Međunarodna izložba bućinog ulja Alpe Jadran, ponovno, 25. svibnja, u Varaždinu

bučino ulje

U Županijskoj palači u Varaždinu 25. svibnja održat će se druga Međunarodna izložba bučinog ulja Alpe – Adria, koja će okupiti proizvođače bučinog ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske. Istovremeno će biti održana i 9. Izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske.Međunarodnu izložbu bučinog ulja Alpe – Adria organizira Varaždinska županija zajedno sa Savezom Alpe – Adria, dok 9. izložbu bučinog ulja sjeverozapdne Hrvatske organizira s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom. Župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare održanoj u Županijskoj palači 1. ožujka, pozvao  je sve proizvođače da prijave i dostave uzorke svog bučinog ulja na tu međunarodnu izložbu, jedinstvenu u Europi.
- Ovo je prva i jedina izložba bučinog ulja na kojoj sudjeluju proizvođači iz četiriju država, a pokrenuli smo je s ciljem da se dodatno promovira iznimno kvalitetno bučino ulje. Igrom slučaja su se lani poklopila dva događaja, Varaždinska županija je bila domaćin 8. regionalne izložbe bučinog ulja, a ja sam bio izabran za predsjednika Saveza Alpe – Adria. Na prvoj međunarodnoj izložbi imali smo rekordnih 136 uzoraka bučinog ulja, koje je ocjenjivao međunarodni žiri prema strogim kriterijima. Potvrđeno je da je kvaliteta bučinih ulja prvorazredna, posebno proizvođača iz Varaždinske županije. Ponosni smo što je upravo premium ulje iz naše županije, u posebno dizajniranoj boci i s etiketom, dobilo titulu šampiona izložbe. Svatko tko se sa svojim bučinim uljem uopće kvalificira na ovu izložbu može biti ponosan, dok oni koji dobiju zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju mogu to tržišno isticati kao neupitnu oznaku kvalitete – istaknuo je župan Čačić.
Sudjelovanje na izložbi je besplatno budući da Varaždinska županija za sve sudionike sa svojih područja snosi troškove analize uzoraka. Najboljeg proizvođača i ove godine očekuje nagrada u iznosu 15.000 kuna ili 2.000 eura.
- Sve što proizvođači trebaju jest prijaviti se, a potom predati po tri manje boce svojega bučinoga ulja. Prijaviti se mogu od danas, 1. ožujka, pa do 24. ožujka. Obrazac za prijavu će dobiti na kućnu adresu, mogu ga preuzeti s internetske stranice Varaždinske županije ili ga zatražiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj. Uzorci bučinog ulja će se prikupljati 4. travnja u svim županijama i državama iz kojih ćemo primiti prijave. Krajem travnja će međunarodni žiri početi s ocjenjivanjem, a veliko finale će biti upravo 25. svibnja, kada ćemo proglasiti šampiona 2. Međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe – Adria – rekao je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.
U zadnjih godinu dana Varaždinska županija snažno radi na brendiranju i promociji Varaždinskog bučinog ulja, koje je 100 posto čisto, a potražnja za njim raste.
- Gastronomija je danas nezaobilazni dio turističke ponude i snažno ju povezujemo u priču turističke ponude Varaždinske županije. Posebno smo usredotočeni na Varaždinsko bučino ulje. U nešto više od godinu dana odradili smo niz aktivnosti, od osnivanja udruge proizvođača kojima smo osigurali niz edukacija, nakon toga smo izdali kuharicu s receptima, na lanjskoj manifestaciji Okusi varaždinskog kraja restorani su na menije uvrstili jela s bučinim uljem, a potom smo organizirali i izložbe bučinog ulja te pokrenuli manifestaciju Bučograd. Izdali smo bojanku te educirali djecu u polju i u vrtićima. Posebno je važno što smo Varaždinsko bučino ulje predstavili i izvan županije, na manifestacijama Garantirano z Varaždinske županije i Kajkavci u Lisinskom u Zagrebu, a potom u Trstu i u Grazu, s čim nastavljamo i ove godine.  Ove nedjelje, 3. ožujka, ponovno ćemo se predstaviti u Zagrebu na manifestaciji Kajkavci u Lisinskom, a najinteresantnije će biti 13. travnja kada će u atriju Županijske palače biti održano centralno obilježavanje Europskog dana zaštićenih proizvoda za cijelu Hrvatsku. To pokazuje da je i nacionalno prepoznato sve što radimo vezano uz zaštićene proizvode, ali i vezano uz Varaždinsko bučino ulje za koje se sada pokreće procedura – istaknula je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.