Medijacija - naša i iskustva drugih, prilika za unapređenje odnosa, kao tema radionice

medijacija

U Bjelovaru je održana radionica „Medijacija: naša i iskustva drugih, prilika za unapređenje odnosa“ u okviru projekta „Povećanje efikasnosti  i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ vrijednosti 962.987,25 kuna bespovratnih europskih sredstava. Prijavitelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a partneri su Međimurska i Varaždinska županija te Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Gospodarsko-socijalna vijeća triju županija  predstavljali su zamjenici župana Josip Grivec iz Međimurske županije, Bojana Hribljan iz Bjelovarsko-bilogorske županije i Robert Vugrin iz Varaždinske županije.  Na radionici je bilo riječi o rješavanju individualnih i kolektivnih radnih sporova i posredovanju u rješavanju istih.Radionicu su vodili Slave Mladenovski, predsjednik Komore medijatora Makedonije i zamjenik predsjednika Udruge medijatora Jugoistočne Europe te Ljupčo Sotiroski, zamjenik predsjednika Udruge medijatora Jugoistočne Europe.

Sudionici radionice su razmijenili iskustva s područja medijacije u Republici Hrvatskoj i Makedoniji. Istaknuto je da su komunikacijske vještine izuzetno važne za proces mirenja i postizanje pozitivnog ishoda mirenja. Naglasak je bio stavljen i na vještine medijatora, položaj stranaka i medijatora u procesu medijacije te načine postizanja pozitivnog ishoda.

Naglašeno je da je medijacija  vrlo značajna jer se na lakši i brži način mogu riješiti sporovi između  sindikata i pojedinaca  te poslodavaca. Sudionici radionice izrazili su zadovoljstvo  što su imali priliku čuti kako se  sporovi rješavaju u Makedoniji  te su istaknuli da će stečena znanja koristiti u budućnosti kod rješavanja radnih sporova kao poslodavci ili sindikati. Radionica će pridonijeti ostvarivanju cilja projekta, a to je unapređenje kvalitete, veća učinkovitost i održivost  socijalnog dijaloga između socijalnih partnera.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.