Novi vjetrovi na Festivalu europske kratke priče

Novi vjetrovi na Festivalu europske kratke priče

23. Festival europske kratke priče održava se ove godine u Zagrebu i Zadru od 5. do 9. lipnja

U popularnom Grif Baru Zagreb predstavljeni su gosti i programi 23. Festivala europske kratke priče. Tema ovogodišnjeg izdanja Festivala jest Novi vjetrovi, a kroz tu krovnu temu i u razgovorima s piscima propitivat će se odnos modernosti i tradicije, istražiti odakle dolazi osjećaj da se svijet, unatoč tome što bi trebao napredovati, neprestano vraća u prošlost, na teme i izazove koji su se odavno smatrali zaključenima.

 TEMA: Novi vjetrovi

Festival u srijedu 5. lipnja u kazalištu Gavella otvara proslavljeni njemački pisac Ingo Schulze. Njegov novi roman Čestiti ubojice u nas je objavljen u izdanju Disputa i u prijevodu Sandre Brkljačić. Ta sjajna knjiga započinje kao bajka, a pretvara se u pokušaj razjašnjenja uzroka polarizacije društva i njezinih posljedica. U njoj autor pripovijeda o tome kako su društvene i političke promjene na istoku Njemačke od jeseni 1989. postupno mijenjale identitet ljudi. O tome koliko se povijest ponavlja i možemo li iz nje išta naučiti s Ingom Schulzeom razgovarat će Andrija Škare.

Dan poslije, u četvrtak 6. lipnja u Knjižari Fraktura moći ćemo vidjeti dvoje sjajnih autora. Prvo u 18:30 Patricija Horvat razgovara s irskom spisateljicom Nualom O’Connor, čiji je roman Nora u Hrvatskoj objavio nakladnik Ocean More (u prijevodu Mije Pervan). Riječ je o impresivnoj i moćnoj fikcionalnoj biografiji Nore Joyce, koja je ostala zapamćenom kao "najvažnija muza irske književnosti", a bila je zapravo mnogo kompleksnija, snažnija i zanimljivija osoba nego što to ukazuje njezina reputacija.

U 19:15 će Roman Simić razgovarati s Héctorom Abadom Faciolinceom, jednim od najpoznatijih kolumbijskih i uopće latinoameričkih suvremenih pisaca. Dva njegova romana kod nas su dostupna u izdanju nakladničke kuće Petrine knjige, a najnoviji – Zaborav koji ćemo biti (prevela Željka Lovrenčić) – knjiga je s više dimenzija. Poetična je to memoarska proza satkana od obiteljskih odnosa i malih stvari što čine sazrijevanje, običaje i život sam.

 Četvrtak zatvaraju književna čitanja, format po kojem je Festival europske kratke priče najprepoznatljivijii, a u kojem pisci nakon kratkog razgovora pred uvijek zainteresiranom publikom čitaju svoje radove. U Vintage Industrial Baru nastupit će tako u 20:30 sati Chloe Aridjis, meksičko-američka spisateljica u nas najpoznatija po romanu Knjiga oblaka (Profil, prevele Jagoda Splivalo-Rusan i Giga Gračan), Nuala O’Connor, ali i domaće kratkopričaške snage Mladen Blažević i Luka Ostojić.

 Kratkiši

U petak 7. lipnja u maloj dvorani kazališta Gavella Roman Simić i Ivan Jozić predstavljaju Kratkiše– program u kojem autori čitaju svoje vrlo kratke proze, a ovaj je put ta čast pripala zanimljivom kvartetu: ilustratorici i spisateljici Klasji Habjan, glazbenici i dramaturginji Nini Bajsić te spisateljima Vidu Bariću i Edi Popoviću.

 FEKP u Zadru

Zadarski dio Festivala će u petak 7. lipnja u 20 sati otvoriti plesni nastup u izvedbi članica Zadarskog plesnog ansambla nadahnut filmom Female Human Animal, za koji je gošća FEKP-a Chloe Aridjis napisala scenarij, ali u njemu i glumila, a nakon toga će s autoricom

razgovarati naša poznata kvizašica (te, ono što je manje poznato, anglistica i kroatistica) Morana Zibar. Nakon toga slijedi još jedna večer čitanja u kojoj nastupaju Hassan Blasim (njegovu knjigu priča Irački Krist objavila je u prijevodu Mihaele Veline nakladnička kuća Fraktura), Aleksandra Filipović, Mladen Blažević te, u posebnom glazbeno-književnom nastupu, Želimir Periš i Roberto Vodanović Čopor.

Dan posije pisac i vagabund Sven Popović predstavlja novu zbirku priča starog (ne samo) morskog vuka Senka Karuze, a na večernjem čitanju nastupaju Lidija Deduš, Nuala O’Connor, Sara Kopeczky Bajić i Héctor Abad Faciolince.

U nedjelju 9. lipnja, u zagrebačkom Vintage industrial baru s početkom u 20 sati Festival će još jednim dinamičnim i eksplozivnim čitanjem zatvoriti reprezentacija domaćih i stranih pisaca u sastavu Lidija Deduš, Luca Kozina, Zoran Ferić i Hassan Blasim, a večer će razgovorom i akustičnim koncertom zaključiti raspojasani Antun IDEM! 
 

Svi su programi besplatni, a organizirat će se u različitim prostorima kulture u Zagrebu i Zadru; u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, Vintage Industrial Baru, Knjižari Fraktura, Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Sveučilištu u Zadru i u Kazalištu lutaka u Zadru.

23. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Goethe-Institutom, Tradukijem, Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, Literature Ireland te svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – GDK Gavella, Vintage Industrial Bar, Knjižara Fraktura, Filozofski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zadru i Kazalište lutaka Zadar.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.