Kravat pukovnija poziva navijače da navijačke šalove vežu kao kravatu

 

Ususret sučeljavanju nogometne reprezentacije Hrvatske i Francuske u završnici svjetskoga nogometnog prvenstva i vojnici Kravat pukovnije javno bodre naše Vatrene! Članovi  ove znamenite vojne povijesne postrojbe koja svojim programom aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini, snimili su prigodan video „Čemu služi navijački šal“!  U video uratku na originalan način pozdravljaju naše vitezove finala i pozivaju sve navijače da svoj nacionalni ponos i podršku Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji širom Hrvatske ali i cijeloga svijeta, iskažu vezanjem navijačkog šala kao kravate.Učinila je to višestruko već i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, vežući navijački šal kao leptir kravatu.

A iščekivani susret nije prvi sraz Hrvata i Francuza u povijesti, upućuju iz Kravat pukovnije i ustanove Academia Cravatica, podsjećajući ponosno na povijesne početke kravate u 17. stoljeću kada je ovaj hrvatski, a svjetski odjevni predmet ušao na velika vrata, prvo na francuski dvor, a potom osvojio svijet, ne samo kao odjevni predmet, već i kao simbol ljudske vertikale i dostojanstva.

 -I u predstojećem finalu, budimo dostojni kravate!“ poruka je koja se stoga i posebno može izdvojiti iz video uratka „Čemu služi navijački šal“,  u kojem Kravat pukovnija također poziva naviječe da budu gospoda. Uz ov eporuke, vide sadrži i kratki tutorial kako vezati navijački šal. Više o Kravat pukovniji:http://www.kravatpukovnija.com/

 Nikola Albaneže, voditelj Muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica poručio:

Nogometne reprezentacije Hrvatske i Francuske, zemalja sudionica finala u Moskvi, unose u tu veliku završnicu svjetskoga nogometnog prvenstva snažne osjećaje – želju i oduševljenje, nadanja i strepnje, a nadasve nacionalni ponos – koji neizbježno prate takav događaj globalnoga dosega. Iščekivani susret nije prvi sraz Hrvata i Francuza u povijesti. I kad se prisjećamo izvanrednih dostignuća proizašlih iz kreativnih srazova hrvatskoga i francuskoga duha i nadarenosti ne mislimo pritom samo na polufinalnu utakmicu u Parizu od prije dvadeset godina.

Mislimo ponajprije i kao najvažnije na susret hrvatskoga rupca na hrvatskim lakim konjanicima s francuskim senzibilitetom koji se odigrao u 17. stoljeću – u vrijeme žestokih borbi tijekom Tridesetogodišnjega rata - te doveo do prepoznavanja potencijala novoga, do tada nepoznatoga odjevnog predmeta, njegova imenovanja te posljedično ulaska na velika vrata svjetske pozornice: od francuskoga te ostalih europskih dvorova i visoke diplomacije, preko građanstva, poslovnih ljudi do sveopće internacionalne prihvaćenosti. Da, riječ je o kravati! Ona je prije tri i pol stoljeća bila ponuđena svijetu i svijet ju je prihvatio.

Već sada možemo sa sigurnošću ustvrditi: rezultat nedjeljnoga dvoboja Hrvatske i Francuske je neizbježna pobjeda jer – bez obzira tko doista u konačnici osvoji titulu prvaka – taj novi sraz, sublimirani oblik nekadašnjih borbi na bojnome polju, dovest će do vrhunske igre, do dramske napetosti kroz koju se izražavaju čovjekova energija i ustrajnost, predanost i vjera… Dvije vrhunske momčadi predodređene su da svojom borbom oplemene nadmetanje, da potvrde urođenu ljudsku težnju za uspjehom i ostvarenjem vlastitih mogućnosti.

U skladu s vrijednostima kravate - shvaćene kao simbol vrlina koje pobuđuju poštovanje - budimo dostojanstveni navijači, budimo navijači dostojni njenoga značenja. Svežimo navijačke šalove u čvor poput kravate.

Nikola Albaneže, voditelj Muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.