Dodijeljene nagrade Marco Polo, slavni putopisac, među dobitnicima i naša urednica Marija Barić

nagrada m polo

Grand prix Marko Polo za 2018. dobili su novinarka Ashley Colburn za opus filmova o Hrvatskoj i dizajner Boris Ljubičić za prepoznatljiv turistički identitet Hrvatske dok je za nagradu za najbolje ocijenjenu foto reportažu FIJET kongresa 2017. dobio Gilbert Menne.a vijest prenosimo s portala HND-a.https://www.hnd.hr/dodijeljene-nagrade-marko-polo-slavni-putopisachttps://www.hnd.hr/dodijeljene-nagrade-marko-polo-slavni-putopisac

Posebne Plakete dobili su časopisi CROATIA - Croatia Airlines i Zagreb – Moj Grad. Povelje Marko Polo uručene su Davorki Vukov Colić, Željki Kunštek, Zrinki Krešo, Krešimiru Stančiću, Nives Matijević, Božici Brkan i Mariji Barić.   

Ocjenjivački odbor radio je ove godine u sastavu: Jadranka Rilović, Hrvoje Zovko i Ante Gavranović (predsjednik). Odluke Ocjenjivačkog odbora donijete su jednoglasno.Obrazloženja nagrada možete vidjeti ovdje. Zaprimljen je dosad najveći broj radova, dok jedan rad nije odgovarao propozicijama natječaja. Opća je opaska da se putopisi sele na radijske postaje i blogove, ponešto na TV postaje, ali sve manje ili uopće izostaju u tiskanim izdanjima, napose u dnevnim novinama.Riječ je o projektu koji promovira turističku reportažu, a pokrenuo ga je 2010. godine FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Svake godine statuom Marko Polo nagrađuje se domaći novinar za najbolji putopis iz Hrvatske te strani novinar (član FIJET-a) za najbolju reportažu o zemlji domaćinu međunarodnoga kongresa FIJET-a (Međunarodna udruga turističkih novinara i pisaca o turizmu) prethodne godine (Tunis 2017.). Posebna priznanja dodjeljuju se i za reportaže koje posebno promoviraju pojedine hrvatske krajeve, vrijednosti i ljude te suradnju turističkih novinara putopisaca i profesionalaca u kreiranju novih turističkih sadržaja.

Cilj nagrade je poticati turističke profesionalce da putopisne priče „koriste kao gotov proizvod“ za novi sadržaj za turističku ponudu i motiv dolaska gostiju.Dodjeli nagrada ove je godine prisustvovao i glavni tajnik Mediteranske turističke Fundacije Andrew Agius Muscat te turistički novinari iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Malte, Makedonije, Rumunjske, Srbije, Tunisa i Turske, a na čelu s predsjednikom međunarodnog FIJET-a Tijanijem Haddadom.

Uoči dodjele nagrada, dr. sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, održao je predavanje na temu „Primjena digitalnih tehnologija u turizmu“.Dodjela nagrada održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović te pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Zagreba i Instituta za turizam Zagreb.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.