Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje otvorena izložba naslovnica legendarnih vinila Jugotona autora Ivice Jakića

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje otvorena izložba naslovnica legendarnih vinila Jugotona autora Ivice Jakića

Povodom obilježavanja stote obljetnice prestižnog tehničkog fakulteta, otvorena je izložba naslovnica legendarnih vinila Jugotona nastalih kroz objektiv diplomiranog inženjera strojarstva Ivice Jakića.
Gabi Novak, Tereza Kesovija, Zrinko Tutić i Ivica Propadalo samo su neki od glazbenih velikana hrvatske scene koji su sinoć podržali otvorenje izložbefotografija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, projekt "Dihotomija vinilu (1975.-1985.)". Radi se o fotografijama popularnih izvođača snimljenim zaomotnice ploča Jugotona, u to vrijeme najvećeg izdavača ploča na prostoru bivše države te niz umjetničkih, nekomercijalnih fotografija kompozicijom i motivima u potpunoj suprotnosti s omotnicama ploča. 
Radovi Ivice Jakića nastali su u vrijeme njegova studiranja na Fakultetu, a obuhvaćaju dvije sasvim različite i međusobno suprotstavljene serije radova. Konfrontiraju funkcionalnu i umjetničku fotografiju, portrete umjetnika i motive geometrijskih struktura oko nas, osjećaje i racionalnost. Kao takve su rad fotografa i inženjera – svjetlo i kompozicija u funkciji cilja razlikovna su značajna dobrih majstora fotografije. 
Na otvorenju izložbe govorili su u ime Fakulteta dekan prof. dr.sc. Dubravko Majetić i prof. emeritus Dorian Marjanović, zatim jedan od najvećih hrvatskih skladatelja popularne i zabavne glazbe Zrinko Tutić i direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac.
"Rimska ploča" Arsena Dedića, "Ljubavna pjesma" Olivera Dragojevića,"Prašina s puta" Meri Cetinić i "77" Gabi Novak samo su neka od remek-djela koja se u auli Velike vijećnice Fakulteta strojarstva i brodogradnje mogu pogledati do 14. lipnja, svakim radnim danom od 10 do 15 h. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.