V.B.Z. vas poziva na predstavljanje nove, šeste, knjige najuspješnijeg hrvatskog alpinista Stipe Božića

V.B.Z. vas poziva na predstavljanje nove, šeste, knjige najuspješnijeg hrvatskog alpinista Stipe Božića

Promocija knjige "Penjačevi zapis" - Put do najviših vrhova svijeta Stipe Božića bit će u utorak, 6. lipnja u 20 sati, u Hrvatskom novinarskom društvu, Perkovčeva 2, Zagreb. Knjigu će uz autora predstaviti Karmela Devčić, Vedran Mlikota i Drago Glamuzina, a predviđena je i izložba ilustracija vizualne umjetnice Ive Božić kojima je ilustrirana knjiga “Penjačevi zapisi”.
Penjačevi zapisi, nova, šesta knjiga Stipe Božića zasigurno je njegov najveći spisateljski izazov dosad jer je, uz opise penjačkih avantura i bilježenje putositnica, ona i korak u nešto novo. To je knjiga kakvu kod nas još nitko nije napisao jer je Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas i prateći sve stepenice na tom putu, ispisao zapravo autobiografiju koja jest ponešto fragmentarna, ali ipak daje uvid u cjelinu njegova života. Odrastanje u Zavojanima ispod planine Sv. Mihovil, selidba u Split, prvi planinarski izleti, prvi alpinistički usponi i strast i energija kojom su oni zagospodarili njegovim životom… svi najveći uspjesi, ali i sve tragedije koje su mu se dogodile – sve je to opisano u ovoj knjizi.

Penjačevimačevim zapisima Stipe Božić ispričao je cijeli svoj život. I iznio svoju životnu filozofiju i uvjerenja koja su ga kroz taj izniman život vodila. Učinio je to spisateljski vješto, podarivši nam autentičan i uzbudljiv komad teksta o jednom autentičnom i uzbudljivom životu te potvrđujući još jednom da je obdaren mnogim talentima. Jedan od njih sigurno je i onaj spisateljski.
Drago Glamuzina
Kada smo 2022. Stipe i ja u Slovenskom planinarskom muzeju snimali zadnje kadrove filma o pedeset godina zajedničkih penjanja i o tome pripremali izložbu, opet su živnula sjećanja na naša druženja u Himalajama. Ova knjiga dodatno je rasvijetlila snove, uzroke i čežnje koje su ga iz rodnih Zavojana dovele na najviše našeg planeta. Vrijedno i inspirativno štivo.
Viki Grošelj 

O autoru

Stipe Božić rodio se u selu Zavojane kod Vrgorca, 26. prosinca 1950. On je najuspješniji hrvatski alpinist. Popeo se na tri najviša vrha svijeta: Mount Everest (8848 m); K 2 (8611 m); Kangchenjunga (8586 m). Ispenjao je u alpskom stilu južnu stijenu Manaslua (8163 m), sjeverne stijene Eigera, Grandes Jorassesa i Matterhorna u Alpama i granitni monolit El Capitan u Kaliforniji. Stipe Božić također se popeo na najviše vrhove svih sedam kontinenata: Mount Everest (Azija) 1979. i Akonkagvaonkagva (J. Amerika) 1996.; Denali (Sj. Amerika) 1996.; Kilimandžaro (Afrika) 1996.; Mount Vinson (Antarktika) 1997.; Mont Blanc (Europa) 1974.; Mount Kosciuszko (Australija) 1996.; Elbrus (Europa) 2000.

S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je iz Sibira stigao i na Sjeverni pol. Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo fotografija koje je izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama. Njegove fotografije bile su dio izložbe „Hrvatska fotografija od tisuću devetsto pedesete do danas“ u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Snimio je 120 dokumentarnih filmova i nagrađivan je na filmskim festivalima u Trentu, Popradu, Grazu, Kathmanduu i Moskvi.

Napisao je šest knjiga: Put na vrh svijeta (1990.); Sedam vrhova (2003.); Svete planine svijeta (2005.); K2 – Trijumf i tragedija (2014.); San o Everestu (2019.) i Penjačevi zapisi – put do najviših vrhova svijeta (2023.).

­
­

­

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.