Tema ovogodišnje 13. po redu „Noći knjige“ je apokalipsa, ali u nadi promicanja kulture čitanja

Tema ovogodišnje 13. po redu „Noći knjige“ je apokalipsa, ali u nadi promicanja kulture čitanja

Noć knjige, manifestacija koja promiče kulturu čitanja, ove će se godine trinaesti put održati, bavit će se temom apokalipse, a održat će se 23. travnja. To su najavili  organizatori u Zagrebu četvrtak na konferenciji za novinare u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu.

Važno je istaknuti da se Noć knjige održava redovno 23. travnja jer su povod Svjetski dan knjige i autorskih prava i Dan hrvatske knjige. Zaštitno lice ovogodišnje apokaliptične Noći knjige je - dinosaur Đuro Načitanović, kojega je ilustrirao Stipe Kalajdžić. Važno je, bez obzira na temu koja je intrigantna i začudna, što će se na ozbiljan način prigodom svečanoga otvorenja predstaviti  rezultati istraživanja o čitanju knjiga, te rezultati nagradnoga natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola koji je raspisala Udruga školskih knjižničara.
- Događanja u sklopu manifestacije, osim u školama, vrtićima, knjižnicama, knjižarama i antikvarijatima, održat će se i u javnim prostorima parkova, dvoraca, bolnicama, domovima za starije, klubovima, kulturnim ustanovama i drugim mjestima, istaknula je Ivana Radenović iz Knjižnica grada Zagreba.

Evo kako se tumači tema Noći knjige: U jednoj od svojih Priča iz davnina, u Šumi Striborovoj, Ivana Brlić-Mažuranić opisuje šumu začaranu u kojoj se svakojaka čuda zbivaju – dobra i naopaka. Kad čitamo dnevne vijesti, čini se kao da je svijet postao ta začarana šuma: saznajemo za dobra djela i izume koji unaprjeđuju svijet, ali i za ratove, okrutnosti i besmislene žrtve.

Možda nam se čini da su izazovi pred kojima se i kao pojedinci i kao društvo nalazimo jedinstveni i nikad ranije doživljeni, ali zapisi ljudskih iskustava i sjećanja govore nam da se zahtjevna vremena ponavljaju i traže da na najdublji mogući način istražimo sebe i ako budemo uspješni, možda pronađemo i najbolje u sebi.

Dodajmo tu: domaći značajni autori, koji ove godine imaju svoje jubileje, svakako su utjecali činjenicu da se manifestacija uključuje i performanse posvećene mnogima, pa će se tako, uz ostalo, čitati priče Ivane Brlić Mažuranić na autobusnoj liniji Solin – Split.

Performans posvećen A. Gustavu Matošu

Zastanimo sad na programu, tj, performansu koji nudi zanimljivi pristup: u zagrebačkoj Uspinjači učenici i profesori V. gimnazije čitat će tekstove Antuna Gustava Matoša uz glazbenu pratnju. O zagrebačkom projektu  nam je nešto više, posebno za portal HIA, rekla Vesna M. Muhoberac. Književna vožnja: Matoš u Uspinjači u Noći knjige

Eksperimentalna predstava Matoš u Uspinjači održat će se u sklopu Dana hrvatske knjige i Noći knjige 23. travnja, u utorak, od 11 do 12 sati ispred Uspinjače, u Uspinjači, oko Matoševa spomenika i u vožnji Uspinjačom natrag. Nakon iznimno uspješnoga prošlogodišnjega projekta Krleža u tramvaju i čitanja i govorenja Balada Petrice Kerempuha u četrnaestici od HNK-a do Mihaljevca i natrag, i ove su se godine profesori, profesorice, učenici i učenice V. gimnazije iz Zagreba, pod vodstvom Vesne Muhoberac, odlučili za spoj i kombinaciju svakodnevice, pokreta, užurbanosti prijevoza i čitanja kao posebne književne vožnje u dogovoru s Organizacijskim odborom Noći knjige i Službom za odnose s javnošću ZET-a.

Dramaturgija performansa prati Cesarićeva Matoša iz Pariza do Zagreba, učenici i učenice govorit će uz gitarističku pratnju ispred Uspinjače pjesmu Trubač sa Seine, u Uspinjači u nekoliko vožnji Matoševe najpoznatije lirske pjesme: 1909, Jesenje veče, Notturno, Utjeha kose, Djevojčici mjesto igračke, Stara pjesma, Kod kuće, Gnijezdo bez sokola, Gospa Marija...., kao i Moru, a Kožarićev skulpturirani Matoš će se na trenutak pretvoriti iz modernističkoga čelista u suvremenoga glazbenika, tako da će učenici i učenice njegovu Baladu o suncokretu repati, što će biti iznenađenje za sve matoševce i nematoševce (ako takvih ima). Uspinjačom će se izvođači i zainteresirana publika ponovno, govoreći Matoševe antologijske stihove, vratiti u donjogradsku stvarnost.

Projektom se obilježava 110 godina od Matoševa odlaska 1914., kao i završetka hrvatske moderne književnosti (ali i 90 godina od uvođenja električnoga pogona u Uspinjaču), a na ovaj će se način, sudionici projekta Matoš u Uspinjači duboko vjeruju, barem malo pomaknuti i potaknuti svijest o čitanju.

Događaj je javan i svi su zainteresirani pozvani, a književni će se performans snimati i izravno prenositi. – tumači voditeljica Književne vožnje Matoš u uspinjači Vesna M. Muhoberac

Nakon mnogih otoka Noć knjige prvi put stiže na Lastovo

Osim na od prije ustanovljene manifestacije Noć knjige se održava na otocima Krku, Rabu, Malome Lošinju, Prviću, Zlarinu i Mljetu, ova ve će se godine prvi put održati i na Lastovu. Kad je o gostima riječ u povodu  manifestacije nastupat će, među ostalima, popularni psiholog Ali Fenwick, te mnogi domaći autori kao što su Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Damir Karakaš, Arijana Čulina, Aleksandar Stanković i Enes Kišević.

Uoči manifestacije, Zagrebom će voziti tramvaj ZET-a, tematska tura za djecu, na kojoj će djeca dobivati knjige nakladnika Naša djeca, a odrasli mogu dobiti knjige iz otpisa KVZ-a. Iste večeri u pivovari Primarius održat će se i pub kviz !

O knjigama će biti riječi i na posebnom programu na HRT-u

- Treći program HRT-a emitirat će tri specijalne emisije iz produkcije Vida TV-a na temu apokalipse, istaknuo je Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Program uključuje nastupe filozofa apokalipse Srećka Horvata, meteorologa Zorana Vakule te Roberta Mikca koji će govoriti o geostrateškim događajima na Zemlji.

Osim toga, Hrvatska radiotelevizija priprema čitav tjedan posvećen knjizi koji će uključivati dokumentarac o Antunu Šoljanu te maraton o apokalipsi.

Organizatori manifestacije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreb, Knjižni blok Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.