Mayales - Novi singl najavljuje novi album i novi zvuk

Mayales je objavio novu pjesmu, Dupli svijet, i time najavio početak snimanja materijala za novi album. I ova je pjesma snimljena u studiju Pleasantville što potvrđuje nastavak suradnje s producentima Jurom Ferinom i Pavlom Miholjevićem s kojima su realizirali i posljednji album, višestruko nagrađeni ''Simbol za sunce'', po mnogima najbolji album 2017. godine ujedno i dobitnik Porina za Najbolji rock album.
 
Mayales je s prethodnim albumom "2" (2012) osvojio nagradu Porin za Najbolji album godine (također i za Rock album, te Najbolju produkciju). Brojne nagrade struke te hvalospjevi glazbene kritike nastavljaju se i s posljednjim albumom "Simbol za sunce" što pokazuje da je povratnička faza, kao i insistiranje na glazbenoj izvrsnosti, potpun pogodak. Mayales se do sada nikada nisu vraćali na isto, uvijek su u potrazi za novim formatima smještenim negdje između popa, rocka, countryja, jazza... Glazbu Mayalesa moguće je dočarati kroz nekoliko naoko kontradiktornih pridjeva: neobično, lucidno, sanjivo, snažno, raskošno, kvalitetno, drugačije, radiofonično, suvremeno, retro, tužno optimistično...tako je i s novim singlom.
 
Dupli svijet potpisuje uigran autorski dvojac, Petar Beluhan i Vlado Mirčeta, ujedno i kičma Mayalesa. Video za pjesmu napravio je stalni suradnik benda, svestrani umjetnik Dalibor Barić. Novi singl izlazi ravno četiri godine nakon objave pjesme Danas smo Happy,prvog singla koji je najavio početak snimanja albuma Simbol za sunce. Dupli svijet najavljuje novi album i novu fazu u radu Mayalesa pa smo upitali frontmana benda Petra Beluhana što možemo očekivati u skoroj budućnosti benda.
 
AQ: Impresivan niz u 26 godina postojanja, stječe se dojam kako je glazba Mayalesa dosadašnjim radom zaslužila punopravni status u najkvalitetnijem dijelu hrvatske pop i rock baštine. Na ulasku u još jedan albumski ciklus postoji li ovoga puta onaj poznati pritisak visokih očekivanja?
 
PB: Postoji. Iako smo u poziciji da odgovaramo prvenstveno sami sebi, uvijek je u zraku izvjesni strah da li ćemo biti na nivou kako ne bi kompromitirali dosadašnji rad  na koji smo izuzetno ponosni. Album je najveći izazov prepun nepoznanica i problema. Pritisak je razumljiv. Logistika je uvijek problem a da ne pričamo o nepredvidivost kreative. Osim toga čini mi se da je pritisak time veći što su sad uključene i nove nepoznanica u jednadžbi koja odgovara koji je osnovni smisao svega ovog. Bojim se da ono što nam svima slijedi poprima razmjere viteškog poslanja - održavati kulturu u vremenima kada se ona ne traži,  barem ne na način kako mi razumijemo kao jedino ispravan. Ne možemo ignorirati činjenicu da je 2018. po mnogočemu najbolnija  i najgora godina za onaj pravovjerni dio scene, uopće za kulturu. Ubija nas centralizacija, festivalski trendovi, formatiranje etera kao i bolesni trendovi konzumacije zabave i kulture. O egzodusu mladih da i ne govorim, također o posrnulom duhu ovdje, ali i u svijetu.
 
AQ: Nagovještavate li time političnost novog albuma, novu fazu Mayalesa u kojoj će te angažiranije progovarati o sivoj situaciji oko nas?
 
PB: Vjerujem kako eventualno društveno poboljšanje polazi od zdravog duha pobjednika. Intima pojedinca i njegova slobodna duša primarna su meta naše komunikacije sa slušateljem, daleko od trivijalnosti društvenih mreža, portala loših vijesti i ispraznosti. Međutim uvijek kažem da kreativnost sama vodi igru odnosno da svaki pokušaj konceptualiziranja unaprijed na kraju ispada tek pokušaj usmjeravanja interesa. Krajnji rezultat nas uvijek ugodno iznenadi. Dakako treba tu još uzet u obzir i to da sve ovo pričam tek iz svoje perspektive. Tko zna kakvu energiju nose ostali momci iz benda, prije svega Vlado i Luka, pa Jure i Pavle…

AQ: Kakvo je raspoloženje u bendu? Mislimo na vas devet članova koji ste posljednjih skoro dvije godine iznijeli Simbol za sunce uživo te vratili status koncertne senzacije. Često kažete da ova vrsta glazbene predanosti nije održiva forma na tržištu - međutim vi 26 godina niste smanjivali postavu! Osim toga nastupali ste gotovo na svim uglednim pozornicama diljem Hrvatske.
 
PB: Do sada bi sa svakim novim albumom mijenjali i postavu, najmanje zbog međuljudskih odnosa. Bend je izazov i za puno veće igrače od Mayalesa, ne samo u Hrvatskoj. Međutim ovo permanentno sužavanje domaćeg etera i tržišta kao da nas je međusobno zbližilo, naš devet mušketira. Tko zna kako će biti sutra ali trenutno s ponosnom mogu reći da je ista ekipa na okupu, ugođena, vrlo živa i dobro raspoložena. Nikolina, Roni, Cipal, Jure, Pavle, Božo, Luka, Vlado i ja! I dalje se s veseljem odazivamo na probe u kultnoj Lovačkoj sobi...sigurno ne samo zato da bi ispraznili Petrekovićeve šankove, ha ha… 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.