Hrvatska teniska reprezentacija: velika pobjeda otisnuta za vječnost

Hrvatska teniska reprezentacija: velika pobjeda otisnuta za vječnost

Hrvatska pošta će u suradnji s Hrvatskim teniskim savezom pustiti u optjecaj 28. ožujka prigodni poštanski blok „Hrvatska – pobjednik Davis Cupa 2018.“ Prigodni blok još je jedno priznanje važnosti pobjede Hrvatske teniske reprezentacije na ovom svjetskom natjecanju. Autorica izdanja je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba, a poštansku marku oblikovala je prema fotografiji Marija Čuzića. U prigodnom bloku nalaze se dvije poštanske marke, svaka nominalne vrijednosti 6,50 kuna. Tiskano je 30 000 blokova, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Motiv bloka je trenutak proglašenja pobjednika Davis Cupa.

Ova poštanska marka obilježava jedan od najvećih uspjeha sportaša u Hrvatskoj. Naši su tenisači srebrnu „salataru“ digli dva puta u zrak – 2005. i 2018. godine. Zašto „salatara“? Godine 1900. harvardski student Dwight F. Davis naručio je veliku srebrnu zdjelu, originalno predviđenu za posluživanje salate, kao nagradu pobjedniku teniskog susreta Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Tada nije bio svjestan da je tog trenutka postao besmrtan, a njegova formula dvoboja nacija bila je i ostala jedna od najtežih na putu k pobjedi.

 Pobjednički tim, u kojem su glavnu ulogu imali Marin Čilić, Borna Ćorić i Ivan Dodig,  okupio je Željko Krajan. Put do pobjede bio je kudikamo duži nego 2004. godine kada su nas u pobjednički pohod poveli Ivanišević, Karlović, Ljubičić i Ančić. Za osvajanje nove „salatare“ morali smo pretrpjeti poraz u prvom kolu 2015. godine, 2016. poraz u finalu u Zagrebu, a 2017. opet gubimo u prvom kolu. I onda 2018. – osjećali su da je to ta godina, da su sazreli i da mogu do kraja. Prvo kolo u Kanadi, zatim Kazahstan pa potom Sjedinjene Američke Države. Priključio se i Mate Pavić, a tu su još bili i Galović, Škugor i Mektić. Finale se igralo u Francuskoj. I opet tipično za Davis Cup – umjesto velike drame Hrvatska je uvjerljivo odnijela pobjedu. Samo je deset nacija od prvog izdanja 1900. dva ili više puta osvajalo srebrni pehar.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.