Knjigosaur svih dinosaura popularizira knjigu na mnoge načine

Knjigosaur svih dinosaura popularizira knjigu na mnoge načine

Već smo pisali o nekim detaljima i činjenici da se u utorak 23. travnja u Zagrebu otvara  13. Noć knjige i predstavljaju najnoviji rezultati istraživanja o čitanju i kupovini knjiga u Hrvatskoj. Na otvorenju će uz ostalo biti proglašeni i rezultati literarnog natječaja koji je pod nazivom 'Svijet kao začarana šuma' u osnovnim i srednjim školama provela Hrvatska udruga školskih knjižničara. Susret će 'začiniti' izložba pustolovina povratnika Gjure Nachitanovicza, knjigosaura koji se pred vlastitom apokalipsom, a kao knjigosaur svih dinosaura,  sklonio u knjige, a sada traži srodnike u suvremenom svijetu, punom straha i neizvjesnosti druge vrste. Za ovogodišnju Noć knjige, nacionalnu manifestaciju koja u središte svojeg interesa stavlja djela, njihove tvorce i čitatelje, održava se, podsjetimo na dan 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

Ovogodišnja tema ima naziv Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena propituje na koji se način nosimo s vremenima opterećenim kataklizmičkim scenarijima (ratovi, društvene i financijske krize, nepovoljan utjecaj klimatskih promjena) i kako nam u tome knjige mogu pomoći. Iako je tema i te kako ozbiljna, jer knjiga garantira oslanjanje na kulturu, obrazovanje, na baštinu, znanje, donosi užitak i osobni rast. No, ujedno je popularni dinosaur postao zvijezda i na novim suvremenim načinima komunikacije, kakav je i Facebook – pa je popularnost knjige svakako osigurana. Knjigosaur  svih dinosaura je postao popularan, a onda svakako širi kruh ljubitelja dobre literature. Te, uz šalu i gegove te satiru postavlja  zapravo ozbiljna pitanja, a ta su: U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene? Kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost? Što nam savjetuju psiholozi? Kako se branimo od pseudočinjenica i lažnih vijesti? I konačno: kako možemo, zahvaljujući onom što čitamo u knjigama, mijenjati sebe, a onda i ishode koji su pred nama? Prava pitanja a svakako , pitanja koja traže prave odgovore.

Više od 1150 programa, otvorenje je u NSK, značajne obljetnice ...

U postavljanju pitanja i traženje odgovora u Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 56 knjižara, 240 narodnih knjižnica i brojni antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi kojima se potiče čitanje će se događati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.Trinaesto izdanje Noći knjige s više od 1150 prijavljenih programa još jednom potvrđuje status Noći knjige kao najmasovnije domaće kulturne manifestacije. Jer, to je kulturna manifestacija s više od 1150 prijavljenih programa !

Na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK bit će predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj. Na otvorenju će sudjelovati ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina i Tamara Kraus iz agencije KARIKA koja nedostaje, a bit će proglašeni i rezultati literarnog natječaja koji je pod nazivom Svijet kao začarana šuma u osnovnim i srednjim školama provela Hrvatska udruga školskih knjižničara.

U 2024. godini brojimo istaknute obljetnice koje mogu poslužiti kao poticaj za osmišljavanje i pripremu događanja. To su 500. obljetnica smrti Marka Marulića, 150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić te 100. obljetnica smrti Franza Kafke. I kultni roman Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena u 2024. godini obilježava 70 godina od prvog objavljivanja.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada ZagrebaModerna vremena – portal za knjigu i kulturuUdruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara. Manifestacija se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Detalji o programu koji opaja raznolikošću - od čitanja do pub kviza

Spomenut ćemo ovdje, iako je nemoguće sve navesti, detalje o programu, koji je više .nego atraktivan. Tako manifestacija uključuje i performanse čitanja priča Ivane Brlić Mažuranić na autobusnoj liniji Solin - Split, a u zagrebačkoj uspinjači učenici i profesori 5. gimnazije (upravo smo o tome već izvijestili, uz tumačenje prof. te škole Vesne M. Muhoberac čitat će tekstove Antuna Gustava Matoša uz glazbenu pratnju.
 Noć knjige, osim na otocima Krku, Rabu, Malome Lošinju, Prviću, Zlarinu i Mljetu, ove će se godine prvi put održati i na Lastovu.
 Uz ostale u povodu Noći knjige nastupat će, popularni psiholog Ali Fenwick, Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Damir Karakaš, Arijana Čulina, Aleksandar Stanković i Enes Kišević. Tu je u ponudi i tematska tura za djecu, na kojoj će djeca dobivati knjige nakladnika Naša djeca, a odrasli mogu dobiti knjige iz otpisa KVZ-a. Iste večeri u pivovari Primarius nastupat će Skeptici u pubu te će se održati pub kviz u organizaciji Hrvatskog kvizaškog saveza. Zastanimo na nakladnicima, koliko smo primijetili u ponudi prednjače Naklada Ljevak i Pavičić, Alfa te mnogi drugi. Preporučamo svim zainteresiranim knjigoljupcima da , uz pomoć knjigosaura posjete stranice nakladnika koji su im dragi, ali i službenu stranicu nocknjige.hr – neće se razočarati. Dapače. 

Posebna poslastica kroz niz emisija cijeloga tjedna – III program HRT-a

Emisijom 'Knjiga ili život' započinje 'Tjedan knjige na Trećem' kojim će se od ponedjeljka, 22. travnja do nedjelja, 28. travnja, na HRT-u obilježiti 'Marulićeve dane', te naravno Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjiga, uz razgovore o knjigama i književnicima, dokumentarne premijere i filmski maraton posvećen filmu i književnosti. 

Emisija 'Knjiga ili život' prikazuje se već u ponedjeljak od 21:05 na Trećem ... Razgovarat će se s piscem urbane proze koji se već odavno posvetio ispisivanju suživota s prirodom.  Edo Popović vratio se svojim špageti krimićima i napisao roman Hrvatski pasijans. Ali tu je i i američka proza  s jednim od najvećih predstavnika koji je u svoja je dva posljednja romana uključio velike teme koje je promišljao družeći se sa znanstvenicima u prestižnom istraživačkom centru Institut Santa Fe. Razgovara se i s Patricijom Horvat, koja je romane prevela na hrvatski. Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.


Treći program HRT-a emitirat će tri specijalne emisije iz produkcije Vida TV-a na temu apokalipse. Program uključuje nastupe “filozofa apokalipse” Srećka Horvata, meteorologa Zorana Vakule te Roberta Mikca koji će govoriti o geostrateškim događajima na Zemlji. Osim toga, Hrvatska radiotelevizija priprema čitav tjedan posvećen knjizi koji će uključivati dokumentarac o Antunu Šoljanu te filmski maraton o apokalipsi. Na Hrvatskom radiju (također III) će program predvoditi Ivica Prtenjača s mnogim gostima i o raznolikim temama koje će svakako biti više nego zanimljive i produhovljene. Tko bi tome svemu mogao odoljeti?

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.