Hrvatskoj pošti dvadeset električnih vozila za čišću i lakšu dostavu u gradskim jezgrama

Hrvatskoj pošti dvadeset električnih vozila za čišću i lakšu dostavu u gradskim jezgrama

Društveno odgovorno poslovanje jedna je od važnijih odrednica Strategije Pošta2022. te su briga o zaposlenicima, zajednici i okolišu u stalnom fokusu. Kako bi smanjila stopu zagađenja zraka, ali i buke, Hrvatska pošta obogatila je vozni park s 20 električnih četverocikala. 

U cilju povećanja energetske učinkovitosti u prometu, Hrvatska pošta javila se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projektom „Zeleni i održivi transport u poštanskom prometu korištenjem električnih vozila“. Fond je prepoznao projekt te je odobreno sufinanciranje nabave 20 električnih četverocikala. Vrijednost investicije u nabavu električnih vozila iznosi 1 280 100 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira nabavu u iznosu od 400 000 kuna bespovratnih sredstava.

Uvođenje električnih vozila omogućuje Hrvatskoj pošti bolju mobilnost u gradskim jezgrama pri dostavi pošiljaka te optimizira efikasnost jer omogućuje postupno smanjenje broja vozila na fosilna goriva. Također, električna vozila pridonose smanjenju operativnih troškova flote vozila i povećanju energetske učinkovitosti Hrvatske pošte. Uporabom električnih četverocikala za dostavu Hrvatska pošta godišnje će smanjiti emisiju CO2 za 7,6 tona. 

Proizvođač četverocikala je tvrtka Dukati ENERGIA S.P.A. Njihova električna vozila homologirana su za dvije osobe i posebno dizajnirana za okretnost u uskim prostorima te su s većom teretnom nosivosti najbolji odgovor za potrebe poštanskog prometa. Električni četverocikli postižu maksimalnu brzinu od 45 km/h, a njihov je domet 60 kilometara. Volumen prtljažnika od 300 litara i nosivost do 200 kilograma pokazuju se kao idealno rješenje zbog stalnog rasta paketnog prometa. 

Hrvatska pošta koristit će električna vozila na dostavnim rajonima u užim gradskim jezgrama zbog praktičnosti i lakoće upravljanja. Dvadeset novih vozila pridonijet će smanjenju zagađenosti zraka i buke prouzrokovane gradskim prometom.

Uz dvadeset novih električnih vozila Hrvatska pošta u svojem voznom parku od 2015. ima i 180 električnih bicikala koji su zamijenili stare mopede. Zamjenom mopeda električnim biciklima smanjena je emisija CO2 za 100,31 tonu godišnje. Nabava e-bicikala sufinancirana je bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Hrvatska pošta tvrtka je velikih brojki, jedan je od najvećih poslodavaca, građanima smo na usluzi s 1016 poštanskih ureda u svim krajevima Hrvatske, poštari dnevno uručuju 1,3 milijuna pošiljaka, a u voznom parku brojimo više tisuća raznih vrsta vozila.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.