Nove knjige: Jasen Boko, "Na putu svile – Kako nam je lagao Marko Polo"

Nove knjige: Jasen Boko, "Na putu svile – Kako nam je lagao Marko Polo"

Na putu svile – Kako nam je lagao Marko Polo svojevrsni je vremeplov jer nam autor donosi priče i oslikava život u nama dalekim zemljama u kojima ljudi još uvijek kao da žive u nekom prošlom vremenu. Putujući tom slavnom rutom iz Kine prema Europi, autor mijenja sva moguća prijevozna sredstva – od deva, taksija, džipova do autobusa za spavanje pa nam prepričava zanimljive susrete sa stanovnicima. Dramaturški vješto dočarava zabavan razgovor s prometnim policajcem u Ravalpindiju u Pakistanu koji se želi odseliti u Kanadu, zastrašujući susret s plemenskim gazdom na pakistansko-afganistanskoj granici koji kontrolira šverc sve moguće robe, urnebesno smiješno komentira gledanje utakmice pola u Pakistanu, ostat ćete zadivljeni opisom gomile koja pred stadionom u Teheranu u Iranu stoji u redu kako bi kupila kartu za predstavu pantomime, suosjećat ćete s potlačenim Ujgurima u Kini, bit ćete zapanjeni kako je potpuno sam ostao spavati u pustinji Gobi.

Istovremeno, Boko nam to područje stavlja u povijesni kontekst opisujući kako se i čime odvijala trgovina, kako su se na tom području razvijale i propadale civilizacije, kakav su utjecaj imale religije i društvena uređenja. Zahvaljujući komentarima i citatima slavnog trgovca Marka Pola, doznajemo što je sve izmislio i gdje vjerojatno uopće nije bio. U ovom drugom, izmijenjenom i dopunjenom izdanju Jasen Boko prikazao je sadašnju situaciju otkrivajući nam koliko se taj svijet izmijenio od njegova puta i prvog izdanja prije petnaest godina.

Ovaj je putopis u isto vrijeme iznimno zabavan, povremeno napet, ponekad tužan, ali vrlo dirljiv pa se čita kao roman.

O autoru: Jasen Boko diplomirani je profesor književnosti i dramaturg. Radio je u Slobodnoj Dalmaciji kao novinar-komentator, urednik kulturne rubrike i kazališni i književni kritičar. Nakon toga bio je samostalni umjetnik, a od prosinca 2012. u Drami splitskog HNK bio prvo ravnatelj, a zatim dramaturg i producent do kraja 2023., kad se zapošljava u Hrvatskom klubu putnika kao organizator i voditelj tura, uglavnom po Indiji.

U dvadeset i pet godina pisanja za scenu napisao je dvadesetak drama izvedenih na scenama Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije u četrdesetak profesionalnih produkcija.

Više radio drama i adaptacija izvedeno mu je u Dramskom programu Hrvatskog radija, surađuje i na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju. Dramski program HTV-a na jesen 2017. po njegovom scenariju premijerno je prikazao četverodijelnu biografsku igrano–dokumentarnu seriju TIN - 30 godina putovanja.

Za svoj književni rad nagrađivan je s više nagrada (Kiklop, Marin Držić, Mali Marulić…)

Kao dramaturg surađivao je na više od dvadeset kazališnih projekata u Hrvatskoj i Sloveniji, preveo je više dramskih tekstova s engleskog jezika. Bio je predavač kolegija Primjeri iz dramske književnosti, Lutkarstvo i scenska kultura te Scenska kultura na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a objavio je šesnaest knjiga: Kazališni sat i druga drama izdan je 1995., a 2002. izašao je njegov izbor iz hrvatske drame devedesetih Nova hrvatska drama, koji uz sedam odabranih drama donosi i opširan predgovor. Tin, biografija Trideset godina putovanja, romansirani je životopis Tina Ujevića koju je napisao 2005. Zbirku putopisa Peta strana svijeta, izdao je 2006., a 2007. objavio je knjigu teatroloških radova Zapisi iz  kazališnog (su)mraka. Na Putu svile (tragovima Marka Pola) putopis o putovanju legendarnom rutom lokalnim prijevozom, objavio je 2009. u, a Priče iz muzeja namijenjene su mlađoj publici (2010.). Kazalište ilustriranu knjigu za djecu objavio je Srbiji 2012. (prevedena na azerbajdžanski, turski, španjolski i hrvatski), a Tragovima Odiseja (2012.) provokativan je putopis koji istražuje suvremeni Mediteran i ulogu Odiseja u europskoj kulturi, te donosi neočekivana otkrića o mjestima po kojima je putovao itački kralj. Godine 2013. u Beogradu mu je objavljena knjiga Putovanje za početnike. Godine 2014. iz tiska je izišla Za Aleksandrom Velikim u srce Azije (Zapisi iz zemalja gdje mitovi još žive). Biografija Dioklecijana objavljena je 2016. Latinskom Amerikom uzvodno – Za Che Guevarom od Patagonije do Kube putopis je po Južnoj i Srednjoj Americi objavljen 2019., a 2020. biografija rijeke Ganges – Život i smrt uz svetu rijeku, Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva.

Objavio je i slikovnice Djeca Titicace (2021.) i Djeca Kalaša (2023.)

Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatskog novinarskog društva.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.