Međimurska županija nastavlja podržavati djelatnosti rane intervencije MURID-a

MUJRID

U prostorijama Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) danas je potpisan ugovor vrijedan 350.000 kuna kojim Međimurska županija četvrtu godinu za redom podupire djelatnosti rane intervencije. Ugovor o izravnoj dodijeli financijskih sredstava za sufinanciranje socijalne usluge rane intervencije i poludnevnog boravka u MURID-u potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko.

MURID je jedini izvaninstitucionalni pružatelj socijalnih usluga rane intervencije u ovom dijelu Hrvatske, naglasio je župan Posavec te dodao kako se nada da će i druge županije prihvatiti ovakav model sufinanciranja: „Uloga lokalne zajednice prema potrebitima najbolje se vidi i očituje u ovakvim oblicima podrške. Međimurska županija je županija koja je najviše socijalno osjetljiva županija u segmentu financijskih sredstava koja se iz proračuna izdvajaju za djecu s poteškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, osobne asistente u vrtićima i školama. Naša želja je da uvođenjem novih standarda i  kvalitetnim programima jačamo kvalitetu života lokalne zajednice.

Korisnika i potreba ima sve više, posebice iz drugih županija diljem Hrvatske. „Već četiri godine za redom dobivamo sustavnu i direktnu podršku od strane Međimurske županije, no takva podjela i sufinanciranje troškova socijalnih usluga na razini jedinica lokalne samouprave još uvijek je jedinstvena i specifična na području Hrvatske i regije.“, rekla je izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko zahvalivši pritom Međimurskoj županiji i županu Posavcu što su prepoznali njihovu djelatnost.

Oko dvjestotinjak djece kroz godinu prolazi uslugu savjetovanja, dok je stopedesetoro djece uključeno u tjedne usluge terapija. Važnost podrške i usluga koje pruža MURID-ov tim najviše su svjesni roditelji djece uključenih u proces. Ispred roditelja obratila se Martina Kocijan koja je istaknula da su otvorena vrata MURID-a od samog početka bila od velike pomoći kroz sve izazove. „Kao mladi roditelji suočili smo se s djetetovom dijagnozom te smo u MURID-u našli sve odgovore na naša pitanja i drago nam je što postoji mjesto gdje se sve obitelji mogu obratiti i dobiti kvalitetnu podršku.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač, naglasila je kako u Međimurju možemo biti ponosni što imamo MURID koji se iz godine u godinu iz male udruge razvija u središte za ranu intervenciju. Njihov razvoj mora teći u pravcu razvoja Centra za ranu intervenciju te zajedničkom suradnjom institucija i aktera moramo omogućiti napredak i razvoj kapaciteta. Roditeljima i djeci mora biti pružena mogućnost da normalno funkcioniraju te takav pristup djeci mora biti usustavljen.

MURID među prvima u Hrvatskoj ima standardizirani protokol za dijagnostiku autizma

Dokaz sustavnog ulaganja MURID-a u kvalitetu dijagnostike je ADOS-2, opservacijski protokol za dijagnostiku autizma, koji predstavlja „zlatni standard“ u postupku dijagnostike poremećaja iz spektra autizma i namijenjen je širokom dobnom rasponu sudionika od 12 mjeseci do odrasle dobi. Uz pomoć Međimurske županije, Grada Mursko Središće i Općine Selnica, MURID je među prvima u Hrvatskoj nabavio standardizirani hrvatski dijagnostički instrument. „Liste čekanja za ADOS su oko dvije godine i zbog toga smo odlučili staviti kao prioritet da nabavimo protokol kojim ćemo zaista moći pružiti ranu intervenciju.“, rekla je izvršna direktorica Silvija Pucko.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.