VIDEO:Moskva za pamćenje: (2). Festival "Spasskaya Tower" najpompozniji i najzabavniji veleposlanik mira na svijetu

Za nedavne posjete Moskvi na poziv Moskovskog ureda za turizam i sport i FIJET-a Rusija, u ekipi od 38 novinara, 25 iz Rusije i 13 iz Hrvatske, Irana, Kazahstan, Meksika, Maroka, Španjolske i Srbije prisutvovali smo jednom do najreprezentativnijih ruskih međunarodnih festivala, koji se održava na Crvenom trgu s pogledom na Crkvu svetog Vasilija. Riječ je o festivalu vojno-glazbenih sastava "Spasskaya Tower" koji kao parada najboljih vojnih glazbenih bendova Rusije i drugih zemalja egzistira i održava se u ljetnom razdoblju već 11. godinu za redom.

Ovogodišnji festival pratili su u sklopu promotivne turističke ture za novinare i ruski i svjetski turistički novinari među kojima i nas tri članice FIJET-a Hrvatske( Karin Mimica, Tina Čubrilo i Marija Barić). Bili smo posebno počašćeni pozivom da tu na licu mjesta možemo uživati u grandioznom showu i uvjeriti se u sve ono što taj festival i prezentaciju glazbe koju izvode vojno-glazbeni sastavi čini najzabavnijim u svijetu. U okviru festivala koji ove godine traje od 24. kolovoza do 2. rujna, publika svakodnevno uživa u uzbudljivom zabavno-glazbenom programu u kojem dnevno nastupi oko 1500 glazbenika, plesača, pjevača i drugih umjetnika.

Festival se održava prema dekretu predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i pod pokroviteljstvom Javnog vijeća, na čelu s prvim potpredsjednikom Državne Dume Savezne skupštine A. Zhukovim.Na festivalu otkad je osnovan sudjelovalo je dosad više od 150 grupa iz 50 zemalja, a zahvaljujući tom grandioznom događanju vojni glazbenici koji predstavljaju svu raznolikost nacionalnih, umjetničkih i vojnih tradicija svijeta, postali su svjetski veleposlanici mira.

U 2018. godini Festival ima posebnu gostujuću zvijezdu: Mireille Mathieu, legendarnu francusku pjevačicu koja je nastupila sa svojim svjetski poznatim hitovima poput "Le temps du Muguet" i "Non je regrette rien".Na otvorenju pozdravio je publiku i sudionike i gradonačelnik Sergej Sobaniyanin.

U sklopu "Spasskaya Tower"održavaju se i svečani domjenci i nevjerojatni koncerti klasične glazbe u Kremlju s najvećim svjetskim zvijezdama.Prije nekoliko godina Festival je stvorio poseban događaj za djecu - "Spasskaya Tower for children". To je obrazovni i zabavni program za djecu mlađu od 13 godina. Projekt upoznaje  djecu  s ruskim vojnim tradicijama, popularizira dječji konjički sport i rusku konjičku tradiciju te predstavlja najbolje dječje glazbene skupine i provodi program društvene odgovornosti Festivala i njegovih partnera.

Dobrotvorni program je također vrlo važan dio festivala,jer osigurava tisuće ulaznica za show ranjivim društvenim skupinama, dječjim institutima, moskovskim školama, školama u drugim regijama Rusije. Razina, sadržaj, publika i  utjecaj "Spasskaya Tower" nema presedana, a Festival je uredno smatran jednim od najvećih međunarodnih projekata u Rusiji. Spasskaya Tower je spektakularna svečanost glazbe,pokreta, glasa... postavljena na  Crvenom trgu s tribinama koje se s jedne strane naslanjaju na monumentalne zidove Kremlja.Skladna  je to kombinacija vojne, klasične, narodne i popularne glazbe, ali i reprezentativna parada  plesnih i vojnih glazbenih sastava, laserskih i pirotehničkih kreacija i vatrometa što Festival čini jednim od najsjajnijih i najnezaboravnijih događaja godine. Najsjajniji ovogodišnji izvođači uz domaće bili su oni iz Meksika, Irske, Nizozemske, Švicarske, Monaka, Omana. Nastupili su irski keltski gajdaški  bend, irska plesna skupina, Ruski predsjednički vojni sastav, Vojni sastav iz Šri Lanke, Grenadirski sastav iz Ženeve, Crescendo biciklistički sastav iz Nizozemske, Vojni  sastav kraljevske garde iz Omana, Sastav Monumental  iz Meksika, Vojni bend Myanmara, Sastav ruskih snaga hitne intervencije,

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.