušu i čuo stihove koji su me pozvali da ih oživim svojim uspomenama i nadama.. Snimanje spota je bilo divno iskustvo, jako smo se potrudili i iskreno se i prijateljski emocionalno otvorili. Zahvaljujem se našoj “kući naše pisme” Scardona i Branku Paiću, odnedavno didu, koji je prepoznao djelo i dao doprinos da se dogodi ovaj duet s Goranom-

 

- Želio sam aranžmanom povezati sve niti dalmatinske tradicijske muzikalnosti, a produkcijom dati ono što u glazbi imamo danas, i, nadam se, sutra. Goran i Tedi su dali dvije sasvim različite, a istovremeno nevjerovatno skladne i povezane izvedbe, bilo je zadovoljstvo biti dijelom stvaranja ove pjesme i oslikavanja njenog zvučnog krajolika- rekao je aranžer Nikša Bratoš.

Mario Božić:

- S guštom smo se potrudili oko ove jako dobre pisme. Kad se tako daš, slijedi i mir i zadovoljstvo u srcu, a ova pjesma ima tu moć.

 - Uvijek je radost i posebna čast nastupiti na Splitskom festivalu zabavne glazbe, posebno u društvu najvećih imena hrvatske glazbe kao što su Goran Karan i Tedi Spalato. Nakon što nam je Goran Karan kao autor pjesme "Kuća naše pisme" uz gitaru otpjevao ovu pjesmu i predložio nam da zajedno nastupimo na Prokurativama, odmah smo se oduševili i odlučili na zajednički nastup jer je u pitanju izvrsna dalmatinska pjesma u kojoj će se prepoznati mnogi slušatelji baš kako se to dogodilo i nama u klapi "Sveti Juraj" - izjavio je Marko Bralić frontman klape "Sveti Juraj"-HRM.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.