"Korifeji i nastavljači"– nova knjiga eseja Ernesta Fišera

"Korifeji i nastavljači"– nova knjiga eseja Ernesta Fišera

Zbirka eseja o hrvatskim književnicima pod naslovom „Korifeji i nastavljači“ nova je knjiga pjesnika, publicista književnog i likovnog kritičara mr. sc. Ernesta Fišera,  predstavljena 19. rujna  u DHK.  Izbor je to prilagođenih tekstova pisanih unatrag 50 godina, a svjedoče dvojako. Kako o bogatoj karijeri uglednoga književnika, tako i o prethodnicima ali i suvremenicima koje je odabrao imajući o njima što napisati.

 Na predstavljanju su o knjizi govorili recenzenti Tihomil Maštrović i Davor Šalat (knjigu u izdanju „Tonimir“ iz Varaždinskih Toplica i Ogranka Matice hrvatske Varaždin, uredio je u međuvremenu preminuli Joža Skok, a na naslovnici je Fišerov portret Josipa Turkovića, ulje na platnu iz 1975.).

-U knjigu sam uvrstio petnaest eseja o starijim hrvatskim piscima, o kojima promišljam kao o korifejima. Tekstovi uvršteni u ovu knjigu nastali su u vremenskom razdoblju od čak pola stoljeća. Zapravo i ranije, jer već od 1965. godine, kada sam objavio svoj pjesnički prvijenac „Nagrizeni anđeo“. Upravo je jedan od urednika te zbirke, pokojni prof. dr. sc. Joža Skok, zaslužan za ovu knjigu. Budući da mi je predložio da te svoje razasute i u međuvremenu osuvremenjene tekstove ukoričim u zasebnu knjigu kako bi sada okupljeni na jednome mjestu, mogli recentno svjedočiti i o tom bitnom segmentu moga dugogodišnjega književnoga rada i djelovanja o istaknutim književnim povjesničarima, antologičarima, književnim kritičarima, pjesnicima - istakao je Ernest Fišer.

Esej o korifejima Fišer je posvetio: Ivan Kukuljević Sakcinski, Šime Ljubić, Vatroslav Jagić, Ivan Milčetić, Đuro Šurmin, Branko (Drechsler) Vodnik, Dragutin Prohaska; Zvonko Milković, Antun Barac, Nikola Pavić, Gustav Krklec, Dragutin Tadijanović, Miroslav Šicel, Milivoj Slaviček i Joža Skok. Nastavljači su: Milorad Medini, Vinko Kos, Zvonimir Bartolić, Zlatko Crnec, Pajo Kanižaj, Mladen Kuzmanović, Stijepo Mijović Kočan, Željko Sabol, Milorad Nikčević, Stanislav Petrović, Mario Crvenka, Božica Jelušić, Ana Bešenić, Denis Peričič i Sanja Damjan. Dodatno je objavljen i urednički Fišerov uvod u Hrvatsko moderno kajkavsko pjesništvo (1900.-2015.), antologiju na njemačkom u časopisu Most.

 

Fotografija: Miljenko Brezak

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.