Predstavljanjem Izabranih djela Vesne Parun otvoren Drugi festival knjige Matice hrvatske

Predstavljanjem Izabranih djela Vesne Parun otvoren Drugi festival knjige Matice hrvatske

 Pod sloganom Matica dobrih knjiga otvoren je Drugi festival knjige, kojim će u četiri dana trajanja Matica hrvatska okupiti brojne sudionike iz svijeta nakladništva i javnosti predstaviti nova knjižna izdanja uz zanimljiv popratni program. 

Svečanost otvorenja uveličano je  predstavljanjem Izabranih djela Vesne Parun u izdanju edicije Stoljeća hrvatske književnosti, prvom filološkom izdanju ponajboljih djela jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja, praćenih temeljitom književno-teorijskom obradom, kojom Matica obilježava stogodišnjicu njezina rođenja, skrećući pozornost književne javnosti na njezin nezaboravni opus.
 
U svom uvodnom obraćanju ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek ponajprije je podsjetila kako Vlada daje punu potporu inicijativi donošenja Zakona o hrvatskom jeziku, čiji će tekst uskoro biti upućen u javnu raspravu. Naglasila je kako dugogodišnje djelovanje i ključna povijesna uloga Maticu hrvatsku čine baštinskom ustanovom, odnosno čuvaricom hrvatske kulture, jezika i tradicije. No jednako tako, ustvrdila je ministrica, prateći duh vremena i potrebe suvremenih korisnika, ta ustanova danas promišlja svoju budućnost i razvija nove uloge u aktualnom društvenom trenutku. Uz to je istaknula i podršku otvaranju Matice prema drugim dionicima u kulturi, prema korisnicima najrazličitijeg profila, gostima iz nakladničkog sektora, kao i prema drugim formatima i sadržajima.

„Posebno cijenimo što svojim brojnim ograncima diljem Hrvatske, ali i u susjednim zemljama gdje žive autohtone hrvatske zajednice, Matica hrvatska pridonosi decentralizaciji kulture, osnažuje participaciju građana i ruši stereotip o kulturnom centru i periferiji“, dodala je ministrica izrazivši želje da se ovaj Festival nastaviti razvijati u tradicionalnu manifestaciju, koju će Ministarstvo kulture i medija i dalje podržavati.

Uz ministricu, okupljenima se obratio i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, a Izabrana djela Vesne Parun koje je priredio Tvrtko Vuković, predstavio je Božidar Petrač, dok je pjesme interpretirala Branka Cvitković.

U sklopu programa otvaranja Festivala, u Galeriji Matice hrvatske otvorena je skupna izložba Književnici i književnost u karikaturi. Tijekom četiri festivalska dana posjetitelje očekuju predstavljanja novih naslova dvadeset i jednog Matičinog ogranka iz svih dijelova Hrvatske, a na Festivalu će sudjelovati i ogranci iz Bosne i Hercegovine, kao i brojne gostujuće nakladničke kuće: Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Hrvatska sveučilišna naklada.

Više o programu: https://www.matica.hr/media/uploads/obavijesti/2023/festival-knjige_web.pdf
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.