U Osijeku je otvoren prvi Panonski festival knjige

U Osijeku je otvoren prvi Panonski festival knjige

U Osijeku je svečano otvoren Festival Panonske knjige u nazočnosti brojnih predstavnika kulturne, političke i akademske zajednice te velikog broja posjetitelja. Na gotovo 2000 četvornih metara dvorane Gradski vrt do 28. svibnja više od 40 nakladnika predstavit će nova izdanja domaćih autora. Uz promocije knjiga, bogati program Festivala uključuje i brojne radionice za djecu i mlade.

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK, istaknuo je kako je Festival kulturni događaj od velikog značaja za cijelu Slavoniju te da Osijek kao sveučilišni grad zaslužuje ovakvu manifestaciju.

"Niz događanja koja će se održati na ovom sajmu prvenstveno su poticaj mladima, djeci i studentima, da im knjiga i čitanje postanu navika i potreba. Knjiga ima snažnu društvenu ulogu, prije svega u nacionalnoj kulturi i obrazovanju, te iz tog razloga sustavnu brigu države o promicanju kako izdavaštva tako i knjižarstva.Knjiga nije važna samo u nastavnom i obrazovnom procesu, jer bez obzira što imamo ubrzani razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije. , i dalje će biti snažan doprinos transferu znanja, informacija i rezultata znanstvenih istraživanja. To je posebno važno za gospodarstvo jer se i konkurentnost i produktivnost temelje na znanju i inovativnosti", rekao je Kovačević.

PFK se održava u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Zajednice nakladnika i knjižara HGK, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

"Osijek je kao domaćin Festivala panonske knjige postavio posljednju 'zastavu' i zaokružio kartu Hrvatske kada su u pitanju sajmovi knjiga. Napokon imaju svoj Interliber. Publika će moći uživati ​​u predstavljanjima novih naslova , dobri popusti na nove naslove i još bolji na starije naslove Također, moći će sudjelovati u promocijama kroz interakciju s etabliranim piscima, kao i tribinama na temu politike, nogometa, vina, jezičnih zakona," rekao je Slavko Kozina , predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK .

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je da ovaj projekt prati sve što Ministarstvo radi na promicanju čitanja, da je dio provedbe nacionalne strategije i politike poticanja knjige i nakladništva.

"U ovom mandatu otvorili smo i sufinancirali više od 20 knjižara u Hrvatskoj, a uz to otvorili smo i obnovili brojne knjižnice", rekla je ministrica istaknuvši kako podaci o čitanosti u Hrvatskoj nisu zadovoljavajući, ali jesu dobro da je zaustavljen negativni trend pada.očitanja.

Prvo izdanje PFK održava se pod sloganom Čitaj, čitaj, čitaj, s namjerom promicanja pisane riječi i poticanja čitanja.

"U današnje vrijeme, kada se život, posebno mlađih generacija, odvija iznimno brzo i uglavnom na elektroničkim uređajima, potrebno ih je vratiti nekim vrijednostima koje su njegovale naše generacije. Knjigu u rukama ne mogu zamijeniti mobiteli i tableta te mi je drago da se na ovaj način popularizira čitanje knjiga. S obzirom na najavljeni program, siguran sam da će sve generacije pronaći nešto za sebe", rekao je Ivan Anušić , župan Osječko-baranjske županije .

Urednici ovogodišnjeg PFK programa Ivana Šojat, Ádám Walkó i Ana Marić Laušin osmislili su više od 55 atraktivnih programa za sve uzraste. Naglasak je na djeci i mladima koji uz niz naslova namijenjenih njima mogu uživati ​​iu brojnim književnim, kreativnim, dramskim i STEM radionicama.

U sklopu Festivala održat će se i tribina "Misli globalno, piši standardno, govori lokalno", o prijedlogu novog Zakona o hrvatskom jeziku, na kojoj će sudjelovati ministrica Obuljen Koržinek.

U sljedećih pet dana osječki sajam knjiga ugostit će zanimljive autore, govornike i poznate osobe iz javnog života. Samo neki od njih su Mate Granić , Marko Gregur , Damir Karakaš , Ivica Vrkić , Julijana Matanović , Pavao Pavličić , Đurđica Čilić, Zoran Žmirić , László Végel i Niko Kranjčar .

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.